Rămâi conectat

Actualitate

Medicii ar putea rămâne în spitalul în care optează pentru post. Ministrul sănătății: Gândim un alt sistem de rezidențiat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul sănătății, Florian Bodog, a anunțat luni seară că pentru anul viitor se are în vedere un alt sistem de rezidențiat, astfel încât medicul să-și poată face rezidențiatul în spitalul în care optează pentru post.

„Deja sunt medici care doresc să se întoarcă în țară. Am să vă dau un exemplu dintre cei care m-au contactat direct pe mine: este un chirurg pe chirurgie toracică, chiar șef de clinică, care dorește să se întoarcă acasă. Pentru acest tip de solicitări noi am înființat un centru de resurse umane, care, la momentul de față, are o radiografie clară a ocupării cu personal medical a tuturor spitalelor din România. Încercăm să-i atragem. Eu zic că pachetul salarial care va intra de la 1 ianuarie 2018 este unul atractiv și pe care puține țări din Europa îl asigură. Dar, în același timp, trebuie să le asigurăm și un climat de siguranță, să aibă condiții de muncă”, a declarat ministrul sănătății la Realitatea TV, citat de Agerpres.

Întrebat de ce medicii nu sunt atrași cu oferte cum ar fi cele referitoare la case sau terenuri pentru a profesa în locurile din țară unde nu sunt suficiente cadre medicale, Florian Bodog a spus că există astfel de soluții, dar rezultatele nu sunt foarte bune.

„Există astfel de soluții și administrațiile locale au posibilitatea legală să facă acest lucru și chiar se întâmplă. Însă, rezultatele nu sunt foarte bune. Cred că aceste politici de a le oferi locuință, eventual de a le plăti chiria sau de a le pune la dispoziție un teren, cred că nu sunt suficiente. Ele trebuie dublate de celelalte măsuri de care am vorbit”, a afirmat ministrul.

Florian Bodog a spus că a constatat că la 100 de km de Capitală sunt spitale care nu au medici.

„Pentru anul acesta nu se poate schimba sistemul de rezidențiat, însă pentru anul următor gândim un alt sistem de rezidențiat, în care rezidentul să fie angajat în spitalul județean, să-și poată face rezidențiatul în spitalul în care optează pentru post. (…) Cred că dacă rezidentul lucrează în spitalul în care urmează să-și ocupe postul, se obișnuiește cu comunitatea, poate se căsătorește, poate se îndrăgostește de oameni, de locuri”, a arătat ministrul sănătății.

Potrivit lui Bodog, cele mai mari probleme cu medicii există în sudul țării, dintr-o primă estimare realizată de centrul de resurse umane.

„Nu pe toate specialitățile, însă avem probleme pe pediatrie, radiologie și imagistică, medicină internă, terapie intensă. Această analiză va avea repercusiune directă asupra numărului de locuri la rezidențiat care se vor scoate în acest an. Voi urmări personal ca la rezidențiat să se scoată pentru aceste specialități posturi. Pachetul salarial pentru rezidenți este generos, va fi și mai generos începând cu 1 ianuarie anul viitor. Acești rezidenți își doresc să fie respectați, să știe că atunci când termină specialitatea, găsesc un loc de muncă în România. E un paradox că există aceste spitale apropiate de București și totuși nu se duc. (…) Consider că ar fi mult mai bine dacă rezidenții ar fi mult mai repede integrați în activitatea spitalului județean în care urmează să lucreze. Și în acest an, după examenul de specialitate, am discutat în cadrul ministerului să avem și examenul de ocupare de posturi la nivel național. Să luăm toate posturile, spitalele care doresc, noi le organizăm, poate în paralel cu examenul de specialitate, în așa fel încât ți-ai terminat examenul de specialitate, poftim, ai loc de muncă”, a spus Florian Bodog.

În altă ordine de idei, ministrul a dat asigurări că Agenția Națională a Medicamentului supraveghează și, prin sondaj, verifică medicamentele, concentrațiile acestora, modul în care se produc și dacă se respectă toate regulile.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea