Rămâi conectat

Actualitate

METEO: Cum va fi vremea în perioada aprilie – iunie. În ce regiuni va fi cald și unde va ploua

Ioana Oprean

Publicat

în

Conform prognozei de specialitate, valabilă pentru intervalul aprilie – iunie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în următoarele trei luni, valorile termice se vor situa în apropierea normelor climatologice ale perioadei, în timp ce la nivelul precipitaţiilor acestea se anunţă excedentare, raportat la media multianuală a fiecărei luni.

În aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de norma climatologică, în cea mai mare parte a ţării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru a doua lună de primăvară este de 9,3 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia şi Muntenia, de până la 11 grade Celsius în Crişana, Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi Moldova.

De asemenea, la nivelul aceleiaşi luni, cantităţile totale de precipitaţii vor fi excedentare în vestul, centrul şi nordul ţării şi apropiate de normă, în rest. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna aprilie este stabilită la 51,3 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (până la 75 l/mp) şi Transilvania (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp).

Tot la nivelul aceleiaşi luni, cantităţile totale de precipitaţii vor fi excedentare în vestul, centrul şi nordul ţării şi apropiate de normă, în rest. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna aprilie este stabilită la 51,3 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (până la 75 l/mp) şi Transilvania (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp).

În luna mai, temperaturile medii lunare vor fi mai scăzute decât media climatologică, mai ales local în nord şi centru, respectiv apropiate de norme în restul teritoriului. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 14,9 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 şi 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade Celsius, se vor consemna în Banat, Oltenia şi Muntenia. Cantităţile totale de precipitaţii se vor situa în apropierea normelor climatologice în sud şi sud-est. Acestea vor putea fi, însă, excedentare în restul teritoriului, adică peste norma stabilită la 66,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crişana (până la 85 l/mp), Banat (84 l/mp) şi Oltenia (83 l/mp).

Conform specialiştilor de la ANM, în iunie, prima lună de vară, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale, stabilite la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 15 şi 19 grade Celsius, în Transilvania. În acelaşi timp, valori pozitive, de până la 22 de grade Celsius, se vor consemna în Oltenia şi Muntenia.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea