Ministerul Sănătăţii face economii substanţiale prin achiziţii publice centralizate
Prin încheierea unui acord pentru 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent s-a făcut o economie de 30%, iar achiziţionarea de combustibil pentru patru ani va aduce un discount de 6%, susţine Ministerul Sănătăţii. Aceste economii substanţiale se fac prin achiziţiile publice centralizate.
Ministerul Sănătăţii arată, într-un comunicat de presă remis duminică agenţiei Mediafax, că finalizarea celor două achiziţii publice centralizate demonstrează că se pot obţine economii substanţiale în sistemul sanitar, cu beneficii pe termen scurt, mediu şi lung.
În cazul acordului cadru încheiat pe o perioadă de patru ani pentru achiziţia unei cantităţi maxime de 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent, Ministerul Sănătăţii precizează că prin procedura publică centralizată a fost făcută o economie faţă de anii trecuţi de 30 la sută.
„În urma procedurii de achiziţie publică centralizată, acordul cadrul s-a încheiat pe o valoare de 97.664.000 lei, pe patru ani, faţă de valoarea estimată în baza achiziţiilor efectuate în anii anteriori de 147.196.000 lei, ceea ce reprezintă o economie de peste 30 la sută”, potrivit sursei citate.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii mai arată că, în prezent, a finalizat procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziţionarea pe următorii patru ani a unei cantităţi de 85 milioane de litri de combustibil pentru funcţionarea întregului parc auto din sistemul sanitar.
„În urma licitaţiei s-a obţinut un discount de şase la sută faţă de preţul pompei. În momentul de faţă, MS se află în curs de semnare a acordului cadru”, a precizat MS.
În cazul procedurii de achiziţie centralizată pentru dispozitive medicale implantabile, MS susţine că se află în evaluare şi ar putea să fie finalizată până la sfârşitul lunii noiembrie.
Totodată, în următoarea perioadă se va publica pe SEAP procedura de achiziţie centralizată pentru materiale sanitare, MS precizând că, până la finalizarea achiziţiilor centralizate, unităţile sanitare au posibilitatea să îşi achiziţioneze cele necesare bunei funcţionări în activitatea curentă prin proceduri proprii, fără a fi afectată în niciun fel activitatea spitalelor.
Ministerul Sănătăţii a fost desemnat, din iulie, ca unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar, care încheie contracte de achiziţie publică cu acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor locale.
Sursa: Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
STUDIU: Dieta mediteraneană are efecte benefice pentru persoanele care suferă de depresie
Adoptarea dietei mediteraneene poate oferi un ajutor substanțial persoanelor care suferă de depresie severă, conform unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință din Australia. Despre dieta mediteraneană se cunoaște de ceva vreme că are beneficii fizice semnificative. Acum, cercetătorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit că poate de asemenea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariio oră ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Actualitate18 ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”