Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Hava: Schengen rămâne, și anul acesta, un plan nedus la bun sfârșit

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Mircea Hava: Schengen rămâne, și anul acesta, un plan nedus la bun sfârșit

În prag de campanie electorală pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, majoritatea politicienilor români au pus pe modul “mut” un nou refuz al Austriei pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen. O temă extrem de importantă e ținută sub lacăt în discursul public și nu mă feresc să spun că motivul este, cel mai probabil, unul care ține de socoteli electorale. Pare că până și moderatorii uită să întrebe care e situația.

Citește și: Mircea Hava: Grupul PPE din Parlamentul European cere amânarea imediată a legii privind defrișările

E foarte posibil ca, și în decembrie, situația să nu se schimbe. Bilanțul miniștrilor din spațiul Schengen a fost brutal anticipat de poziția ministrului de interne austriac, care a susținut că România și Bulgaria „sunt pe drumul cel bun, dar nu la capăt de drum”. Dacă asociem acestei declarații faptul că noul comisar pentru imigrație este austriac și provine din, încă, partidul actualului cancelar, doar o coaliție ideologică pestriță, dispusă să izoleze extrema dreaptă și să ne privească altfel decât ne vede Austria azi, ne-ar putea aduce norocul de care avem nevoie.

În problema aceasta, a spațiului Schengen, politicienii de la București ar trebui să facă front comun și să condamne, fără echivoc și indiferent de partidul din care fac parte, încăpățânarea cu care Austria prejudiciază, teribil de mult, românii și România.

Dacă la București e liniște, tema spațiului Schengen și a protecției granițelor UE este pe agenda publică. Grupul PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susține cu tărie consolidarea frontierelor externe, astfel încât cele interne să rămână în continuare libere. Se discută inclusiv despre o triplare a numărului de angajați ai FRONTEX, care să vegheze la protecția granițelor externe ale Uniunii. E o măsură care ar putea oferi nu doar o mai mare siguranță Uniunii, ci și o mai mare încredere în capacitatea și funcționalitatea inclusiv a spațiului Schengen, în care încercăm să ne integrăm.

Le reamintesc tuturor că problema Schengen va fi de actualitate și după alegeri, așa că o amânare a ei din agenda zilnică nu înseamnă decât un ascunziș temporar sub preșul interesului personal sau de grup.

Până una alta, între apariții la emisiuni cu sosuri picante sau fără sosuri picante, politicienii la vârf ai României au datoria să le spună cetățenilor, în mod franc, cum stăm și mai ales cum NU stăm legat de intrarea în Schengen. Ce pot spune sigur este că decontul unui eșec nu va merge într-un sediu de partid. Va merge, țintit, către fiecare român și către economia unei țări de care, o spun fără rezerve, Austria își bate joc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, a anunțat vineri, 17 ianuarie 2025, care este stadiul a trei proiecte de infrastructură aflate în derulare în prezent. Citește și: Sala polivalentă din Blaj printre proiectele excepționale de arhitectură și design, în 2025 ”Împreună […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea