Ministerul Sănătății a impus norme tehnice noi privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale. Teste de autocontrol și avize
Ministerul Sănătății (MS) a impus norme tehnice noi privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale, printr-un ordin de ministru.
”Ordinul ministrului Sănătății (OMS) 961/2016, aprobat și publicat în Monitorul Oficial, reprezintă primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecțiilor nosocomiale. Conform recomandărilor Comisiei Europene, termenul de infecții nosocomiale se redefinește și devine ‘infecții asociate îngrijirilor medicale ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Potrivit MS, actul normativ cuprinde: normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale, tehnica de lucru și de interpretare pentru testele care evaluează eficiența curățeniei și a dezinfecției, procedura recomandată pentru igiena și dezinfecția mâinilor personalului din spitale, metodele de aplicare a dezinfectanților chimici în funcție de suportul care urmează a fi tratat, metodele de evaluare a derulării și eficienței procesului de sterilizare.
Totodată, în afara normelor tehnice ce vor trebui aplicate în unitățile sanitare, ordinul stipulează că, la achiziția de produse de curățenie și dezinfecție, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naționale de Produse Biocide și rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv.
„În ceea ce privește testele de autocontrol din unitățile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvență care trebuie să țină cont de zonele de risc din spital, circulația germenilor în unitate și rezultatele screening-ului la pacienți. Cu alte cuvinte, există o frecvență fixă a acestor teste prevăzută în planul anual de combatere și prevenire a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale, dar se introduce și obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de câte ori o impune situația epidemiologică”, precizează MS.
Potrivit reprezentanților MS, în perioada imediat următoare, vor fi adoptate și celelalte acte normative cu impact direct asupra prevenirii și controlului infecțiilor asociate îngrijirilor medicale.
De asemenea, Ministerul Sănătății subliniază faptul că respectarea regulilor de igienă a mâinilor de către personalul medical și de către pacienți este o parte esențială a oricărui demers de prevenire a infecțiilor din spitale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Consiliile județene și primăriile vor putea obține gratuit extrase de carte funciară pentru informare şi extrase din planul cadastral de pe platforma MyEterra
Consiliile județene și primăriile vor putea obține gratuit extrase de carte funciară pentru informare şi extrase din planul cadastral de pe platforma MyEterra Începând cu 21 iulie 2025, consiliile județene și primăriile se vor putea înscrie pe platforma MyEterra, pentru a obține gratuit, online, extrase de carte funciară pentru informare şi extrase din planul cadastral, […]
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar” Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, 17 iulie, că în perioada următoare se va realiza o amplă restructurare a aparatului administrativ la nivel local, ce va implica eliminarea a zeci de mii de posturi din […]
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi Românii ce trăiesc în alte țări comunitare sunt de două ori mai mulți decât polonezii și numărul lor reprezintă cel mai mare procent din populația unui stat UE care a ales să trăiască în altă țară […]