Minvest Deva, partea română din proiectul “Roșia Montană”, prinsă cu rochii, poșete și țigări de 20.000 de euro decontați din bani publici
Trai, neneacă, pe banii statului! Societatea care reprezintă statul român în Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), societatea care deține licența de exploatare a zăcămintelor de aur și argint din Roșia Montană, prinsă cu rochii, rujuri, poșete și țigări de 20.000 de euro decontați din bani publici!
Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave în contabilitatea companiei Minvest Deva. Societatea de stat Minvest Deva este acționarul minoritar al societatății Roșia Montană Gold Corporation, cu 18,2 la sută din acțiunile companiei canadiene-române, asociere în care reprezintă interesele întregului popor român.
Cât de bine le reprezintă ne-ar putea spune însuși fostul director general, Ladislau Farcaş, care împreună cu angajați ai societății au decontat în doar două luni bonuri fiscale în valoare de aproximativ 80 de mii de lei. Actuala conducere a companiei estimează un prejudiciu mult mai mare pentru perioada în care Minvest era condusă de Farcaş.
Inspectorii Curţii de Conturi şi actuala conducere a Minvest Deva au descoperit în urma verificărilor achiziţiilor efectuate prin casieria companiei, că în primele două luni ale lui 2012, la casieria companiei erau decontate zilnic bonuri de cumpărături cu valori cuprinse între două şi patru mii de lei. Prejudiciul este evaluat la circa 80 de mii de lei.
Roşii, detergenţi, carne, cartuşe de ţigări, rochii şi orice alte produse care se găsesc pe rafturile unui hypermarket au fost decontate din bugetul companiei. Mai precis, bonurile decontate figurau ca fiind emise, în proporţie de 90 de la sută, de un cunoscut centru comercial din Deva.
„Prima dată nu mi-a venit să cred. Am constatat că în perioada ianuarie – februarie 2012, când compania trecea prin cele mai grele momente şi nu s-au plătit salarii, rate pentru leasing etc., în fiecare zi se făcea o delapidare. 20 – 40 de milioane de lei vechi erau scoşi din companie şi acoperiţi cu bonuri pe care figurau tot felul de produse, numai cele din activitatea companiei nu (…) Decontările erau semnate de toată lumea, de la casier la auditor şi contabil şef, şi erau aprobate şi de directorul general al unităţii. Sumele mi se par foarte mari şi cred că a fost un sistem foarte bine pus la punct. Minvest nu este o societate care să aibă atâţia bani în casierie. Erau scoşi în fiecare zi bani din bancă, pe baza unui cec. Cu banii respectivi era alimentată casieria şi ulterior se făceau decontările (…) Nu am ajuns la 2011, dar din ce au spus angajaţii, acelaşi lucru s-a întâmplat şi atunci”, a declarat luni pentru cotidianul “Glasul Hunedoarei” actualul director al Minvest Deva, Daniel Andronache.
Acționarul minoritar în cadrul SC “Roșia Montană Gold Corporation”, ce deține licența de exploatare a zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană, este în procedură de insolvență anunța Florin Roman, vicepreședintele Consiliului județean Alba, în urmă cu câteva săptămâni. “Astfel, în urma acestei proceduri există pericolul ca cele 19,3 % din acțiunile deținute de statul român prin societatea Minvest Deva, să fie pierdute sau disipate. În această situație, statul ar rămâne practic fără beneficii directe în cazul în care RMGC ar primi OK-ul pentru începerea exploatării zăcămintelor”, preciza Roman.
Propunerea înaintată de acesta Ministerului Economiei este preluarea acestor acțiuni de urgență de către Ministerul Marilor Proiecte sau cel al Economiei.
foto sediu SC Minvest Deva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Proiectul 3.30 Biblioterapie este un proiect cultural ce se desfășoară sub forma unor ateliere de psihologie practică, promovând colecțiile tematice de carte ale Bibliotecii Județene Județeană „Lucian Blaga” […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan