Mircea Hava: Zi decisivă pentru Republica Moldova. Alegerile și referendumul se pot încheia doar în două feluri – “Cizma” rusească ori parcursul European!
Zi decisivă pentru Republica Moldova. Alegerile și referendumul se pot încheia doar în două feluri: “cizma” rusească ori parcursul European!
Cetățenii din Basarabia sunt chemați la urne, duminică, 20 octombrie 2024, pentru a-și alege președintele următorilor patru ani, la cel de-al cincilea scrutin de la declararea independenței țării.
Foarte important, în paralel cu alegerile prezidențiale, va avea loc și un referendum la care cetățenii trebuie să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”
Așadar, o zi extrem de importantă, atât pentru românii de dincolo de Prut, cât și pentru întreaga regiune, având în vedere imixtiunea și presiunile venite constant dinspre Rusia, inlcusiv pe durata campaniei electorale.
Este, probabil, unul dintre cele mai dificile momente pe care Moldova pe traversează, de la momentul în care a fost despărțită, atât de nedrept, de țara mamă, România.
Variantele sunt doar două: fie capul reîntors către ruși, ceea ce ar însemna un dezastru social, economic și de securitate, fie continuarea parcursului european croit în ultimii ani. Trag mare nădejde că românii noștri vor știi ce să voteze, atât în alegeri, cât și la referendum, astfel încât să se rupă, definitiv, de Rusia.
De reținut faptul că recent, liderii UE au subliniat sprijinul ferm pentru Moldova și eforturile țării de a deveni stat membru. În acest scop, ei au salutat angajamentul autorităților moldovenești față de procesul de reformă și le-au invitat să continue reformele și să consolideze stabilitatea și reziliența țării.
Reamintesc faptul că Moldova a solicitat aderarea la UE în luna martie 2022 și i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.În paralel cu procesul de extindere, UE și Moldova cooperează și pentru a consolida relațiile politice și economice, inclusiv prin Parteneriatul Estic.
De asemenea, liderii Uniunii Europene și-au reiterat angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și au salutat adoptarea de sancțiuni împotriva celor responsabili pentru acțiunile care vizează destabilizarea țării. Ei au condamnat, de asemenea, încercările persistente ale Rusiei de a folosi manipularea și interferența informațiilor străine pentru a submina alegerile democratice și alegerea poporului moldovenesc.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare
Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, a anunțat vineri, 17 ianuarie 2025, care este stadiul a trei proiecte de infrastructură aflate în derulare în prezent. Citește și: Sala polivalentă din Blaj printre proiectele excepționale de arhitectură și design, în 2025 ”Împreună […]