Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Alba Iulia: Nimeni, din UE, nu a dorit să ia niciun urs din România, nici măcar pentru zoo
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că niciun stat membru din Uniunea Europeană ”și nu numai” nu a dorit să ia niciun urs – specie protejată în România –, nici măcar pentru grădinile zoologice, precizând că multe țări nici nu mai au această specie de 100 de ani.
Grațiela Gavrilescu a fost întrebată, miercuri, la Alba Iulia, în cadrul unei conferințe de presă, dacă alte state din UE sunt de acord să primească, prin transfer, urși din România, ministrul Mediului răspunzând negativ.
”Am trimis la toți miniștri din toată Uniunea Europeană și nu numai. Răspunsurile au fost negative, chiar și distractive, în durerea noastră, aceea de a rezolva problema speciei protejate – urs. Că multe dintre țări au răspuns că nu mai au această specie de 100 de ani și nu a dorit nimeni să ia niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice”, a spus Gavrilescu.
Ea a adăugat că România are, conform statisticilor fondurilor cinegetice, o populație de circa 7.000 de urși, dar numărul în realitate ar putea fi mult mai mare și nimeni nu poate spune exact cât.
”De aceea, în urma unui studiu făcut de ICAS, cu acordul tuturor factorilor decidenți, noi am făcut și am aprobat planul de măsuri pe specia carnivoră mare urs și lup, care are o multitudine de acțiuni pe care trebuie să le duce la îndeplinire. O parte dintre aceste acţiuni, Ministerul Mediului, printr-o aplicaţie pe POIM, proiect pe care l-am şi depus, l-am încărcat în sistem şi sper să obţinem şi finanţare, împreună cu mai mulţi parteneri, şi ne dorim să avem cât mai mulţi, şi institute de cercetări, şi ONG-uri și așa mai departe, scoatem la licitaţie fiecare activitate, să şi inventariem urşii, să-i şi cipăm, să construim şi ţarcuri, să putem să facem şi să punem cât mai multe semnale de avertizare pentru turişti, pentru cetățeni, de cum trebuie să gestioneze deşeurile şi să nu le mai arunce care pe unde, cum trebuie să nu hrănească această specie de urşi, pentru că atunci este tendinţa şi mai mare de coborâre din habitat către, inclusiv, oraşe. Nu în ultimul rând, să încercăm ca relaţia om-animal, care este o relaţie de când suntem noi toţi pe faţa pământului, să fie păstrată aşa cum trebuie, dar având ca ţintă şi obiectiv păstrarea necurmată a siguranţei cetăţeanului. Este extrem de important, la fel cum trebuie să avem grijă şi de specia urs”, a spus Grațiela Gavrilescu.
Patru persoane au fost atacate, în ultima lună, de urși, în stațiunea Băile Tușnad, după ce animalele sălbatice au coborât în oraș.
”Pentru Harghita noi deja am dat cotă de intervenție. Aseară s-au terminat şi dosarele celelalte care ne-au fost trimise de la Tuşnad, respectiv de relocare a patru ursoaice care sunt cu pui, şi nu avem voie, conform legii, să le recoltăm, ci să le relocăm. Pentru trei dintre ele s-a dat cotă de recoltare, iar eu, în funcţie de ce cereri vor mai fi sau toate cererile care ne vor fi înaintate, voi emite ordin de cotă de intervenţie, bineînţeles dacă documentele sunt puse cum trebuie, în ordine”, a spus Grațiela Gavrilescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alegeri parlamentare 2024 | PSD și AUR, primele locuri în sondaje. Procentele înregistrate de cele două formațiuni politice
Alegeri parlamentare 2024 | PSD și AUR, primele locuri în sondaje. Procentele înregistrate de cele două formațiuni politice Un sondaj INSCOP realizat recent în perioada 7-12 noiembrie 2024, la nivel național, arată faptul că PSD este pe primul loc în clasamentul intenției de vot pentru alegerile parlamentare de pe 1 decembrie. AUR ocupă locul doi, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate12 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii17 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii