Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la Alba Iulia: Trebuie găsită, împreună cu Comisia Europeană, o formulă de a compensa fermierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la Alba Iulia: Trebuie găsită, împreună cu Comisia Europeană, o formulă de a compensa fermierii

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că împreună cu Comisia Europeană trebuie găsită o formulă de a compensa fermierii, în condiţiile în care producţia de cereale este valorificată la un preţ mic, dată fiind situaţia din Ucraina.

În cursul zilei de duminică, la Alba Iulia, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat faptul că trebuie găsită o formulă de a compensa fermierii, împreună cu Comisia Europeană, în condiţiile în care producţia de cereale este valorificată la un preţ mic, din cauza situaţiei din Ucraina.

„Problema la cerealele ucrainene nu este, dacă vreţi, marfa. Marfa nu rămâne în România. Problema este preţul. Toată această parte a Mării Negre a suferit o scădere de preţ pentru că avem o supraofertă: cerealele ucrainene care se duc în piaţă, nu în România, dar se duc în piaţă şi scad preţul pe toată piaţa europeană. Şi atunci, degeaba ai producţie, pentru că tu o valorifici la un preţ foarte slab şi nu poţi să-ţi plăteşti creditele”, a afirmat, într-o emisiune la Radio Unirea FM, Adrian Câciu.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a adăugat că este o situaţie pentru care o ţară nu poate găsi singură un răspuns.

„Trebuie să ai o discuţie şi cu Comisia Europeană. Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că trebuie să existe o formulă de a compensa această provocare la care sunt supuşi fermierii”, a spus Adrian Câciu.

Alături de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene participă duminică la un eveniment organizat la Alba Iulia de către europarlamentarul Victor Negrescu.

Federațiile din agricultură au trimis o scrisoare deschisă către autorități prin care cer luarea unor măsuri drastice în privința cerealelor ucrainene.

În document, Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită autorităților române să întreprindă „toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeană și statele membre să susțină atât declarativ cât și oficial prin vot concretizarea celor 2 puncte prezentate anterior, prevăzute în procesul verbal al întâlnirii MADR din 15.01.2024, la punctele 2 și 3 în cadrul respectivei ședințe, astfel:

1. Acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) în condiții cel puțin similare anului 2023;

2. Adoptarea soluției UE privind asigurarea supraviețuirii fermierilor europeni, înainte de publicarea propunerii Comisiei de reînnoire a măsurilor de comerț pentru produsele agricole din Ucraina”.

Măsurile propuse a fi luate sunt următoarele:

• Crearea și implementarea până la 30.04.2024 a unui sistem european care să asigure că destinația pentru toate transporturile de produse agricole ucrainene sunt identificate înainte de intrarea în UE(prin tranzit, import normal și/sau special/temporar), cântărite la intrare și ieșire, introduse în sistem, unde să fie disponibile în mod transparent oricând, pentru orice persoană interesată pentru a garanta că produsele ucrainene ajung la respectivele destinații și nu rămân pe traseu sau sunt deturnate față de traseul/destinația inițială, chiar și parțial ca și cantitate.

• Introducerea pragurilor de import(normal și situații speciale de importuri temporare, specifice târgurilor, expozițiilor) pentru orice marfă agricolă supusă comerțului, bazate pe media anuală sau trimestrială pentru anii combinați 2021 și 2022. Orice produse importate peste acest prag ar trebui să fie exportate în afara UE și, prin urmare aprobate doar pentru tranzit pe teritoriul UE însoțite de sigilii electronice, urmărite în timp real prin GPS, fără abateri de traseu sau opriri nejustificate.

• Alertarea autorităților europene și activarea automată a clauzei de salvgardare la nivel național în cazul constatării de încălcări ale legislației aplicabile de către proprietarii și transportatorii de produse agricole de pe teritoriul oricărui stat membru.

„Stimați domni, vă solicităm ca împreună să întreprindeți toate demersurile posibile, să insistați și vă asumați răspunderea comună în discuții cu doamna Președintă a Comisiei Europene, Ursula von der LEYEN, domnul Vicepreședinte Valdis DOMBROVSKIS, domnul Comisar pentru Agricultură Janusz WOJCIECHOWSKI și Miniștrii Agriculturii din statele membre pentru rezolvarea principalelor două probleme majore inclusiv pentru care se protestează și anunțarea publică a rezultatelor până pe 24.01.2024.

Precizăm că adrese similare au fost transmise către toate autoritățile române și europene pentru a lua măsurile necesare și a preveni ceea ce se va întâmpla dacă aceste două probleme majore nu vor fi rezolvate până la data de 24.01.2024 nemaiputând veni cu scuza că nu au știut.

În caz contrar, toți trei, ar trebui să vă asumați și suportați consecințele intensificării protestelor din România și din celelalte state membre, care vor crește mult mai repede decât se așteaptă oricine și că următorul pas este ca fermierii nemulțumiți din majoritatea statelor membre UE să se deplaseze și blocheze activitatea in Brussels”, se arată în scrisoarea semnată de Pro Agro, LAPAR, UNCSV și AFF.

Tot în cursul zilei de duminică, 21 ianuarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc un eveniment organizat de către eurodeputatul PSD Victor Negrescu în cadrul căruia a prezentat raportul său de activitate cu rezultatele obținute în mod specific pentru județul Alba.

Eurodeputatul și-a propus ca prin profesionalism, să arate că județul Alba poate să fie puternic în Uniunea Europeană, premiind profesioniști și oameni de excepție din diferite domenii de activitate din județ.

La eveniment au luat parte și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

YouTube video

La finalul evenimentului a avut loc o conferință de presă a eurodeputatului PSD Victor Negrescu, subprefectul de Alba Corneliu Mureșan, consilierul local din Sebeș Radu Cristian și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu.

„România are nevoie de oameni potriviți la locul potrivit. România a făcut pași importanți în sensul ăsta, cel puțin în ultimii doi ani de zile lucrurile s-au schimbat și mai ales în relația cu Comisia Europeană, România este un actor principal la masa negocierilor cu Comisia Europeană și are un cuvânt de spus în Parlamentul European.

YouTube video

Oameni ca Victor Negrescu au schimbat foarte mult din ceea ce era imaginea României în a fi partener al discuțiilor la nivel înalt în Uniunea Europeană.

Sunt foarte multe lucruri pe care noi le-am rezolvat anul trecut, cel puțin partea de fonduri europene, dar și alte lucruri pe care le-am realizat”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?” „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”, se întreabă deloc retoric economistul Radu Georgescu, într-un amplu comentariu care explică modul cum acest lucru afectează majoritatea populației, lipsită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea