Rămâi conectat

Curier Județean

Mircea Hava, despre protestele de la Cugir: E anormal ca halatele celor care trudesc să fie atât de neînsemnate pe lângă sacoul de partid

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mircea Hava, despre protestele de la Cugir: E anormal ca halatele celor care trudesc să fie atât de neînsemnate pe lângă sacoul de partid

Europarlamentarul de Alba, Mircea Hava a luat poziție în urma grevei muncitorilor de la fabricile din Cugir. Acesta spune că statul a mai bifat un eșec și că ar fi cazul să se înceteze cu numirile cu dedicație în fruntea companiilor de stat.

„Protestele din aceste zile ale angajaților de la Uzina Mecanică din Cugir mi-au arătat, din nou, că statul român a mai bifat un eșec. De data asta vorbim de industria de apărare care, de ani de zile, rămâne un etalon de insecuritate în ceea ce privește managementul unor unități atât de importante, mai ales în actualul context geo-politic, social și economic.

Atrag atenția, la modul cel mai serios, că e timpul să încetăm cu carnavalul politic și cu circul numirilor cu dedicație în fruntea companiilor de stat. Chiar dacă politica este o artă a negocierii, nu putem negocia ceea ce nu avem. Există funcții și poziții, atât în administrația centrală cât și în cea locală, care sunt numite politic și pentru a căror ocupare s-ar putea purta un dialog. Există, însă, multe alte posturi în instituții de unde oamenii așteaptă profesionalism și soluții care, în ciuda faptului că se află în sfera și influența politicului, nu pot fi ocupate decât prin concurs. Or, în aceste cazuri, discuțiile nu-și au sensul.

Cei care lucrează la Cugir au fost nevoiți să se adapteze la nesfârșit mofturilor și aberațiilor politice. Un „cancer” al lipsei de performanță care s-a răspândit cu viteza luminii în toate structurile de stat. Să nu uităm că, nu de mult timp, presa a vorbit despre dorința ministrului economiei de a construi o nouă fabrică de armament cu linie de producție pentru pistoale Beretta. Unde? În Mehedinți. Să credem că asta ar fi fost normalitatea, în timp ce o fabrică de tradiție cum e la Cugir, cu specialiști și resursă umană, ar fi pierdut în fața unei decizii politice?

Exemplul de la Cugir e încă o oglindă a incapacității guvernelor care au condus România. Și ne arată că e momentul să spunem STOP JOC! E inadmisibil să girezi inițiative, echipe de manageri de slabă calitate, cu prețul de a prăbuși economic comunități de mii de oameni, în loc să alegi calea onestă și logică de a crea premise pentru performanță și bunăstare. Așa cum o fac cei din privat! E anormal ca halatele celor care trudesc cu ecusonul de muncitor, maistru sau inginer în piept să fie atât de neînsemnate pe lângă sacoul de partid.

Cugirenii n-au ieșit în stradă de plăcere sau ca să-și omoare timpul. Au ieșit pentru că cei plătiți să facă management încasează lefuri uriașe, iar munitorii și fabrica și orașul stau sub umbrela falimentului. Solicit public ministrului de resort să ne spună ce soluții oferă pentru această situației, date fiind revendicările celor de la uzina din Cugir. Ce prognoză și ce măsuri se intenționează să fie adoptate luând în calcul opțiunea oricărui om normal: concursul pentru o echipă de management performantă. Și nu mă aștept ca cineva să-mi explice că greva e ilegală. Aștept ca această coaliție guvernamentală să treacă de la efortul negocierilor de partid la cel al atragerii de oameni capabili, la a căuta contracte și parteneri internaționali.

Măcar la gândul că ne putem aștepta la un conflict militar la granița țării, guvernanții ar trebui să priceapă că industria de apărare din România trebuie întărită, nu dinamitată. Poate nici nu e cazul să ne punem problema înfrângerii într-un conflict clasic, atât timp cât economia noastră e incapabilă să se apere de atacurile politicului. Fiindcă atunci când industria de apărare a țării stă pe un „butoi de pulbere”, se vede și din avion că trebuie luate măsuri urgente”, a scris Mircea Hava pe facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea