Mielul şi ouăle roşii: tradiţie românească în sărbătoarea pascală
Sărbătoarea Sfintelor Paşti este marcată de slujbe bisericeşti, dar şi de o masă îmbelşugată cu preparate tradiţionale din care cele mai cunoscute în tradiţia românească sunt mielul şi ouăle roşii.
Simbolistica ouălor de Paşti trebuie căutată înainte de naşterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creaţiei, fecundităţii, simbol al vieţii şi al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind întâlnit la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos conform site-ului crestinortodox.ro.
Totodată există mai multe legende vizavi de înroşirea ouălor şi de ce au devenit ele principalul simbol al Învierii Domnului. Tradiţia noastră spune că Maica Domnului, venind să-şi plângă Fiul răstignit, a lăsat un coş cu ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroşit de la sângele care picura pe rănilor Domnului. Ciocnitul ouălor se face în semn de omagiu pentru cel care şi-a dat viaţa în scopul mântuirii neamului şi la fiecare ciocnire se aduce aminte de Învierea Domnului. Acest element de cultură spirituală specific românească a luat o amploare foarte mare deşi imaginaţia oamenilor privind colorarea ouălor este diversificată.
Creştinii care celebrează Paştele asociază sărbătoarea cu tăierea mielului, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. În biblie, prorocul Isaia relatează cu sute de ani înainte de Hristos despre Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii şi vine în lume „ca un miel spre înjunghiere şi ca o oaie fără glas înaintea celor ce o tund”. Cartea Sfântă vorbeşte şi despre modul în care a fost prezentat Iisus Hristos ucenicilor: „Iată Mielul lui Dumnezeu”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu, comparație între Elveția și România: ”Învățăm la școală despre euglena verde, dar nu învățăm cum se calculează dobânda (DAE) la un credit”
Economistul Radu Georgescu, comparație între Elveția și România: ”Învățăm la școală despre euglena verde, dar nu învățăm cum se calculează dobânda (DAE) la un credit” Economistul Radu Georgescu face o comparație între Elveția și România, atât în ceea ce privește felul cum este percepută politica în ambele țări, dar și economia. Acesta este de părere […]
5.000 de angajați din sistemul bugetar din România, lăsați peste noapte fără loc de muncă: „Trebuie să continuăm eforturile de reducerea cheltuielilor”
5.000 de angajați din sistemul bugetar din România, lăsați peste noapte fără loc de muncă: „Trebuie să continuăm eforturile de reducerea cheltuielilor” Tánczos Barna a anunțat pe data de 30 aprilie 2025 că au fost deja luate primele măsuri prin care să se facă economie la bugetul de stat. Printre ele, se numără și concedierea […]
Grădinăritul la bloc: Ce flori și arbuști ai voie să plantezi în fața scării și ce este interzis
Grădinăritul la bloc: Ce flori și arbuști ai voie să plantezi în fața scării și ce este interzis Tot mai mulți români care locuiesc în marile orașe redescoperă plăcerea grădinăritului, chiar și în cele mai neașteptate locuri: în fața blocului, în jardinierele de lângă scară sau în spațiile verzi dintre parcări. Însă, deși inițiativa este […]