„Micul Paradis” natural din Alba Iulia, Parcul Dendrologic şi-a redeschis porţile pentru vizitatori. Care este programul în această perioadă
Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” de pe strada Valea Popii, s-a redeschis vizitatorilor începând cu data de 15 februarie. Turiştii şi albaiulienii care doresc să se relaxeze în natură pot alege să facă o plimbare prin raiul verde, să se bucure de oaza de linişte a oraşului.
Potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Local Alba Iulia, până în data de 31 martie, parcul va fi deschis spre vizitare între orele 9 și 17. După data de 1 aprilie, programul va fi prelungit până la ora 21.
Parcul Dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia este o minune peisagistică a Transilvaniei, fiind primul parc de acest fel construit direct în pădure, pe un deal. Rezultatul este un stil peisajer liber care te încântă de le primul pas dincolo de poarta de la intrare. Parcul, în suprafață de 21 de hectare, adăpostește peste 1100 de specii din toate colțurile lumii și un mare număr de păsări, în special insectivore, care și-au găsit adăpost în acest colț de rai.
O excursie de o zi sau două la Alba Iulia nu poate exclude o vizită la parcul dendrologic, aflat la numai câțiva kilometri. Accesul este foarte ușor: din drumul național care duce spre Zlatna, se face stânga înainte de Micești, pe Strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit și apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii, până la parc. În față există o parcare gratuită încăpătoare.
Drumul poate fi parcurs și pe jos în mai puțin de o oră, sau cu bicicleta, urmând aceleași indicații. Indiferent cum ar călători cineva spre ”minunea” din Valea Popii, recompensa este aceeași: 21 de hectare de pădure frumoasă, cu alei de promenadă printre specii rare de plante și cu locuri de odihnă de unde nu îți vine să mai pleci.
În adunarea generală a Filialei județene Alba a Societății Progresul Silvic din 3 august 2001 s-a luat hotărârea înființării unui parc dendrologic la Alba Iulia, care din anul 2003, poartă numele marelui silvicultor român Dr. Ion Vlad, originar din județul Alba.
Obiectivele declarate la momentul înființării sunt reflectate în funcționalitățile sale, respectiv: profesional – științific, educativ – recreativ și estetic – peisager, funcții pe care le îndeplinește eșalonat, odată cu introducerea și regenerarea speciilor lemnoase, putând fi vizitat în grupuri organizate după primii 5 ani și deschis acum publicului.
Pentru îndeplinirea funcțiilor sale, parcul este protejat și amenajat ca rezervație dendrologică în stilul peisager, ceea ce îi sporește importanța estetică și vitalizantă pentru vizitatori.
Parcul dendrologic adoptă stilul peisager liber care valorifică cel mai bine un teren variat și în pantă ca cel din Valea Popii; se bazează pe alei și poteci șerpuite mulând terenul ondulat existent, prelungindu-se astfel traseele de vizitare și obținând mai multe puncte de belvedere decât în cazul unui stil rectangular în care perspectiva trebuie construită artificial.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa
Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa Traficul rutier este îngreunat vineri dimineața pe Transalpina – DN 67 C, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Citește și: 21-22 noiembrie 2024 | COD ROȘU de ninsori și viscol în zona montană din Alba și alte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan