Mircea Hava, despre prioritățile edilitare ale acestui an, în Alba Iulia. Noi sensuri giratorii, zonă de agrement, creșă
Într-un interviu acordat de Mircea Hava ziarului “Unirea”, primarul municipiului Alba Iulia a vorbit despre prioritățile edilitare ale anului 2014 pentru administrația locală. Acesta a confirmat amenajarea a două noi sensuri giratorii în oraș, deschiderea unei noi zone de agrement de pe dealul Mamut şi Parcul Dendrologic, o nouă creșă și începerea lucrărilor la skatepark-ul din Ceteatea Alba Carolina.
Mircea Hava, primar Alba Iulia: “Unele investiţii din acest an sunt uşor de anticipat. În bună măsură pentru că se leagă de cele de anul trecut. Am ales să facem lucrurile temeinic, programat, iar ceea ce a fost trecut pe hârtie s-a regăsit şi pe teren. Am ajuns la momentul în care 52 de străzi, însemnând aproximativ 22 de km, din localităţile aparţinătoare vor fi modernizate în acest an şi anul următor. Deja primele cinci străzi au fost finalizate în toamna şi prima lună de iarnă a anului 2013, respectiv strada Bucegi în Oarda, strada Digului în Partoş, strada Poeniţei în Bărăbanţ, străzile Miceşti şi Valea Aurului în Miceşti. Modernizarea acestor străzi şi îmbunătăţirea condiţiilor de acces şi locuire pentru cetăţenii riverani reprezintă nucleul lucrărilor din oraş în următoarea perioadă. Desigur vom ţine în picioare echipe de lucru şi pentru alte proiecte. Minim două noi sensuri giratorii se vor regăsi pe harta oraşului. În 2014 vom inaugura noua zonă de agrement de pe dealul Mamut şi Parcul Dendrologic, o bijuterie a naturii pusă în valoare pentru albaiulieni şi turişti. De asemenea, începem lucrările la o nouă creşă în oraş care va fi amenajată în cartierul Ampoi 1 şi la Centrul de consiliere pentru copii şi părinţi “Sf. Maria” din zona Arnsberg.
Aş aduce în discuţie un alt obiectiv important pentru oraş, al cărui potenţial l-am evidenţiat şi anul trecut, ba mai mult chiar l-am început, dar am fost obligaţi să-l amânăm din pricina constrângerilor impuse de corecţiile fianciare nemeritate de care am vorbit deja. Mă refer la refuncţionalizarea zonei centrale a oraşului, strada Tudor Vladimirescu pornind de la sediul BCR spre centrul comercial Unirea. Vrem să reluăm procedurile cât de curând, pentru că acest proiect va da o nouă faţă centrului, norme şi rigoare. Pentru modernizarea arterei principale din oraşul de jos vom include pe lista proiectelor depuse de noi pentru finanţare europeană în perioada 2014 – 2020, modernizarea de la magazinul Unirea până în zona gării la care vom adăuga absolut toate străzile care nu au fost modernizate cu banii europeni în 2010 – 2012. În acelaşi context aşezăm şi poarta de intrare în oraş din zona gării şi autogării, respectiv accesul spre una din cele mai importante fabrici ale oraşului, Porţelanul, străzi şi spaţii publice care vor trebui complet modernizate, iluminate şi utilate cu mobilier urban şi măsuri de semnalizare şi siguranţă a traficului, zone verzi etc.
Un subiect care a devenit din păcate o sensibilitate a noastră, a tuturor, este Bazinul Olimpic. Am sentimentul că după suficiente probleme ne apropiem de final, iar noi suntem pregătiţi să instalăm sistemul de monitorizare ce ne revine şi să facem viabilizarea exterioară a zonei, însemnând zona de accese şi împrejmuirea aşa cum ne-am angajat. Tot la capitolul acesta vă anunţ în premieră dorinţa noastră de a amenaja un ştrand nou cu bazine de dimensiuni şi adâncimi variabile, pentru copii şi adulţi, cu terenuri de sport, zone de plajă, exact în continuarea Bazinului Olimpic. Astfel vom crea în aceeaşi zonă un complex de agrement şi practicarea unor activităţi sau competiţii sportive, atât în interior, cât şi la exterior. Deja am demarat procedurile de reactualizare a proiectului de amenajare la exterior, urmând ca în cel mai scurt timp să facem şi licitaţia. Dacă anul acesta vom inaugura Bazinul Olimpic, anul viitor vom inaugura zona de ştrand din exteriorul acestuia.
În ceea ce priveşte ştrandul de la Schit, el va continua să mai fie folosit în 2014, urmând ca după deschiderea celui nou de lângă Bazinul Olimpic, să fie închis. Suprafeţele ocupate curent de acesta vor căpăta altă configuraţie, tot pentru agrement. Vrem să completăm vegetaţia acolo, să plantăm copaci, să amenjăm un loc de joacă pentru copiii care locuiesc în zonă, să echipăm zona cu mobilier urban, aparate de fitness în aer liber etc.
Vreau să fac o menţiune specială pentru o investiţie pe cât de dorită de tineri pe atât de speculată de unii pentru care neputinţa de a practica un sport este egală cu dorinţa de a anula o iniţiativă ajunsă pe masa noastră şi semnată de aproape 300 de tineri. Da, de skatepark e vorba. Vom începe construcţia lui în acest an. Poate că nu o vom finaliza, dar vom face cei mai importanţi paşi spre a onora promisiunea făcută tinerilor din Alba Iulia.
Anul 2014 va fi un an în care continuăm şi modernizarea unităţilor de învăţământ din municipiu. Am alocat bani în lista de investiţii pentru lucrări de intervenţii şi reparaţii la Liceul Sportiv (terenul sintetic şi împrejmuirea) la HCC, Colegiul Tehnic Dorin Pavel, şcoala din Miceşti, grădiniţele 11 şi 16. Mai multe documentaţii tehnico-economice, inclusiv certificări energetice vor fi realizate anul acesta sau vor fi reactualizate în vederea executării de lucrări de modernizare şi/sau reparaţii capitale la Grădiniţa 2, 5 şi 13, şcolile Liviu Rebreanu, nr. 1, 3, sau 6, amenajarea terenului de sport de la şcoala Vasile Goldiş.
Pentru că avem de mai mulţi ani un obiectiv principal în reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă potabilă şi canalizare, desigur că şi în anul 2014 vom realiza astfel de lucrări. Vom ataca reţelele de apă potabilă din zona străzii Toporaşilor, Crişan, Cetăţii, Aurel Vlaicu, cartierul Ampoi II, strada Modena, cartierul Pâclişa, la care se adaugă o lucrare mare dar extrem de importantă: îmbunătăţirea sistemului de presiune a apei potabile în zonele Sub Vii şi Valea Popii. În ce priveşte reţelele de canalizare avem în vedere zona Pieţei Iuliu Maniu, a străzii Avram Iancu şi străzii Toporaşilor.
Pe agenda unei primării nu sunt numai investiţii mari. Sunt şi micile acţiuni care an de an ne fac oraşul mai frumos. În ultimii ani am muncit constant pentru “înverzirea” oraşului, pe măsură ce proiectele de construcţie, şantierele s-au finalizat. Nu ne-am jucat cu jardiniere şi ghivece cum fac alţii, ci am plantat arbori care curând vor face umbră. Sunt peste 700 de arbori plantaţi în ultimii 3 ani, iar 2014 va însemna un plus de circa 200.
În acest an creştem gradul de confort şi mobilitate în mai multe zone în care, motivat, nu am putut intra până în prezent. Am evidenţiat resurse pentru extinderea reţelei de canalizare pe străzile Nazareth Illit, Varesse şi pe Valea Popii. Acestea sunt în plus faţă de pachetul de 52 de străzi din cartierele Bărăbanţ, Pâclişa, Oarda şi Miceşti. Vom continua programul de modernizare şi extindere a iluminatului public în municipiu.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]