Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministrul Sănătății: Pentru noua terapie a hepatitei C, prețurile trebuie discutate la nivel european

Dragoş Suciu

Publicat

în

nicolae banicioiuMinistrul Sănătății este de părere că prețurile pentru noua terapie a hepatitei C, de care ar putea beneficia din toamnă și bolnavii din România, trebuie discutate la nivel european, pentru o abordare unitară. În România sunt 900.000 de persoane care au virusul hepatitic B şi 650.000 cu virusul hepatitic C, iar cei mai mulţi au fost infectaţi înainte de 1990 sau până 1995. La nivel mondial, la fiecare 30 de secunde se pierde o viaţă din cauza hepatitelor B şi C a spus conferențiar dr. Liana Gheorghe, şef de clinică la Institutul Clinic Fundeni.

”În România nu s-a ajuns la terapii noi. Acum vorbim de actualizarea permanentă a listei de compensate. Acum avem un mecanism de evaluare a noilor molecule, ceea ce ne va conduce la introducerea noii terapii. În toamnă vom avea o listă de medicamente compensate finalizată. Evident principala problemă, ca la orice tratament inovator, este cea legată de costuri. Căutăm soluţii legate de costuri, dar cred că este o problemă care excede cadrul României. Este o problemă care trebuie tratată la nivel european. Există ţări cu posibilităţi de cumpărare mai mari, altele mai reduse. Sigur că abordarea trebuie să fie una comună. Mi-aş dori să fie o discuţie la nivelul Uniunii Europene şi cu precădere pentru ţările care au cea mai mare incidenţă şi care pot crea probleme în toată UE”, a declarat ministrul Sănătăţii, prezent la Ambasada Italiei, cu ocazia lansării de către Fundaţia Renaşterea a programului naţional de prevenire şi conştientizare a problematicii hepatitei în România.

Potrivit lui Nicolae Bănicioiu, interesul autorităţilor este acela de a asigura acces la tratament pentru pacienţii din România.

„Cred că fiecare patologie trebuie abordată în mod special şi cu o strategie aplicată pe fiecare direcţie. A fost o greşeală că a fost abordat totul la nivel general. Hepatita nu poate fi abordată la un loc cu oncologia. Trebuie să avem gândire diferenţiată şi stategie bine gândită pe partea de hepatită. De multe ori, ruralul este cel mai afectat”, a adăugat Bănicioiu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, dr. Marius Savu, a spus că în sfârşit se vorbeşte despre un tratament care vindecă.

„Este primul tratament din ultimii ani care vindecă. Un tratament care poate eradica o boală gravă. Şi tot pentru prima dată, un grup de lucru la nivel european se va ocupa de acest tratament”, a mai spus Marius Savu.

El a precizat că, până în toamnă, se va finaliza noua listă de medicamente compensate, iar noua terapie pentru vindecarea hepatitei C este în atenţia autorităţilor.

 Sursa: Mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Continuitatea PSD-PNL la guvernare anticipată încă dinainte de alegeri de sociologul Alin Tomuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Continuitatea PSD-PNL la guvernare anticipată încă dinainte de alegeri de sociologul Alin Tomuș Luni, 23 decembrie, a fost anunțată semnarea acordului politic între PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale pentru a prelua guvernarea în România. Continuitatea PSD-PNL la guvernare a fost anticipată încă dinainte de alegeri, când pozițiile celor două formațiuni păreau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea