Ministrul Mediului: Guvernul a modificat prin OUG cadrul legal al gestionării deșeurilor de ambalaje
Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență cadrul legal al gestionării deșeurilor de ambalaje, a anunțat miercuri ministrul Mediului, Cristiana Palmer, precizând că vechea formulare a legii „conținea foarte multe neclarități” care au stat la baza blocajului pe piața deșeurilor de ambalaje.
„Dincolo de acest blocaj, legea punea probleme serioase în atingerea țintelor de reciclare pe care le are România față de UE și pe care ni le-am asumat atunci când am aderat la UE. Astăzi, din păcate, mai mult de 90% din deșeurile municipale sunt depozitate la groapa de gunoi. Noi avem o țintă de 50%, deci suntem foarte departe de atingerea țintei. Dintre acestea mai bine de 30% sunt deșeuri de ambalaje, care nu ajung în circuitul de reciclare”, a explicat Palmer, citată de Agerpres, la Palatul Victoria.
Potrivit ministrului, prima modificare adusă prin OUG se referă la posibilitatea reală a producătorilor de ambalaje să-și atingă țintele de valorificare și reciclare prin resurse proprii și nu doar prin intermediul organismelor de transfer de responsabilitate.
„Această prevedere era deja cuprinsă în varianta din 2015, dar, în acea variantă, se obligau producătorii să-și colecteze din piață deșeurile rezultate din brand-uri proprii. (…) Asta punea foarte multe limitări. Noi am eliminat această prevedere, astfel încât orice producător în clipa de față poate recupera din piață orice tip de marcă de deșeu care corespunde tipurilor de ambalaje pe care acestea le pun pe piață”, a spus ministrul.
Cristiana Palmer a adăugat că o altă modificare se referă la faptul că organismelor de transfer de responsabilitate care nu-și vor atinge obiectivele de reciclare timp de doi ani consecutiv li se va suspenda autorizația de funcționare.
„A treia modificare (…) este că vrem să creăm cadrul legal pentru aplicarea unui sistem real de garanție-returnare a ambalajelor care vor fi reciclate, asta urmează să se facă în termen de 60 de zile de la apariția ordonanței. Înseamnă că acest sistem de garanție-returnare presupune ca producătorii să-și declare ambalajele reutilizabile, iar comercianții să accepte să primească de la populație ambalajele rezultate din produsele consumate și care mai apoi vor intra în circuitul de refolosire și reciclare”, a precizat ministrul Mediului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor