Mirel Hălălăi, primarul orașului Teiuș, la Radio Unirea FM: „Mare parte din bani o să îi trimitem pentru continuarea lucrărilor din infrastructură”
Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălăi, a fost prezent la Radio Unirea FM, unde a vorbit despre buget, proiecte de viitor, infrastructură și canalizare.
Investiții masive în infrastructură la Teiuș. Străzi care urmează să fie asfaltate, centru de tineret și o nouă clădire pentru muzeu sunt doar câteva dintre proiectele de anul acesta.
Mâine, 18.02.2020, consilierii locali ai orașului Teiuș sunt convocați pentru votarea bugetului pe anul 2020. „Este un lucru important, întrucât după aceasta se va vedea modul cum se vor derula proiectele în oraș. Sunt proiecte ambițioase, la care am muncit mult timp pentru a le duce la îndeplinire. Excedentul bugetar va fi îndreptat spre dezvoltarea orașului.O parte din bugetul din acest an a avut la bază propunerile venite de la consilierii locali, indiferent de factura lor politică. Bugetul este făcut din veniturile proprii ale orașului, taxe și impozite și bani care vin prin alocații bugetare. Pentru proiectele europene, primarul a spus că este o anumită cota de autofinanțare, de obicei 2%. Aparent acest 2% este puțin, dar raportat la volumul mare de cheltuieli este destul de mult”, a declarat pentru Radio UNIREA FM, Mirel Hălălăi, primarul orașului Teiuș.
De asemenea, primarul a mai vorbit despre proiecte de viitor, infrastructură și canalizare.
Centrul de tineret pe fonduri europene
Proiect în valoare de 14,8 milioane lei, bani care vor veni prin POR (Programul Operativ Regional), pentru edificarea unui centru de tineret. Suntem în fază avansată pentru stabilirea constructorului. Conform planului, primarul orașului Teiuș, speră ca în vară să se poată da drumul lucrărilor. Este un centru așteptat nu doar de către tineri. Proiectul include și un bazin, dar unul olimpic, pentru performanță.
Muzeu pentru dezvoltarea culturală și educațională
Este un nou proiect pentru care sunt alocați peste 800 000 lei prin POR. În momentul de față este un muzeu, dar este mic și nu reușeșete să acopere ambițiile oamenilor din Teiuș și exponatele. Pentru aceasta se va construi un muzeu nou care va face ca orașul să fie reprezentat așa cum se cuvine. Primarul speră ca în maxim un an de zile lucrările să fie începute.
Infrastructură, apă, canalizare
„Sunt lucrări de infrastructură care au generat un mare deranj și pentru asta am rugat concetățenii să aibă răbdare. Mare parte din bani o să îi trimitem pentru continuarea lucrărilor din infrastructură. Mai avem de acoperit cel puțin 15% din rețeaua de canalizare a orașului și de îmbunătățit rețeaua existentă. Pe partea de apă, este inadmisibil ca în secolul XXI să existe case care nu sunt racordate la rețeaua de apă potabilă”, a declarat primarul orașului Teiuș.
Potrivit declarației primarului, se vor continua lucrările de asfaltare. Sunt în plan trei străzi care o să intre de urgență în renovare, cu pluviale, cu trotuare, cu asfalt. Este vorba de cartierul Cetățuie, strada Bisericii și strada Axente Sever. Acestea reprezintă primul pachet de străzi care vor intra în modernizare. Mai apoi, primăria va face tot posibilul pentru obținerea de finanțări pentru restul străzilor. ”În trei ani, standardul de asfalt din orașul Teiuș a fost adus de la 1,2 km la 14 km. Am făcut tot ce a trebuit în infrastructură pentru a putea turna asfalt”, a declarat primarul Mirel Hălălăi.
Primarul a evidențiat nevoia de a investi și în infrastructura din satele aferente orașului, pe care le vede „ca un întreg funcționând cu centrul civic laolaltă. Și satele au nevoie de asfalt și satele au nevoie de canalizare și toți au nevoie de așa ceva”.
În cazul în care lucrările nu vor putea fi derulate încă din acest an, primarul dorește să finalizeze proiectele și studiile pentru ca în cel mai scurt timp, să poate fi demarate lucrările.
Investițiile
Contractul de iluminat public a fost semnat prin POR, în valoare de 1 milion de dolari, va aduce un plus orașului printr-un iluminat de calitate, scăzând costurile, iar banii rezultați să poată fi folosiți tot în infrastructură.
În ceea ce privește finanțarea pentru asfalt, au fost două surse: bugetul local și bani proveniți din Programul Național de Dezvoltare Locală. Ca urmare a eligibilității în cadrul PNDL, a fost asfaltat satul Beldiu.
Referitor la anul 2019, primarul a spus că a fost un an bogat în realizări. S-a reușit realizarea podului care leagă Centrul Civic de satele aparținătoare. De asemenea, s-a reușit asfaltarea a 6-7 străzi.
Întreținerea se realizează atât în regie proprie, cât și prin externalizare. S-a hotărât externalizarea pentru serviciile care necesită personal specializat.
Din punct de vedere social, statistic, la nivelul anului 2012 au fost peste 120 de asistați sociali care aveau drept de muncă și prestau muncă în folosul comunității. De-a lungul timpului s-a ajuns la un număr de doar 20 de persoane care pot presta munca în folosul comunității. Asistații sociali sunt foarte puțini, unii ori aleg să stea, iar alții au ales să plece în alte părți.
La nivelul orașului Teiuș se regăsește Asistența comunitară care are rolul de a se implica în situațiile delicate, încercând să identifice problemele fiecărui asistat social.
Anul 2020 se dorește a fi un an al investițiilor. Prioritatea 0 va fi continuarea investițiilor și susținerea celor noi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]