Ministerul Mediului, obligat să achite daune morale de 20.000 de euro unui pensionar român atacat de o ursoaică. Valoarea vieții unui urs
Ministerul Mediului, obligat să achite daune morale de 20.000 de euro unui pensionar român atacat de o ursoaică. Valoarea vieții unui urs
Un bărbat din județul Harghita care a dat în judecată Ministerul Mediului cerând daune morale de 80.000 de euro pentru că a fost atacat de o ursoaică a primit despăgubiri de 20.000 de euro pentru traumele suferite. Sentința Tribunalului Harghita nu este definitivă.
Printr-un proces deschis la Tribunalul Harghita, un bărbat din comuna Tulgheș, județul Harghita a dat în judecată Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, cerând daune morale de 80.000 de euro pentru că a fost atacat de o ursoaică în apropierea casei sale.
Bărbatul a arătat că atacul a avut loc în data de 3 iulie 2021, când se afla în pădurea din apropierea casei sale.
Victima a arătat că era o zi de sâmbătă când s-a dus în pădure, la aproximativ 200 de metri de casă, pentru a căuta ciuperci. Pentru că nu a găsit ciuperci a plecat spre casă, iar în timp ce mergea pe potecă „din lăstărişul de pe marginea pădurii s-a auzit un mârâit”.
„În momentul imediat următor a văzut o ursoaică însoţită de pui. Animalul sălbatic prezenta o stare de agresivitate, iar în momentul în care a început să ţipe, a sărit pe reclamant, l-a prins cu gura de cap şi l-a lovit cu putere, l-a aruncat la pământ, prinzându-se cu ghearele, rupând hainele și muşcându-l în zona capului, feţei, ochiului stâng, umerilor, mâinilor, a picioarelor şi în zona abdominală”, a arătat avocatul bărbatului în procesul de la Tribunalul Harghita.
Reclamantul a mai arătat că în timp ce s-a zbătut din răsputeri să scape, a reușit doar să strige disperat după ajutor.
„Evenimentul a durat aproximativ câteva minute, timp în care a strigat tare după ajutor crezând ca va muri. Probabil că puii care însoţeau ursoaica s-au speriat de ţipete şi au plecat. Spre norocul său, ursoaica l-a lăsat şi a plecat după pui. Fiind în stare de şoc şi deosebit de rănit, sângerând abundent a reușit să strige cerând ajutor fiului său, aflat acasă, la o distanţă nu mai mare de 200 de metri de locul atacului. Din fericire a fost auzit de fiul său, care, vânător fiind a venit cu arma de vânătoare și tras un foc de armă în aer la marginea pădurii pentru a preîntâmpina reîntoarcerea ursoaicei și i-a acordat primul ajutor”, a mai arătat avocatul victimei.
Bărbatul a fost dus de urgență la spital, unde a fost supus mai multor intervenții chirurgicale și a supraviețuit. În cererea de acordare a daunelor morale, victima a cerut să se aibă în vedere că dacă prețul perceput pentru împușcarea ilegală a unui urs este 40.000 de euro, „despăgubirea ce urmează a fi analizată/acordată pentru atingerea adusă vieţii și integrităţii corporale unei ființe umane trebuie sa fie una pe măsură”.
Pe cine a dat vina Ministerul Mediului
În proces, Ministerul Mediului s-a apărat susținând că „la data producerii evenimentului, respectiv la 03.07.2021, fondul cinegetic pe raza căruia s-a produs evenimentul se afla în gestionarea Asociaţiei Clubul Vânătorilor Silvicultori Harghita, iar „răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale revine întotdeauna persoanei care are paza juridică animalului”.
„Ministerul, în calitatea sa de administrator, putea doar să verifice şi să supervizeze activitatea desfăşurată de gestionar, astfel că singura persoana care ar putea fi trasă la răspundere pentru evenimentul din data de 03.07.2021 este gestionarul fondului cinegetic”, s-a mai apărat Ministerul Mediului în proces.
Valoarea vieții unui urs: „incomensurabilă”
Tribunalul Harghita a admis în parte cererea de chemare în judecată a bărbatului, iar după ce a respins ca inadmisibilă cererea Ministerului de introducere în cauză a Asociaţiei „Clubul Vânătorilor Silvicultori Harghita”, a obligat Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor să îi achite bărbatului atacat de urs daune morale de 20.000 de euro.
Judecătorul a arătat că valoarea daunelor acordate nu poate fi raportată la valoarea de 40.000 de euro, percepută pentru împușcarea unui urs.
„Valoarea de despăgubire pentru un urs este parte a unei reglementări legale ce se adresează oamenilor, fiinţe cu raţiune, în scopul descurajării acestora de a aduce pagube unui bun de interes naţional, fiind deci, o reglementare de natură sancţionatorie, nu o valoare reală a vieţii unui urs, întocmai ca şi în cazul oamenilor, şi viaţa urșilor fiind incomensurabilă ca valoare”, a arătat judecătorul, care a considerat că „acordarea în favoarea reclamantului a unei despăgubiri în cuantum de 20.000 de euro, este de natură să satisfacă scopul angajării răspunderii civile delictuale”.
Sentința Tribunalului Harghita poate fi atacată cu recurs.
sursa: ziare.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]