Ministrul Energiei: Sunt companii care au încheiat contracte de furnizare a energiei fără să aibă la rândul lor contracte de achiziție și nu-și mai pot onora contractele
Ministrul Energiei: Sunt companii care au încheiat contracte de furnizare a energiei fără să aibă la rândul lor contracte de achiziție și nu-și mai pot onora contractele
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seară că există, pe piaţa de energie, situaţii în care firme furnizoare de electricitate au încheiat contracte cu clienţi fără a avea la rândul lor contracte de achiziţie a energiei electrice şi sunt cazuri în care aceste firme nu-şi mai pot onora contractele și au început să le rezilieze. ”Am solicitat public o investigaţie pe acest subiect”, a spus ministrul care anunță că operatorii care nu respectă prevederile vor fi amendați. De asemenea, el a spus că se vor face modificări legislative astfel încât firme care nu au achiziţii de energie efectuate să nu poată încheia contracte.
„S-au întâmplat şi fenomene foarte ciudate – şi o să spun mereu acest lucru şi să vedem ce se întâmplă, pentru că nu e normal să fie aşa – sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au încheiat contracte, dar în spate nu au avut achiziţie de energie electrică şi acuma se gândesc că nu mai pot să onoreze contractele. Clienţii rămân în serviciul universal, dar practica pe care o fac aceştia nu e normală. Am nişte nume, dar nu aş vrea să dau nume pentru că nu e normal să le fac publice în momentul de faţă. Eu sper să fie o investigaţie şi să oprim acest fenomen”, a declarat Virgil Popescu.
Ministrul a precizat că aceste companii au început să rezilieze contractele atât pe cele încheiate cu clienţii casnici, cât şi pe cele încheiate cu cei industriali.
„Există piaţa serviciului universal şi nimeni nu rămâne fără energie, dar te înşală, te păcăleşte, este o înşelăciune să vând ceea ce nu am”, a precizat Popescu.
El a anunţat că, dacă va fi nevoie, se vor face modificări legislative astfel încât firme care nu au achiziţii de energie efectuate să nu poată încheia contracte, pentru ca acestea să nu poată vinde ceea ce nu au de fapt.
„Am solicitat public o investigaţie pe acest subiect. Consiliul Concurenţei, prin vocea preşedintelui, a spus că se va uita pe acest aspect”, a mai spus ministrul.
„Dacă au vândut energie către clienţi fără să aibă în spate achiziţie de energie electrică, aşa cum trebuia în mod normal, să încheie contractul de achiziţie la sfârşitul anului trecut, când erau alte preţuri şi să vândă această energie electrică la clienţii casnici în cursul anului 2021, atunci nu ar trebui să fie nicio scumpire. Dacă nu au făcut acest lucru, îi asigur că ne vom uita foarte atent pe achiziţiile lor şi s-ar putea să fie foarte amendaţi. Eu sunt foarte ferm în acest lucru, nu te poţi juca cu piaţa de energie electrică şi sunt adeptul măsurilor suficient de dure, inclusiv a ridicării licenţei”, a adăugat ministrul Energiei.
Virgil Popescu a afirmat că mai există o a doua situaţie în piaţa de energie, şi anume cea semnalată de mari clienţi industriali, în care companii de furnizare au încheiat un contract cu penalităţi, iar furnizorii au reziliat contractele preferând să vândă energia pe piaţa zilei următoare, la un preţ mai mare, el spunând că nu consideră drept „corect” acest comportament.
Ministrul a vorbit şi despre preţurile de pe piaţă, mărturisind că nu crede că va fi o majorare, de la 1 iulie, a preţului energiei electrice.
„În continuare este oferta Hidroelectricii, care este menţinută cu certitudine până la 1 iulie, care este mai mică decât oferta lor de anul trecut şi cred că mai există şi alţi furnizori privaţi care au ofertă la fel de bună ca cea de anul trecut sau chiar un pic mai mică”, a explicat el.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale: Diferenţă colosală față de Alexandr Stoianoglo
Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale: Diferenţă colosală față de Alexandr Stoianoglo Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, a câştigat duminică, 3 noiembrie 2024, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale la o diferenţă de 10 procente faţă de contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, susţinut […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a