Medicii de familie din Munții Apuseni protestează față de subfinanțarea cabinetelor și nu mai eliberează rețete compensate
Medicii de familie care deservesc Centrul de Permanenţă ”Arieşul Mare” din Apuseni s-au alăturat protestului iniţiat la nivel naţional şi nu mai eliberează reţete compensate. Coordonatorul centrului, medicul Christian Ciubotărescu, declară că decizia a fost determinată de subfinanţarea cabinetelor medicilor de familie.
Centrul de Permanenta Arieșul Mare se afla în inima Munților Apuseni și este format din asocirea cabinetelor de medicină de familie din comunele Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara, Albac, Horea, Poiana Vadului și Vadul Moților. El deservește atât populația locală cât și cele câteva zeci de mii de turiști (cca 60000 la Ghetarul Scărișoara și câteva zeci de mii la pârtiile de la Vârtop) anual.
Serviciile sunt de medicină de familie (situații care nu pun viața în pericol), în afara orelor de program a cabinetelor de medicină de familie. Nu trebuie confundate cu Unitățile de Primiri Urgențe care acorda servicii medicale de urgență și au dotare corespunzătore rezolvării situațiilor de urgență (care pun viața în pericol). Centrele de permanență asigură continuitatea asistenței medicale de medicină de familie în afara orelor de program a cabinetelor medicale. Spre exemplu dacă un copil face febră, părinții acestuia se pot adresa Centrului de Permanență mai degrabă decât să sune la 112 și să cheme ambulanța. De asemenea un localnic sau turist prezintă disconfort digestiv (grețuri, vărsături etc) sau alte stări care crează disconnfort se adresează mai degrabă Centrului de Permanență (care are programul afișat la intrarea fiecărui cabinet medical de pe valea Arieșului Mare) decât să aștepte până a doua zi când începe programul cabinetului sau să sune la 112.
La serviciile acestui Centru de Permanență apeleaza în mod direct circa 2700 de persoane anual, dar și mulți alți turiști și localnici, care apelează telefonic pentru diverse sfaturi medicul de garda.
Din păcate din 1 ianuarie 2018 s-au asigurat numai servicii pro bono, deoarece cabinetele medicale nu pot intra în relație contactuală cu Casele de Asigurări de Sănătate datorită subfinanțării asistenței medicale de medicină de familie.
Un exemplu este plata cadrelor medii (asistentelor) pentru care Ministerul Sănătății nu respectă nici măcar salariul minim pe economie (stabilit prin Hotărâre de Guvern), și asta de 11 luni. Tariful este de 8 lei pe oră conform ordinului Nr. 697/112 din 25 mai 2011 publicat în Monitorul Oficial Nr. 389/ 2 iunie 2011. Art 39 pc (3). ( http://www.dspvs.ro/legislatie/h6.pdf ) Daca cheltuiala salarială din 1 februarie 2017 era 1783 lei la un salariu brut de 1450 lei/ lună aceasta corespudea la 11,14 lei / oră (la 20 zile lucrătoare de 8 ore/zi). De la 1 ianuarie când salariul minim a cresut la 1900 lei care corespunde la o cheltuială salarială de 1943 lei/lună și 12,14 lei/ oră.( http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1450 )
Este inadmisibil ca Ministerul Sănătății să plătească cu peste 30% sub salariul minim pe economie personal mediu (asistenții) și puțin peste acesta 12,8 lei pe oră medicii (art 39 pc 1). (http://www.calculator-salarii.ro/salariu-minim-pe-economie-2018/ )
Dovadă ca Ministerul Sănătății (care alocă bugetul pentru sănătate) nu este strain de acestă situație anexăm și ultimele adrese ale Asociației Naționale de Medicină a Familiei.
Dovadă că acesta este realitatea anexez factura emisă de CMF Ciubotărescu ptr CP pe luna noe 2017 cu precizarea ca suma de 21,12 lei este reprezentată de 12,8lei/oră pe medic + 1,92 lei/oră (15% medic coordinator) + 6,4lei/oră (cheltuieli de administrare și funcționare a cabinetului).
Dr Ciubotărescu Christian Aurelian.
Medic coordonator al Centrului de Permanență Valea Arieșului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
„Ziua fără mașini” în municipiul Alba Iulia: Propunere în cadrul proiectului PAOV Ca parte a proiectului „Alba Iulia – Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde” (PAOV Alba Iulia), susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Primăria Municipiului Alba Iulia are în vedere organizarea unui eveniment denumit sugestiv „Ziua fără mașini”. Citește și: Municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba