Ministrul Mediului: Guvernul a modificat prin OUG cadrul legal al gestionării deșeurilor de ambalaje
Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență cadrul legal al gestionării deșeurilor de ambalaje, a anunțat miercuri ministrul Mediului, Cristiana Palmer, precizând că vechea formulare a legii „conținea foarte multe neclarități” care au stat la baza blocajului pe piața deșeurilor de ambalaje.
„Dincolo de acest blocaj, legea punea probleme serioase în atingerea țintelor de reciclare pe care le are România față de UE și pe care ni le-am asumat atunci când am aderat la UE. Astăzi, din păcate, mai mult de 90% din deșeurile municipale sunt depozitate la groapa de gunoi. Noi avem o țintă de 50%, deci suntem foarte departe de atingerea țintei. Dintre acestea mai bine de 30% sunt deșeuri de ambalaje, care nu ajung în circuitul de reciclare”, a explicat Palmer, citată de Agerpres, la Palatul Victoria.
Potrivit ministrului, prima modificare adusă prin OUG se referă la posibilitatea reală a producătorilor de ambalaje să-și atingă țintele de valorificare și reciclare prin resurse proprii și nu doar prin intermediul organismelor de transfer de responsabilitate.
„Această prevedere era deja cuprinsă în varianta din 2015, dar, în acea variantă, se obligau producătorii să-și colecteze din piață deșeurile rezultate din brand-uri proprii. (…) Asta punea foarte multe limitări. Noi am eliminat această prevedere, astfel încât orice producător în clipa de față poate recupera din piață orice tip de marcă de deșeu care corespunde tipurilor de ambalaje pe care acestea le pun pe piață”, a spus ministrul.
Cristiana Palmer a adăugat că o altă modificare se referă la faptul că organismelor de transfer de responsabilitate care nu-și vor atinge obiectivele de reciclare timp de doi ani consecutiv li se va suspenda autorizația de funcționare.
„A treia modificare (…) este că vrem să creăm cadrul legal pentru aplicarea unui sistem real de garanție-returnare a ambalajelor care vor fi reciclate, asta urmează să se facă în termen de 60 de zile de la apariția ordonanței. Înseamnă că acest sistem de garanție-returnare presupune ca producătorii să-și declare ambalajele reutilizabile, iar comercianții să accepte să primească de la populație ambalajele rezultate din produsele consumate și care mai apoi vor intra în circuitul de refolosire și reciclare”, a precizat ministrul Mediului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă În România, persoane cu boli minore, dar apte de muncă, beneficiază de certificat de handicap, astfel este fraudat sistemul de sănătate. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor de handicap. „România are niște boli care, […]
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor Micșorarea drastică a bugetului pentru burse, a deteminat tot mai mulți tineri să își caute un loc de muncă. Platformele de joburi au fost luate cu asalt de liceeni și studenți, dar și de tineri fără calificare. În doar 14 zile, […]
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu Programul Rabla va continua și în acest an, însă vine cu schimbări pentru șoferi, după luni întregi de amânări: va fi disponibil doar pentru persoanele fizice, iar valoarea unora dintre vouchere ar urma să fie mai mică. Programul […]