Mircea Hava şi Ion Dumitrel la TVR 3 în emisiunea Spaţiul deciziilor. Regionalizare, investiţii, turism şi probleme sociale
Investiţiile schimbările şi problemele sociale din ultima perioadă făcute în municipiul Alba Iulia şi pe raza judeţului Alba au atras atenţia televiziunii naţionale TVR 3 şi televiziunii locale TVR Cluj care au filmat astăzi în faţa Porţii a 3-a emisiunea Spaţiul deciziilor, care a fost transmisă în această seară de TVR 3, la ora 19.00. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi primarul municipiului, Mircea Hava au vorbit deschis despre evenimentele, proiectele de viitor şi problemele sociale care privesc localitatea.
Ion Dumitrel se arată sceptic în privinţa regionalizării şi consideră că nu se va face prea curând şi că ar trebui să se facă doar atunci când toate lucrurile vor fi puse la punct, astfel încât, toată lumea să aibă de câştigat, în vreme ce Mircea Hava spune că „la ora asta nu se discuta despre regionalizare ci doar unde va fi capitala şi cine va fi voievodul. Să-mi arate cineva sigur ce va face regiunea şi să vedem dacă pentru noi cetăţenii va fi mai bine. Din ce bani va fi regiunea? Din taxele locale care vor fi trimise acolo la oamenii politici”, a declarat primarul Mircea Hava care spune că oricând merge să discute despre regionalizare, iar cel mai fezabil model este cel polonez, dar şi acela are destul de multe „găuri”. „Dacă regionalizarea ar fi o competiţie avem toţi aşii la Alba Iulia, 70% din instituţii sunt aici şi acum dacă este să plece te doare sufletul”, a continuat edilul oraşului.
Ion Dumitrel a vorbit despre dezvoltarea potenţialului turistic şi despre relaţia dintre administraţia judeţeană şi locală. „Mircea Hava are o vechime mare, din 96 ca primar, exemplul lui l-am adus şi în administraţia judeţeană, primăria se sprijină pe Consiliul Judeţean şi invers, avem o zonă turistică şi nu poţi să faci turism fără infrastructură, dorim să continuăm asfaltarea drumurilor la toate ieşirile din oraş”. Acesta a mai spus că Alba este în competiţie cu Clujul la investiţii şi a dat exemplu investiţiile de la Blaj şi Sebeş ca fiind foarte puternice.
Ion Dumitrel a menţionat şi Festivalul Cultură pentru cultură, un proiect al Consiliului Judeţean Alba prin care căminele culturale din judeţ pot câştiga finanţare la fiecare ediţie a festivalului. Punctul final al proiectului reprezintă modernizarea căminelor culturale şi existenţa unor formaţii artistice în fiecare comună pentru a se menţine identitatea fiecărei localităţi. Nici Festivalul Dilema Veche nu a fost uitat, acesta va fi din nou la Alba Iulia în perioada 30 august – 1 septembrie.
În ceea ce priveşte evenimentele organizate în ultimul timp în Alba Iulia, Mircea Hava spune că ar dori ca în fiecare sfârşit de săptămână, scena mare din Piaţa Cetăţii să fie ocupată cu oameni şi turişti. Ion Dumitrel a vorbit şi despre turismul rural, în special de evenimentele culturale care au atras tot mai mulţi spectatori.
Brandurile cu care ne mândrim în judeţ: „Alba Iulia Cealaltă Capitală a României, aş vrea ca toţi să înţeleagă că Alba Iulia este altceva, aici s-au făcut foarte multe lucruri care trebuie amintite oamenilor”, a spus Mircea Hava care a declarat că lucrează la un nou brand al oraşului şi va fi dezvăluit localnicilor la timpul potrivit, în vreme ce Ion Dumitrel spune că ar trebui să fim mult mai mândri de meleagurile noastre care sunt parte importantă a istoriei României.
Emisiunea a fost filmată la ora 12.00, iar ceremonialul de schimbare a gărzii din Alba Iulia a fost transmis de Televiziunea Română 3.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor: S-a predat amplasamentul pentru lucrările de aproape 6 milioane lei
Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor: S-a predat amplasamentul pentru lucrările de aproape 6 milioane lei Au început pregătirile pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor, care va face legătura între Vinerea și Pișchinți. Valoarea lucrărilor este de aproape 6 milioane lei. Citește și: FOTO | Stadiul lucrărilor la infrastructura rutieră din orașul Cugir: Au […]