Ministerul Finanțelor ia în calcul introducerea unui nou sistem care ar putea înlocui redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit
Grupurile de lucru de la ministerul Finanţelor, care lucrează la modificarea Codului Fiscal, iau în calcul introducerea unui nou sistem care ar putea înlocui redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit, începând cu anul 2018.
Acest lucru ar lovi în plin ONG-urile, care trăiesc practic din acești bani. Iar românii cu siguranță nu-i vor mai dona cauzelor umanitare, care nu întotdeauna ating adevărata țintă. Sunt anumite ONG-uri cu angajați – fondatori, care au salarii mult mai mari decât ale celor din zona privată de top. Însă este vorba doar despre câteva, scrie bugetul.ro.
Dacă se pătrează această variantă luată în calcul de Finanţe, contribuabilul va avea posibilitatea să deducă, anual, cel puţin 1.000 de lei pentru persoană singură şi cel puţin 2.000 de lei pentru o gospodărie formată din două persoane, la care se adaugă încă 1.000 de lei pentru fiecare membru în plus în gospodărie, incluzând copiii. Orice cheltuială care se încadrează în această sumă va fi acceptată, neexistând obligativitatea direcţionării sumei către un ONG sau o cauză umanitară, potrivit Capital.
„Acum, în grupurile de lucru, există două variante: fie păstrăm sistemul actual de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit către o cauză umanitară, fie îl înlocuim cu unul pe bază de deduceri personale din venitul global al contribuabilului. Pentru o persoană singură, deducerea va fi de maximum 1.000 de lei, pentru o persoană singură organizată fiscal ca o gospodărie, deducerea va fi de 2.000 de lei, iar, la fiecare membru în plus al gospodăriei, aceasta creşte cu 1.000 de lei. Ambele variante sunt în analiză. Vom alege cea mai bună soluţie pentru contribuabil. De asemenea, suntem deschişi şi la alte variante”, a declarat, pentru Capital, Ionuţ Mişa, secretar de stat al direcţiei de Fiscalitate din Ministerul Finanţelor.
Potrivit acestuia, sumele vor putea fi cheltuite pe absolut orice, inclusiv pe vacanţe, mâncare, renovări ale locuinţei, sau alte nevoi ale contribuabilului şi vor fi deduse din venitul global şi neimpozitate. Acestea vor trebui, însă, justificate cu facturi, chitanţe, bonuri fiscale. Pentru o gospodărie cu 4 membri, deducerea va fi de 5.000 de lei anual, de exemplu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun