Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Afacerilor Interne propune modificări legislative dure împotriva drogurilor și substanțelor psihoactive. Care vor fi noile măsuri

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ministerul Afacerilor Interne propune modificări legislative dure împotriva drogurilor și substanțelor psihoactive. Care vor fi noile măsuri

Ministerul Afacerilor Interne propune măsuri mai stricte împotriva traficului de droguri și pentru siguranța rutieră

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că a introdus în dezbaterea publică un set de modificări legislative menite să întărească lupta împotriva traficului de droguri și să îmbunătățească siguranța pe șosele.

Această inițiativă cuprinde următoarele aspecte:

În domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe cu efecte psihoactive:

Cresc limitele pedepsei cu închisoarea pentru îndemnul la consumul ilicit de droguri, în special pentru drogurile de risc și cele de mare risc.
Se impune pedeapsa cu închisoarea pentru publicitatea falsă legată de produse care pretind că au efecte asemănătoare cu cele ale drogurilor.
Se reglementează circumstanțele agravante legate de deținerea de droguri în instituții educaționale sau în apropierea acestora.
Se stabilesc condiții cumulative pentru reducerea pedepsei pentru traficanții care colaborează cu forțele de poliție.
Se propune confiscarea specială a vehiculelor utilizate în traficul de droguri.
Măsuri pentru siguranța rutieră:

Se impune polițiștilor să efectueze teste de alcool și droguri în anumite situații, inclusiv atunci când există suspiciuni de consum de alcool sau droguri.
Se suspendă înmatricularea vehiculelor în cazul în care proprietarii nu au asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudiciile cauzate terților în accidentele de circulație.
Recidiva contravențională pentru conducerea sub influența alcoolului se sancționează mai aspru, cu perioade de suspendare crescute în funcție de repetarea contravenției într-un interval de 5 ani.
Se elimină posibilitatea aplicării avertismentului pentru contravenții grave, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului.
Se introduce un mecanism de relocare a vehiculelor staționate regulamentar în scopul prevenirii situațiilor periculoase.
Polițiștii pot utiliza sisteme de monitorizare fixă a traficului pentru depistarea unor abateri grave și sancționarea șoferilor.
Se reglementează posibilitatea ca polițiștii rutieri să utilizeze înregistrări audio-video pentru constatarea contravențiilor de către alți participanți la trafic.
Se dispune imobilizarea sau ridicarea vehiculelor în cazul în care conducătorul auto refuză să se supună testării pentru consumul de alcool sau droguri, și nu există o altă persoană care să poată prelua conducerea vehiculului.
Modificări la statutul polițistului și testarea acestora pentru alcool și droguri:

Se impune testul antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în instituțiile de învățământ ale MAI sau pentru ocuparea funcțiilor de polițist.
Se obligă polițiștii și cadrele militare să se supună testării pentru alcool și droguri în timpul serviciului sau când poartă uniforma sau armamentul din dotare.
Se introduc teste de poligraf pentru polițiști în cazul unor indicii privind lipsa de integritate și fidelitate profesională.
Se prevede suspendarea din funcție a polițiștilor sau cadrelor militare în cazul prezenței drogurilor în organism sau în cazul refuzului de a furniza mostre biologice sau de a susține testele de integritate.
Se acordă bonificații polițiștilor în funcție de performanța în lupta împotriva traficului de droguri, substanțelor interzise, armelor și munițiilor, precum și pentru denunțarea faptelor de corupție. Procedura de acordare a acestor bonificații va fi stabilită prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.

Aceste măsuri au ca scop consolidarea eforturilor pentru combaterea traficului de droguri și îmbunătățirea siguranței rutiere în România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători CFR Călători a anunțat joi că se acordă reduceri de 20% în perioada 4 – 18 iulie celor care cumpără Interrail Global Pass sau One Country Pass, abonamente pentru călătorii cu trenul în ţările europene, cu valabilitate începând din 1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea