Ministrul Mediului: Garda Forestieră trebuie să fie un fel de DNA al pădurilor; există buget pentru mărirea numărului de angajați
Gărzile Forestiere ar trebui să fie un grup de elită, să devină un fel de DNA al pădurilor, a declarat joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca – Palmer, precizând că, în acest sens, există pentru anul în curs buget pentru creșterea numărului de angajați.
”Viziunea mea pe problematica de mediu este una care cred, în care vreau să avem o schimbare de paradigmă, în sensul ca mediul să nu mai fie privit ca o piedică. Capitalul natural este o oportunitate de dezvoltare durabilă și o tranziție către economia verde. Mi-aș dori ca mediul să fie mult mai bine integrat în domeniile sectoriale și să existe o mai mare conștientizare la nivelul populației, dar și a factorilor de decizie din Guvern (…) Pădurile sunt o resursă strategică a țării și mă bucur că s-a luat decizia de a include acest capital natural în domeniul strategic. Situația pădurilor este complexă și știți foarte bine cum stau lucrurile. În mod concret, nu se va putea ca în 10 luni să rezolvăm probleme cumulate de ani de zile, dar sunt pași care se pot face. Mă refer aici la partea de control și reglementare, cum ar fi Gărzile Forestiere, unde avem buget să creștem numărul de angajați. Garda Forestieră ar trebui să fie un grup de elită, un fel de DNA al pădurilor. Radarul pădurilor sau SUMAL au nevoie de mai multă eficiență și mai multă transparență”, a spus ministrul Mediului, într-o conferință de presă.
Pe de altă parte, Pașca-Palmer a precizat că pe lista de priorități a mandatului său se mai află economia verde, biodiversitatea și deșeurile.
„Impulsionarea unei tranziții către economia verde — foarte concret aș vrea să avem un program să susținem antreprenoriatul din sectorul verde. Aici ne putem referi la domeniile de agricultură ecologică, ecoturism sau clădiri verzi. O altă prioritate se referă la biodiversitate. Avem în plan să înființăm Agenția Națională pentru Arii Protejate. Domeniul deșeurilor reprezintă o altă mare și complexă problemă — sunt chestiuni legate și de infringement și de targetul de țară pe care îl avem asumat la nivel european’, a subliniat oficialul. (C.M.)
sursa:agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]