Ministrul Mediului, despre deschiderea depozitului de la Galda de Jos: Am atenționat pe toată lumea. Nu voi admite ca de la 1 ianuarie să văd mașini plimbându-se cu deșeuri în țară
Ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că CJ Alba ar trebui să fie ”mai pe repede înainte” în ceea ce privește atribuirea contractului de colectare la depozitul ecologic de deșeuri de la Galda de Jos, astfel încât acesta să intre în operare, precizând că nu mai vrea să vadă, de la 1 ianuarie 2019, mașini care transportă deșeuri dintr-un județ în altul.
De asemenea, ea a adăugat că Robert Szep, comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu, împreună cu președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, erau la Galda de Jos, în timpul conferinței de presă în care a fost întrebată de depozitul ecologic.
”Acest depozit ar fi trebuit să intre în funcțiune mult mai devreme decât ne așteptăm noi astăzi în 2018, respectiv în 2015. Au fost îngreunate din cauza sistemului de achiziție, ținând cont că au fost contestații, dar în același timp, la ora actuală, există în procedură de achiziție publică publică, deci comisia de la nivelul Consiliului Județean Alba, care evaluează dosarele în vederea atribuirii contractului de colectare și transport, ar trebui să fie mai pe repede înainte, nu să stea 2-3 luni pentru a analiza dosarele celor care și-au depus documentele, ci să analizeze mai repede pentru că acest depozit trebuie să intre în operare, ținând cont, că la ora actuală, cetățeni ai județului Alba, duc deșeurile produse fie la Oradea, fie la Mureș, fie la Odorhei. Am atenționat astăzi pe toată lumea dar pe toată lumea, că nu voi admite ca de la 1 ianuarie 2019 să se văd că se vor mai plimba astfel de mașini din toată țara ținând cont că avem și președinția Uniunii Europene”, a spus Grațiela Gavrilescu.
Legat de alunecările de teren produse la terasamentele acestui depozit, ministrul Mediului a spus că, adiacent construcției, a cerut să se ia măsuri de siguranță, iar în caz de evenimente meteo nefavorabile sau alte catastrofe, depozitul să nu o ia la vale din cauza greutății.
”Voi cere Consiliului Județean să facă apel la specialiști, care să le facă un studiu și să demonstreze în urma acestuia că nu există posibilitate, în cazul unor anumite fenomene, de alunecări de teren. Am înțeles că au avut loc, dacă vor continua, atunci punerea în siguranță a acestui depozit trebuie să fie conformă”, a mai spus Grațiela Gavrilescu.
Ea a adăugat că ministrul și instituțiile subordonate vor controla implementarea acestui proiect, care este stadiul, din două în două săptămâni, pentru că sunt interesați să i se dea drumul.
Centrul de Management de la Galda de Jos a fost recepționat de Consiliul Judeţean Alba în septembrie 2017, după remedierea a 24 de neconformități constatate anterior. Centrul este cel mai mare din Transilvania și unul dintre cele mai mari din România. Investiția a născut controverse între beneficiar, Consiliul Județean Alba și asocierea care a realizat investiția. În timpul execuției lucrărilor au apărut alunecări de teren, iar pentru stabilizare a fost nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloți forați la partea de jos și ancorați în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul. În plus, a fost nevoie de un sistem de drenaj care să preia apa.
Lucrările au fost realizate pe cheltuiala Asocierii Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA, reprezentanții constructorului precizând că alunecarea de teren a fost un eveniment ”imprevizibil”.
Antreprenorul a solicitat plata lucrărilor de consolidare a taluzului din cheltuieli diverse şi neprevăzute, dar CJ Alba nu a acceptat cheltuieli suplimentare “încadrate de către antreprenor în condiţii fizice imprevizibile”.
În aceste condiții, constructorul a dat în judecată Consiliul Județean Alba pentru recuperarea acestor costuri. Reclamanții solicită despăgubiri de aproape 8 milioane de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba