Ministerul Culturii: ”Recunoaşterea Roşiei Montane pe lista UNESCO depinde de asumarea dosarului la nivel de premier, în timpul scurt rămas până la numirea noului Guvern”
Dosarul pentru înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO trebuie asumat de prim-ministrul Dacian Cioloş, potrivit ministrului Culturii, Corina Şuteu, care și-a exprimat îngrijorarea că dacă depunerea documentului nu va fi realizată cu asumarea actualului Guvern, şansele scad considerabil pentru ca acest demers să mai fie finalizat în următoarea guvernare.
Corina Șuteu: „Îmi exprim îngrijorarea profundă că dacă depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO nu se va face acum, cu asumarea actualului Guvern, șansele scad major ca acest lucru să se mai întâmple în următoarea guvernare. Consider că asumarea dosarului Roșia Montană în UNESCO este o responsabilitate pe care o avem față de comunitatea locală, față de așteptările societății civile, față de comunitatea științifică națională și internațională care s-a implicat în realizarea acestui demers.”
Reprezentanţii Ministerului Culturii au transmis că instituţia a pregătit ”cel mai solid dosar de până acum” al României la UNESCO – ”Peisajul cultural minier de la Roşia Montană”, sub coordonarea Ministrului Culturii Corina Şuteu. Documentul a fost înmânat Delegaţiei României la UNESCO de la Paris pe 9 decembrie 2016, la doar 11 luni după înscrierea Roşiei Montane pe Lista Indicativă UNESCO.
Ministerul Culturii a mai arătat că asumarea dosarului de către Dacian Cioloş este ultimul pas de care mai depinde înscrierea sa oficială pe agenda UNESCO şi recunoaşterea internaţională a Roşiei Montane ca sit unic în lume.
”Ministerul Culturii rămâne consecvent celor întreprinse în acest mandat în ceea ce priveşte Roşia Montană: situl din Munţii Apuseni, unic în lume, trebuie recunoscut la nivel internaţional şi protejat. Din perspectiva Ministerului Culturii nu există niciun argument ştiinţific sau legat de conservarea patrimoniului care să blocheze depunerea oficială a acestui dosar”, a mai arătat Ministerul Culturii.
Reprezentanţii istituţiei au mai transmis că protejarea patrimoniului de la Roşia Montană garantează viitorul dezvoltării zonei şi este o obligaţie în raport cu legislaţia românească şi cu tratatele internaţionale pe care şi le-a asumat România, iar orice amânare sau evitare a îndeplinirii acestor obligaţii este împotriva interesului naţional.
”Patrimoniul de la Roşia Montană este o resursă inestimabilă, inclusiv din punct de vedere economic. Protejarea lui garantează viitorul dezvoltării zonei şi este o obligaţie în raport cu legislaţia românească şi cu tratatele internaţionale pe care ţara noastră şi le-a asumat. Orice amânare sau evitare a îndeplinirii acestor obligaţii este, credem, împotriva interesului naţional. Şansa pe care o are acum Roşia Montană se situează într-o fereastră restrânsă de oportunitate.
Neasumarea dosarului la nivel de premier în timpul scurt rămas până la numirea noului Guvern aruncă recunoaşterea Roşiei Montane pe lista UNESCO într-un orizont incert”, a arătat Ministerul Culturii.
Calendarul dosarului Roșia Montană în UNESCO
1 Februarie 2017: Termen limită de depunere a dosarului la UNESCO – Centrul Patrimoniului Mondial
Februarie – August 2017: Evaluare tehnică a dosarului (desk review)
Septembrie 2017: Vizită de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat
Iulie 2018: Analiză în Comitetul Patrimoniului Mondial și decizie privind înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Tarifele RCA, majorate cu până la 50%, după eliminarea plafonării. Cât costă polițele de asigurare în iulie 2025
Tarifele RCA, majorate cu până la 50%, după eliminarea plafonării. Cât costă polițele de asigurare în iulie 2025 Modificările tarifelor RCA au putut fi deja sesizate odată cu eliminarea plafonării RCA. În acest sens, conducătorii auto care sunt pe cale să își reînnoiască polița de asigurare obligatorie a vehiculului vor plăti mai mult cu până […]
Cum putem avea facturi mai mici la energie: Tariful dinamic, propunerea ministrului Energiei. Ce este și cum ar funcționa
Cum putem avea facturi mai mici la energie: Tariful dinamic, propunerea ministrului Energiei. Ce este și cum ar funcționa Dorinţa populației de a avea preţuri mai mici la facturi se vede şi în cifrele furnizorilor. În ultimele două luni în jur de 200.000 de oameni şi-au schimbat compania, în speranţa că vor face măcar mici […]
21-22 iulie 2025 | COD GALBEN de CANICULĂ în Alba și alte județe din țară. Maximele urcă până la 37 de grade. Cod portocaliu în 5 județe din sudul țării
21-22 iulie 2025 | COD GALBEN de CANICULĂ în Alba și alte județe din țară. Maximele urcă până la 37 de grade. Cod portocaliu în 5 județe din sudul țării Meteorologii ANM au emis duminică dimineața noi avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, valabile în intervalul 21 iulie, ora 10.00 – 22 iulie, ora […]