Ministerul Educaţiei a iniţiat procedura de evaluare şi licitaţie pentru manualele de clasa I şi a II-a
Ministerul Educaţiei Naţionale doreşte continuarea şi definitivarea procesului de modernizare a manualelor şcolare prin diversificarea formelor şi revizuirea conţinutului acestora. În acest sens, a fost iniţiată procedura de evaluare şi licitaţie pentru manualele de clasa I şi a II-a, în baza Metodologiei privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achiziţionarea şi gestiunea manualelor.
Noile manuale vor fi adaptate nevoilor elevilor şi ale societăţii secolului al XXI-lea, pe baza unui proces demarat în premieră în România, şi vor asigura creşterea calităţii procesului educaţional, prin respectarea standardelor europene şi racordarea la exigenţele societăţii contemporane.
Pentru clasa I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile comunicare în limba română, comunicare în limba maternă, matematică şi explorarea mediului, limba modernă şi religie.
Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi o variantă digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.
Varianta digitală a manualelor va fi accesibilă şi pe platforma manuale.edu.ro. Platforma va conţine o aplicaţie software dedicată, care va cuprinde, într-o bibliotecă virtuală, variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire.
Manualele vor fi valabile timp de 4 ani, începând cu primul an de după încheierea sesiunii de evaluare, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari, cu condiţia reevaluării lor. Acestea vor fi supuse unui proces periodic de analiză pe perioada viabilităţii acestora.
La licitaţia pentru selectarea proiectelor de manuale pot participa ca ofertanţi autori individuali, grupuri de autori şi unităţi economice care au capacitate de realizare şi distribuție a manualelor şcolare.
Transparenţa procesului de modernizare a manualelor este asigurată de procedurile şi metodologia pe care MEN le-a discutat public cu toţi actorii interesaţi.
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), aflat în coordonarea MEN, este instituţia responsabilă de procedurile de organizare, desfăşurare, selectare şi achiziţionare a manualelor şcolare.
Sursa: edu.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana