Rămâi conectat

Actualitate

Mielul şi ouăle roşii: tradiţie românească în sărbătoarea pascală

Dragoş Suciu

Publicat

în

Sărbătoarea Sfintelor Paşti este marcată de slujbe bisericeşti, dar şi de o masă îmbelşugată cu preparate tradiţionale din care cele mai cunoscute în tradiţia românească sunt mielul şi ouăle roşii.

Simbolistica ouălor de Paşti trebuie căutată înainte de naşterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creaţiei, fecundităţii, simbol al vieţii şi al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind întâlnit la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos conform site-ului crestinortodox.ro.

Totodată există mai multe legende vizavi de înroşirea ouălor şi de ce au devenit ele principalul simbol al Învierii Domnului. Tradiţia noastră spune că Maica Domnului, venind să-şi plângă Fiul răstignit, a lăsat un coş cu ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroşit de la sângele care picura pe rănilor Domnului. Ciocnitul ouălor se face în semn de omagiu pentru cel care şi-a dat viaţa în scopul mântuirii neamului şi la fiecare ciocnire se aduce aminte de Învierea Domnului. Acest element de cultură spirituală specific românească a luat o amploare foarte mare deşi imaginaţia oamenilor privind colorarea ouălor este diversificată.

Creştinii care celebrează Paştele asociază sărbătoarea cu tăierea mielului, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. În biblie, prorocul Isaia relatează cu sute de ani înainte de Hristos despre Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii şi vine în lume „ca un miel spre înjunghiere şi ca o oaie fără glas înaintea celor ce o tund”. Cartea Sfântă vorbeşte şi despre modul în care a fost prezentat Iisus Hristos ucenicilor: „Iată Mielul lui Dumnezeu”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program gratuit pentru tineri antreprenori în agricultură: Cum să dezvolți o afacere sustenabilă pe propria fermă

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Program gratuit pentru tineri antreprenori în agricultură: Cum pot învăța să gestioneze o fermă ca pe o adevărată afacere? Comunitatea Antreprenorilor Tineri din Agricultură, CATA, lansează programul Fermier – Antreprenor, dedicat tinerilor fermieri. Programul se va desfășura gratuit timp de 12 luni și este finanțat din fonduri private ale asociației. „Fermier-Antreprenor” vrea să schimbe regulile […]

Citește mai mult

Actualitate

Ilie Bolojan și Sorin Grindeanu, din nou față în față: Scandalul neplafonării prețurilor la alimente zguduie Coaliția și pune în pericol stabilitatea Guvernului

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Bolojan și Grindeanu, față în față: Scandalul cu prețurile la alimente tulbură Coaliția și amenință viitorul Guvernului Ilie Bolojan și Sorin Grindeanu au ajuns din nou față în față, după scandalul aprins legat de neplafonarea prețurilor la alimentele de bază. Situația a tensionat serios relațiile din Coaliția PSD-PN-USR-UDMR și a pus sub semnul întrebării stabilitatea […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025 | Pensionarea pe caz de boală: Afecțiunile acceptate oficial și cum se calculează pensia de invaliditate

Ioana Oprean

Publicat

în

PENSII 2025 | Pensionarea pe caz de boală: Afecțiunile acceptate oficial și cum se calculează pensia de invaliditate Sistemul public de pensii din România prevede ca în 2025 persoanele a căror capacitate de muncă este semnificativ redusă din cauza unor afecțiuni medicale să beneficieze de pensia de invaliditate. Această formă de protecție socială este reglementată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea