Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: La Centrul de Management al Deșeurilor Galda de Jos alunecările de teren sunt aproape remediate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Centrul de Management al Deșeurilor Galda de Jos alunecările de teren sunt aproape remediate.

Constructorul Centrului de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos, compania Porr Construct SRL, lucrează susținut la remedierea alunecărilor de teren ce au avut loc la taluzul ce înconjoară zona în care se află o parte dintre componentele investiției. Este vorba despre stația de sortare, stația de tratare mecano-biologică și celulele de uscare a deșeurilor tratate. Alunecările de teren au apărut în primăvara acestui an și s-au accentuat în ultimele două luni, ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în această perioadă.

YouTube video

Lucrarea este în garanție, astfel că reprezentanții consiliului județean au solicitat constructorului remedierea taluzului prin aducerea zonei la starea inițială. Lucrările sunt ample, inclusiv din punctul de vedere al mobilizării persoanalului și a utilajelor, și ar urma să fie finalizate în perioada următoare.

Alunecările sunt de suprafață și nu pun în pericol depozitul și nici fluxul tehnologic, ele fiind în zonele periferice ale complexului în care este situat centrul. Repararea taluzului trebuie să fie finalizată până la momentul la care Consiliul Județean Alba va desemna câștigătorul licitației publice privind concesionarea administrării CMID Galda de Jos pentru o perioadă de 5 ani. Comisia de licitație are de analizat trei oferte depuse de tot atâția operatori interesați să obțină contractul cu o valoare estimată de peste 16 milioane de euro.

Centrul de Management de la Galda de Jos a fost recepționat de Consiliul Judeţean Alba în septembrie 2017, după remedierea a 24 de neconformități constatate anterior. Centrul este cel mai mare din Transilvania și unul dintre cele mai mari din România. Investiția a născut controverse între beneficiar, Consiliul Județean Alba și asocierea care a realizat investiția. În timpul execuției lucrărilor au apărut alunecări de teren, iar pentru stabilizare a fost nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloți forați la partea de jos și ancorați în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul. În plus, a fost nevoie de un sistem de drenaj care să preia apa.

Lucrările au fost realizate pe cheltuiala Asocierii Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA, reprezentanții constructorului precizând că alunecarea de teren a fost un eveniment ”imprevizibil”.

Antreprenorul a solicitat plata lucrărilor de consolidare a taluzului din cheltuieli diverse şi neprevăzute, dar CJ Alba nu a acceptat cheltuieli suplimentare “încadrate de către antreprenor în condiţii fizice imprevizibile”.

În aceste condiții, constructorul a dat în judecată Consiliul Județean Alba pentru recuperarea acestor costuri. Reclamanții solicită despăgubiri de aproape 8 milioane de lei.

[nggallery id=5988]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea