Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Mihai Răzvan Ungureanu: „Mi-aş dori ca şi Iaşiul, oraşul meu natal, să aibă ceva din modernismul pe care l-am observat aici, la Alba Iulia”

Publicat

în

Interviu în exclusivitate cu dl. Mihai Răzvan UNGUREANU, fost prim-ministru al României, preşedinte al Iniţiativei Civice de Centru Dreapta

    – D-le Ungureanu, pe această vreme caniculară (şi afară şi în viaţa politică), cum de aţi ales să fiţi prezent duminică dis-de-dimineaţă la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, iar în această după-amiază (duminică, 21 iulie n.a.) să fiţi aici, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, capitala istorică a României?
– Mărturisesc că am simţit nevoia să „evadez” puţin din tumultul şi zgomotul bătăliei politice. Apoi, ca preşedinte al Iniţiativei Civice de Centru Dreapta, mă aflu în această perioadă într-un turneu prin ţară pentru a discuta cu cât mai mulţi oameni şi a le împărtăşi din gândurile şi ideile noastre. Am fost invitat de mai multe ori în Munţii Apuseni şi în judeţul Alba de către unele personalităţi şi simpatizanţi de aici, iar acum am găsit acest răgaz de a mă întâlni şi reculege deopotrivă cu moţii la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, dar şi cu albaiulienii, aici, în cetatea istorică.

– Cum aţi fost primit, cum sunt oamenii de aici?
– Am fost deosebit de plăcut surprins de bunătatea, înţelepciunea şi ospitalitatea moţilor prezenţi pe Muntele Găina. Am discutat pe îndelete cu mulţi dintre ei, oameni simpli, şi m-am bucurat să-i aud şi să văd că înţeleg foarte multe lucruri, precum şi greutăţile prin care trece ţara în această perioadă. Ştiam din istorie, dar acum m-am convins pe viu, că sunt cu adevărat nişte oameni demni, şi cu toate greutăţile lor de zi cu zi, au tăria de a merge mai departe. Albaiulienii, la fel; m-am plimbat în această după-amiază  prin Cetate şi pe unul dintre bulevardele principale, şi mi s-au părut foarte, foarte civilizaţi, respectuoşi şi primitori.

Elit - Gustul Desăvârșit

– Ce v-a determinat să iniţiaţi apariţia Iniţiativei Civice de Centru Dreapta şi ce rol îşi propune aceasta să joace pe scena politică românească?
–  În primul rând nevoia unei schimbări radicale a modului de a face politică în România. Consider că stă în puterea societăţii civile de a schimba actuala clasă politică, incapabilă să servească interesele cetăţenilor. Ca urmare, în tot acest tumult al scenei politice româneşti se simte nevoia unui proiect alternativ, propus cetăţenilor şi realizat prin mobilizarea lor. Nu putem accepta ca decepţia şi dezamăgirea să ducă la demobilizare şi anomie. Pentru a le reda românilor încrederea în acţiunea publică e nevoie să îi ascultăm şi să acţionăm alături de ei şi pentru ei.  Plecăm de la convingerea că un proiect politic trebuie să se bazeze, înainte de orice, pe valori şi principii, nu pe decizii conjuncturale. Aceste valori fundamentale trebuie să ghideze întrega activitate a platformei noastre pe care am intitulat-o „Platforma cetăţenilor”, de la modul de selecţie a membrilor până la politica de asociere şi cooperare cu organizaţii similare sau politice. Este un proiect care uneşte, nu unul care exclude. Ne declarăm împotriva unei viziuni utopice asupra guvernării şi societăţii. Reperele noastre de bază sunt democraţia reprezentativă şi statul de drept, care garantează libertatea individuală. De aceea, respingem tendinţele populiste şi extremiste care se manifestă în ultimul timp, în special pe fondul crizei, şi care dispreţuiesc valorile liberalismului. Suntem de părere că solidaritatea nu înseamnă statul asistenţial. Ea nu include, de altfel, doar o perspectivă financiară, ci presupune împărtăşirea anumitor valori. Solidaritatea bazată doar pe ajutor financiar este insuficientă. Numai o conexiune între responsabilitatea individuală, acţiunile statului şi angajamentul cetăţenilor poate crea protecţia socială de care oamenii au nevoie. Altfel spus, solidaritatea nu trebuie să fie sarcina exclusivă a statului. Statul asistenţial este depăşit, iar solidaritatea trebuie să respecte individul, nu să-l ducă la servitute. Statul trebuie să fie limitat în privinţa puterilor sale, pentru a nu încălca drepturile individuale. În loc de multe instituţii ineficiente, mai bine mai puţine, care să aibă randament.
În altă ordine de idei, susţinem apropierea luării deciziei de cetăţeni prin descentralizare. Avem nevoie de cât mai multe decizii luate pe plan local, la firul ierbii, şi nu de la centru. O comunitate devine puternică dacă există colaborare între oameni la nivel local şi puterea centrală este transferată la acest nivel, accesibil fiecărui individ. Nu în cele din urmă, o societate liberă este una în care justiţia este funcţională. Autoritatea justiţiei cere reguli respectate de toţi, eliminarea discriminării şi celeritate în administrarea  dreptăţii. Aşadar, rezumând, Iniţiativa Civică de Centru Dreapta îşi doreşte o politică a proiectelor pozitive, a liniştii, a legii şi ordinii, o politică egală pentru toţi, care să nu creeze privilegii, o politică a resposabilităţii, a justiţiei şi meritului.

– D-le Ungureanu, v-am urmărit îndeaproape cât aţi fost în funcţia de prim-ministru, dar şi în unele confruntări de idei televizate. Am remarcat în persoana dumneavoastră un fin logician, pornind de cele mai multe ori în argumentarea oricărui eveniment sau lucru întâmplat de la „regula silogismului”. În acest sens v-aş întreba care sunt premisele adevărate, care sunt cele false, şi deci care este concluzia dumneavoastră cu privire la referendumul din 29 iulie?
– Pe scurt, cred că în acest caz este vorba mai degrabă de unele premise false de la care au pornit cei ce l-au suspendat şi vor să-l demită pe preşedintele ales Traian Băsescu. Aşa după cum aţi văzut şi dumneavoastră, Curtea Constituţională, fiind sesizată, nu a găsit sub nicio formă „fapte grave” săvârşite de preşedintele Traian Băsescu în perioada mandatului său de până acum. El nu a împiedicat sub nicio formă în această perioadă instituţiile statului să-şi facă datoria şi nici nu a limitat drepturile şi libertăţile cetăţeneşti constituţionale. Şi atunci desigur concluzia este că acest referendum este  deopotrivă atât lipsit de logică cât şi de etică. Este în cele din urmă vorba de un circ politic care a făcut şi face mult rău democraţiei din ţara noastră, care ne-a îndepărtat mult de Uniunea Europeană şi căruia sper ca în 29 iulie să i se dovedească falsitatea.

– Înţeleg că timpul dumneavoastră este limitat şi, deşi aveam mai multe întrebări să vă pun, v-aş mai întreba în final: ce impresie v-aţi făcut despre cum arată în prezent Alba Iulia, capitala Marii Uniri, întrucât aţi declarat că nu aţi mai fost aici de circa zece ani?
– Prin tot ceea ce s-a făcut şi se face aici se dovedeşte din ce în ce mai mult că este un oraş occidental, cu un foarte interesant aer cosmopolit, de Europă Centrală. După cum se vede, a devenit un oraş frumos, luminos, care a reuşit să scape de culoarea „gri” a unitarismului socialist. Este o mare plăcere să te plimbi prin această cetate, cu toate frumuseţile, arhitectura şi istoria ce musteşte la tot pasul, şi care sunt sigur că stârnesc un mare interes în rândul turiştilor care vin aici. Va fi cu siguranţă, într-un viitor nu prea îndepărtat, unul dintre cele mai frumoase oraşe din această parte a Europei. Iar primarul Mircea Hava şi administraţia locală de aici au în acest sens merite incontestabile. Nu degeaba se spune în popor că „omul sfinţeşte locul”. Vă mărturisesc că mi-aş dori ca şi Iaşiul, oraşul meu natal, să aibă ceva din modernismul pe care l-am observat aici, la Alba Iulia.
– Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă urez mult succes în tot ceea ce v-aţi propus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

INFORMARE| Amendament la documentul de Ofertă Publică de Preluare Obligatorie a PREBET S.A. Aiud aprobat prin decizia A.S.F nr. 634 din data de 25.05.2022

Publicat

în

APROBAREA AMENDAMENTULUI  NU ARE VALOARE DE GARANŢIE ŞI NICI NU REPREZINTĂ O ALTĂ FORMĂ DE APRECIERE A A.S.F. CU PRIVIRE LA OPORTUNITATEA, AVANTAJELE SAU DEZAVANTAJELE, PROFITUL ORI RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA TRANZACŢIILE DE ÎNCHEIAT PRIN ACCEPTAREA OFERTEI PUBLICE OBIECT AL DECIZIEI DE APROBARE. DECIZIA DE APROBARE CERTIFICĂ NUMAI REGULARITATEA DOCUMENTULUI DE OFERTĂ ÎN PRIVINŢA EXIGENŢELOR LEGII ŞI ALE NORMELOR ADOPTATE ÎN APLICAREA ACESTEIA.

Preambul

Principalul scop al acestui document este să furnizeze date actualizate în legătură cu unele informații prezentate în Documentul de Ofertă și trebuie citit doar împreună cu Documentul de Ofertă și în contextul Ofertei descrise în Documentul de Ofertă. Ofertanții și/sau intermediarul nu au actualizat nicio altă informație  decât cea prezentată în cuprinsul acestui amendament, celelalte informații prezentate în documentul de ofertă fiind corecte și complete la data Documentului de ofertă. Astfel, nici ofertanții și nici Intermediarul nu își asumă nicio responsabilitate privind acuratețea și caracterul complet al informațiilor prezentate în documentul de Ofertă, cu excepția datelor prezentate în acest amendament, la o dată ulterioară datei Documentului de ofertă.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Publicarea Amendamentului

Prezentul Amendament este pus la dispoziția investitorilor după aprobarea sa de către A.S.F. prin publicarea unui anunț conform aceleiași proceduri utilizate pentru publicarea Documentului de Ofertă.

Amendamentul la Ofertă va fi disponibil în același mod în care este și Documentul de Ofertă astfel:

  1. În format electronic de pe website-ul Intermediarului GOLDRING SA (goldring.ro) și al Bursei de Valori București (www.bvb.ro) .
  2. pe suport de hârtie, la cererea investitorilor adresată GOLDRING SA la sediul acesteia (Tg. Mureș, str. Tudor Vladimirescu nr. 56A, jud. Mureș).

Ofertanții au convenit la modificarea Documentului de ofertă după cum urmează:

Paragraful de la punctul 6: „Impetum Investmens S.A. va achiziționa cu prioritate în cadrul Ofertei un număr maxim de 1.822.122 acțiuni, Anodin Assets S.A. va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, Ges-Green Energy Specialists SRL  va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, restul de 5.227.560 acțiuni vor fi achiziționate de Acord Construct ALT S.R.L.”

se modifică astfel:

Ofertanții vor achiziționa cu prioritate în următoarea ordine precum și în limitele maxime precizate, în funcție de numărul de acțiuni ce vor fi subscrise în cadrul ofertei, după cum urmează:

  • Impetum Investmens S.A. – 5.236.819 acțiuni,
  • Anodin Assets S.A. – 4.087.620 acțiuni,
  • Ges-Green Energy Specialists SRL – 4.087.620 acțiuni și
  • Acord Construct ALT S.R.L – 4.087.623 acțiuni”

Potrivit prevederilor art. 28 (3) din Legea nr. 24/2017, ale art. 54 (4) din Regulamentul 5/2018 și ale Documentului de Ofertă,  investitorii care au acceptat să subscrie în oferta publică de cumpărare înaintea publicării amendamentului pot să îşi retragă acceptul în termen de două zile lucrătoare de la publicarea amendamentului, respectiv în perioada 27.05.2022 – 30.05.2022.

Celelalte prevederi ale Anunțului și ale Documentului de Ofertă rămân neschimbate.

Prezentul amendament  este întocmit în conformitate cu Legea nr. 24/2017 și Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, cu modificările si completările ulterioare

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare