Minvest Deva, prin Conversmin, va asigura la Roșia Montană lucrările de întreținere, urmare a retragerii companiei Gold Corporation
Minvest Deva, prin Conversmin, va asigura la Roșia Montană lucrările de întreținere, urmare a retragerii companiei Gold Corporation
Minvest Deva, prin Conversmin, va asigura paza și întreținerea galeriilor de la Roșia Montană după retragerea Gold Corporation.
Astăzi, la Secretariatul General al Guvernului, a avut o întâlnire la care au participat Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, reprezentantul Consiliului Județean Alba, ing. dr. Clement Negruț și primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, dar și reprezentanți ai mai multor ministere: de Resort, Finanțe, Cultură, Mediu Economie, Dezvoltare și ANRM.
”A fost o întâlnire de lucru foarte bună, gestionată de Mihnea-Claudiu Drumea, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Am luat în discuție toate aspectele, care au fost analizate și discutate și vă pot spune că întâlnirea a fost una bună și am găsit și soluții”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Clement Negruț.
Citește și: RMGC a notificat autoritățile că nu va mai face lucrări de întreținere la galeria Cătălina-Monulești din Roșia Montană: Acumularea apei ar putea determina prăbușiri în interiorul minei
Astfel, pe termen scurt, asigurarea funcționării stației de pompe, paza și toate celelalte măsuri care trebuie luate vizavi de predarea de către RMGC către proprietar va fi făcută în continuare de către Minvest Deva, prin Conversmin.
Minvest Deva s-a angajat în această întâlnire să continue această activitate pe termen scurt, mai exact până la sfârșitul anului, urmând ca în bugetele de anul viitor să fie prevăzute sume care să asigure continuitate.
”Atât eu cât și domnul primar și domnul prefect am susținut ideea că va fi foarte greu și este foarte greu ca autoritatea locală să gestioneze un astfel de perimetru, mai ales că avem o situație specifică vis-a-vis de situl UNESCO de la Roșia Montana, care implică, așa cum spuneau și cei de la cultura, anumite măsuri specifice”, a mai menționat Negruț pentru ziarulunirea.ro.
Reprezentantul Consiliului Județean Alba, ing. dr. Clement Negruțam a propus și înființarea unei comisii, care se va deplasa la fața locului: ”Este necesar să avem o discuție aplicată, să vadă fiecare din reprezentanții Ministerelor de Resort care au responsabilități în această zonă, să ne întâlnim la Roșia Montană în cel mai scurt timp și să punem pe hârtie deja soluții viitoare”, a mai transmis sursa citată.
Reamintim că ziarulunirea.ro a anunțat pentru prima dată miercuri, 2 octombrie 2024, faptul că RMGC a notificat autoritățile, respectiv Primăria Roșia Montană, cu privire la faptul că nu va mai efectua activitățile de întreținere curentă a galeriei Cătălina-Monulești.
Aceasta, lungă de câțiva kilometri, având în unele zone o vechime de aproape 2000 de ani, de pe vremea stăpânirii romane în Dacia, a fost decolmatată de către compania minieră pentru a fi deschisă publicului în situația în care era demarată investiția privată, iar galeriile romane administrate de societatea de stat RoșiaMin ar fi fost afectate în urma exploatării.
Notificarea RMGC a venit în contextul în care, în iunie 2024, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a anunțat că nu mai prelungește licența de exploatare pentru compania privată, cu sediul în Roșia Montană. Cea mai importantă activitate de întreținere a galeriei se referă la evacuarea apelor de mină. Absența activității de pompare ar putea duce la prăbușirea unor porțiuni din galerie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii