Curier Județean
Mircea Hava, despre protestele de la Cugir: E anormal ca halatele celor care trudesc să fie atât de neînsemnate pe lângă sacoul de partid
Mircea Hava, despre protestele de la Cugir: E anormal ca halatele celor care trudesc să fie atât de neînsemnate pe lângă sacoul de partid
Europarlamentarul de Alba, Mircea Hava a luat poziție în urma grevei muncitorilor de la fabricile din Cugir. Acesta spune că statul a mai bifat un eșec și că ar fi cazul să se înceteze cu numirile cu dedicație în fruntea companiilor de stat.
„Protestele din aceste zile ale angajaților de la Uzina Mecanică din Cugir mi-au arătat, din nou, că statul român a mai bifat un eșec. De data asta vorbim de industria de apărare care, de ani de zile, rămâne un etalon de insecuritate în ceea ce privește managementul unor unități atât de importante, mai ales în actualul context geo-politic, social și economic.
Atrag atenția, la modul cel mai serios, că e timpul să încetăm cu carnavalul politic și cu circul numirilor cu dedicație în fruntea companiilor de stat. Chiar dacă politica este o artă a negocierii, nu putem negocia ceea ce nu avem. Există funcții și poziții, atât în administrația centrală cât și în cea locală, care sunt numite politic și pentru a căror ocupare s-ar putea purta un dialog. Există, însă, multe alte posturi în instituții de unde oamenii așteaptă profesionalism și soluții care, în ciuda faptului că se află în sfera și influența politicului, nu pot fi ocupate decât prin concurs. Or, în aceste cazuri, discuțiile nu-și au sensul.
Cei care lucrează la Cugir au fost nevoiți să se adapteze la nesfârșit mofturilor și aberațiilor politice. Un „cancer” al lipsei de performanță care s-a răspândit cu viteza luminii în toate structurile de stat. Să nu uităm că, nu de mult timp, presa a vorbit despre dorința ministrului economiei de a construi o nouă fabrică de armament cu linie de producție pentru pistoale Beretta. Unde? În Mehedinți. Să credem că asta ar fi fost normalitatea, în timp ce o fabrică de tradiție cum e la Cugir, cu specialiști și resursă umană, ar fi pierdut în fața unei decizii politice?
Exemplul de la Cugir e încă o oglindă a incapacității guvernelor care au condus România. Și ne arată că e momentul să spunem STOP JOC! E inadmisibil să girezi inițiative, echipe de manageri de slabă calitate, cu prețul de a prăbuși economic comunități de mii de oameni, în loc să alegi calea onestă și logică de a crea premise pentru performanță și bunăstare. Așa cum o fac cei din privat! E anormal ca halatele celor care trudesc cu ecusonul de muncitor, maistru sau inginer în piept să fie atât de neînsemnate pe lângă sacoul de partid.
Cugirenii n-au ieșit în stradă de plăcere sau ca să-și omoare timpul. Au ieșit pentru că cei plătiți să facă management încasează lefuri uriașe, iar munitorii și fabrica și orașul stau sub umbrela falimentului. Solicit public ministrului de resort să ne spună ce soluții oferă pentru această situației, date fiind revendicările celor de la uzina din Cugir. Ce prognoză și ce măsuri se intenționează să fie adoptate luând în calcul opțiunea oricărui om normal: concursul pentru o echipă de management performantă. Și nu mă aștept ca cineva să-mi explice că greva e ilegală. Aștept ca această coaliție guvernamentală să treacă de la efortul negocierilor de partid la cel al atragerii de oameni capabili, la a căuta contracte și parteneri internaționali.
Măcar la gândul că ne putem aștepta la un conflict militar la granița țării, guvernanții ar trebui să priceapă că industria de apărare din România trebuie întărită, nu dinamitată. Poate nici nu e cazul să ne punem problema înfrângerii într-un conflict clasic, atât timp cât economia noastră e incapabilă să se apere de atacurile politicului. Fiindcă atunci când industria de apărare a țării stă pe un „butoi de pulbere”, se vede și din avion că trebuie luate măsuri urgente”, a scris Mircea Hava pe facebook.

Curier Județean
Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană
Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană
Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.
Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.
Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).
În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.
Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.
Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.
Curier Județean
FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână
FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână
În săptămâna care se încheie, peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și cu cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.
Tinerii care învață la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Școala Gimnazială nr.2 Sebeş și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au fost ajutați să înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.
Totodată, le-au fost explicate aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool, substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării lor și au fost încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.
La activități au participat și 15 cadre didactice din cadrul celor 4 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.
Curier Județean
Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar
Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar
La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.10, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Republicii din municipiu, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este la prima faptă de acest fel, fiind depistat și în luna aprilie a acestui an, conducând fără permis.
Față de bărbat, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore și l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a dispus cercetarea sa sub măsura preventivă a controlului judiciar.
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
Mesaje de SFINŢII CONSTANTIN şi ELENA 2022. Ce SMS-uri, felicitări, urări puteţi trimite celor dragi cu ocazia zilei de nume
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Sportacum 20 de ore
Avântul Reghin – Unirea Alba Iulia 1-1 (1-0) | Zi neagră! “Alb-negrii” au retrogradat în Liga a 4-a!
-
Actualitateacum 17 ore
Variola maimuței: Organizaţia Mondială a Sănătăţii se reuneşte într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar izbucnit în Europa
-
Sportacum 24 de ore
FOTO| Fățan Luca Petru, boxer legitimat la CS Unirea Alba Iulia: Medalie de argint la Cupa României la Cadeți
-
Actualitateacum 20 de ore
Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare
-
Actualitateacum 21 de ore
La ei se poate: Benzina la pompă se ieftinește în Germania pe timpul verii, la fel și călătoriile cu autobuzul și trenul
-
Sportacum 16 ore
FOTO: Cosmin Ionaș-Rădoi, gol în Liga a 4-a la nici 16 ani, pentru Viitorul Vama Seacă
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână
-
Actualitateacum 22 de ore
Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare
-
Actualitateacum 20 de ore
Echipamente militare în valoare de 100.000 de euro au fost furate din depozitele Armatei Republicii Moldova. Ministerul Apărării colaborează cu anchetatorii