”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România
Costă aproape patru mii de lei pe metru şi au salvat până acum sute de vieți, pe șoselele din România. Vorbim despre parapetele pe rulouri care au început să fie montate în ultimii ani şi în ţara noastră. Aşa zişii „minioni” sunt nişte parapete galbene, de formă cilindrică ce se rotesc la impact, şi ajută astfel la prevenirea unor accidente grave.
Un nou proiect al CNAIR vrea să aducă mai multă siguranţă pe şosele şi îşi propune să monteze în continuare aceste parapete pe drumurile cu risc crescut de accidente.
Şoferii care tranzitează porţiuni periculoase de drum zilnic înţeleg cel mai bine importanţa şi eficienţa acestor tipuri de parapete care nu de puţine ori fac diferenţa între viaţă şi moarte.
Citește și: VIDEO | Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic
„Se rotesc, da, da, da. Şi atunci, tu când aluneci pe ele, oricum aluneci altfel faţă de glisiera de metal care, aia dacă ai şi viteză mai mare şi ai intrat în ea, s-a făcut praf”, spune un șofer.
Noul tip de parapete, care a salvat sute de vieţi în ţară
Sistemul este format din mai mulţi cilindri galbeni, din cauciuc dur, care au un mare atu: se rotesc şi reduc astfel puterea impactului în momentul producerii unui accident.
Unul din avantajele parapetelor pe role este faptul ca preiau în mod dinamic inclusiv forţa de impact rezultată pe seama vehiculelor de tonaj greu. Minionii de pe marginea şoselelor sunt mobili, au o cosistenţă elastică și rămân uniți atunci când cineva încearcă să-i dezbine.
„Acest parapet este ideal pentru mașinile până în 13 tone, readucându-le pe traiectoria ideală, și anume, pe carosabil, fără să provoace daune mari autovehiculului și, de asemenea, fără să provoace daune pasagerilor. Impactul resimțit în autoturism nu este la fel de mare ca într-un parapet de tip clasic”, spune Tudor Duțu, director executiv DRDP Brașov.
Pe Drumul Naţional 1, foarte multe parapete de acest fel poartă încă semnele unor accidente ce puteau avea consecinte mult mai grave.
A început să fie montat pe mai multe drumuri
„Zonele care sunt distruse sunt înlocuite, noi avem un stoc pentru a le înlocui, facem lucrul acesta o dată pe lună sau de câte ori e nevoie. Cheltuielile pentru înlocuire le suportă Regionala Braşov”, spune Tudor Duțu, director executiv DRDP Brașov.
În numai 1 din 4 cazuri, banii de reparaţii sunt recuperaţi de la şoferii care au distrus parapetele. Începând din 2019, zeci de sectoare periculoase de drum din ţara noastră au fost asigurate cu astfel de minioni.
„Doar în 2024 am montat 3 kilometri, un kilometru și jumătate pe DN1, 500 de metri pe DN 13, 500 de metri pe Hula Bradului în judeţul Sibiu, 500 de metri între Vlădeni şi Perşani”, spune Tudor Duțu, director executiv DRDP Brașov.
CNAIR îşi propune să extindă sistemul în mai multe zone cu risc de accident din ţară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru Congregaţia Cardinalilor a decis că funeraliile Papei vor avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 10.00 (ora 11.00, ora României), la Bazilica Sfântul Petru. Sicriul Papei va fi transferat la Bazilica Sfântul Petru în […]
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile Programul „Sprijin pentru România” continuă şi în anul 2025, însă în cu totul alte condiţii faţă de anii anteriori. Concret, dacă până acum se acordau câte 250 de lei o dată la două luni, […]
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie Pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, nu este suficient ca românii să împlinească o anumită vârstă. La fel de important este să îndeplinească condiția esențială numită ”stagiu complet de cotizare”. Acest concept joacă un rol […]