Rămâi conectat

Cultură Educație

Meşteşugurile populare din Alba, transmise mai departe prin nouă clase înfiinţate la nivelul judeţului

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

Unul dintre proiectele importante derulate de Consiliul Judeţean Alba, prin intermediul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba este cel de salvgardare a meşteşugurilor tradiţionale prin înfiinţarea unor clase externe în mai multe localităţi din judeţ menite să transmită în rândul tinerilor, şi nu numai, meşteşuguri specifice zonelor respective.

Aşa se face că în prezent funcţionează în judeţul Alba 15 clase externe din care 9 au ca principal obiectiv transmiterea meşteşugurilor populare de la o generaţie la alta, clasele fiind coordonate de meşteri renumiţi ai zonei. Cele nouă clase sunt ţesut- cusut tradiţional la Câmpeni, Biia şi Bucerdea Vinoasă, meşteri îndrumători fiind Rodica Coroiu,  Elena Burja şi Mahara Ileana, de prelucrare a lemnului şi confecţionat instrumente muzicale tradiţionale la Şugag, Horea, Arieşeni, Vidra şi Avram Iancu cu meşterii coordonatori Ionică Cernat, Lucian Costea, Traian Mocan, Nicodim Gligor şi Nicolae Beleiu şi de olărit la Săsciori unde clasa este coordonată de Lucia Bratu.

Duminică, 8 septembrie 2013, în cadrul festivităţilor prilejuite de sărbătoarea „Fiii  Satului” din Biia, a avut loc şi ceremonia decernării diplomelor de absolvire pentru cea de-a treia promoţie de tinere ce au îmbrăţişat cu drag meşteşugul ţesutului de la meştera populară Lenuţa Burja din Biia.

A fost un prilej de mare bucurie atât pentru tinerele absolvente cât şi pentru cea care le-a instruit cu răbdare şi cu drag pentru ca acest vechi meşteşug să nu dispară de pe meleagurile Văii Târnavelor, o zonă deosebit de frumoasă şi bogată în tradiţii şi obiceiuri româneşti.

În următorul an şcolar Centrul de Cultură „Augustin Bena Alba”, ce are printre atribuţii şi salvgardarea patrimoniului imaterial din judeţ, intenţionează să deschidă alte două clase, una de dansuri populare şi una de confecţii din piele, respectiv opinci şi şerpare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea