Militarii, jandarmii și polițiștii care participă la misiuni în străinătate primesc diurne mai mari
Potrivit unei hotărâri de Guvern oficializate luni, 27 ianuarie 2020, diurnele militarilor, jandarmilor și polițiștilor care desfășoară misiuni în străinătate, fie ele de pace sau în teatre de război, au fost majorate, ajungând acum la valoarea primită de personalul statelor aliate României.
Concret, după cum reiese din Hotărârea Guvernului nr. 46/2020, document publicat azi în Monitorul Oficial, de-acum, diurna celor care participă la misiuni în afara granițelor țării este de până la 140 de euro/zi.
Mai exact, cei ce participă la misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace primesc diurnă în valută, care are următoarele valori:
- ofițerii – 140 de euro/zi;
- maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi;
- alte categorii de personal – 120 de euro/zi.
Pe de altă parte, cei ce participă la misiuni umanitare în străinătate beneficiază de următoarele valori ale diurnei:
- ofițerii – 70 de euro/zi;
- maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi;
- alte categorii de personal – 60 de euro/zi.
Anterior, așa cum stabilea Hotărârea Guvernului nr. 1.086/2004, cei ce participau la misiuni în străinătate primeau o diurnă de doar 45 de euro/zi. De asemenea, legislația veche nu făcea distincție între cei ce participau la misiuni militare sau de pace și cei ce participau la misiuni umanitare, astfel că toți participanții la misiuni în străinătate primeau aceeași diurnă, respectiv 45 de euro/zi.
Notă: Ținând cont de faptul că HG nr. 1.086/2004 este un document cu caracter militar, iar Legea nr. 202/1998 stabilește că astfel de acte normative nu se publică în Monitorul Oficial, conținutul actului normativ care stabilește sporurile specifice si drepturile de diurnă, cazare si hrană cuvenite personalului participant la misiuni în afara teritoriului statului român nu este public.
Potrivit HG 518/1995, personalului trimis în străinătate i se acordă o indemnizație de deplasare, compusă din diurnă, care este o sumă zilnică pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana sau cu transportul local, și din indemnizația de cazare, care este, așa cum și numele o indică, o sumă cu ajutorul căreia cei aflați în misiune își acoperă cheltuielile cu cazarea.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu, despre cazul vicepremierului Anastasiu: Dacă un membru al Guvernului din Elveția ar fi dat 8 ani mită fiscului, era dat afară în maxim o oră și nu mai lucra niciodată la stat, dar noi suntem în România
Radu Georgescu, despre cazul vicepremierului Anastasiu: Dacă un membru al Guvernului din Elveția ar fi dat 8 ani mită fiscului, era dat afară în maxim o oră și nu mai lucra niciodată la stat, dar noi suntem în România Radu Georgescu a explicat în cea mai recentă postare în mediul online ce s-ar fi întâmplat […]
INCREDIBIL | Timbrele poștale tipărite de Poșta Română sunt vândute de Romfilatelia tot Poștei Române
INCREDIBIL | Timbrele poștale tipărite de Poșta Română sunt vândute de Romfilatelia tot Poștei Române De aproape 20 de ani Romfilatelia vinde timbre Poștei Române. Ironia face că Poșta Română tipărește timbrele pe care le dă companiei Romfilatelia pentru a le cumpăra de la ea. Ironia face că, Poșta Română deține Romfilatelia, dar în același […]
26-27 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Risc de viituri pe râuri din jumătate de țară
26-27 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Risc de viituri pe râuri din jumătate de țară Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă, 26 iulie 2025, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din mai multe bazine hidrografice din Transilvania, Banat şi Moldova, […]