MEDICI sau VRACI : Portret psihologic în pandemie. „Pe români nu-i mai impresionează nimic”. Analiza românului la debutul valului 4
MEDICI sau VRACI : Portret psihologic în pandemie. „Pe români nu-i mai impresionează nimic”. Analiza românului la debutul valului 4
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu face o analiză a comportamentului românilor la debutul valului 4 cu varianta Delta a SARS-CoV-2. După un an şi jumătate de pandemie, psihiatrul încearcă să desluşească ce anume îi face pe români să accepte mai degrabă teoriile conspiraţioniste, decât sfaturile avizate şi avertismentele medicilor.
Din analiza medicului rezultă că dezinteresul românilor cu privire la ameninţarea COVID-19 este generat de un cumul de factori, între care se regăsesc lipsa de educaţie, negarea că li se poate întâmpla tocmai lor, oboseala de a fi „bombardaţi” zi de zi cu informaţii nefiltrate, dar şi „democratizarea” libertăţii de exprimare până la punctul în care orice opinie, fie şi nefondată, circulă „la liber” pe net, unde tot se găsesc câţiva să o ridice la rang de axiomă.
„Sunt câteva diferenţe majore în psihologia maselor astăzi, iulie 2021, faţă de, să zicem, iulie 2020 sau chiar iulie 2019. Prima mare diferenţă e indiferenţa socială. Ştirile privind orice vectori patogeni contagioşi lasă lumea maxim placidă. Avem West Nile în Cişmigiu? Ei, şi ce mare brânză, o meningită mică acolo n-a omorât pe nimeni. Da, dar e letală meningita asta. Aş, sunt doar nişte ţânţari. Avem noroviroză la Râşnov, unde-au ajuns peste 100 de oameni la spital, şi e o posibilă contaminare aquiferă în reţeaua lor de apă potabilă. Ce vorbeşti, băi nene, nu mai are voie lumea să se cufurească? Şi o să ne tâmpim, din nou, când urcă flama covidiană prin popor, şi iar morţi, iar dramă, iar tragedie. Noi nu ne mai tâmpim că pur şi simplu nu ne mai pasă, lasă lucrurile să decurgă de la sine, cine-a trăi, a trăi, cine-a muri, va muri”, a scris pe Facebook dr. Gabriel Diaconu.
Acesta face referire la situaţia din Bucureşti, unde în urmă cu o săptămână a fost identificată prezenţa virusului West Nile, care se transmite la om exclusiv prin înţepăturile ţânţarilor. De asemenea, o epidemie de Norovirus este în evoluţie în oraşul Râşnov, peste 140 de persoane prezentându-se la medic după ce au avut vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice. Infecţia cu Norovirus (sau „boala mâinilor murdare”, cauzată de virusul Norwalk) este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid.
Pe români nu-i mai impresionează nimic
Medicul psihiatru constată că românii rămân nepăsători la avertismentele autorităţilor sanitare atât în ceea ce priveşte cele două cazuri amintite, cât şi la cele legate de ameninţarea tulpinii Delta a SARS-CoV-2.
„E o grozăvie, în fapt şi de drept, schimbarea asta la faţă a societăţii, dincolo de oboseala morală previzibilă. Nu e o resemnare, căci oamenii chiar şi când sunt resemnaţi vor răspunde unor comenzi, unor avertismente, unor repere de alarmă. Pretutindeni, în schimb, subiectul a fost atât de exploatat, atât de traficat, s-a scris (şi-am scris) atât de mult de el încât simpla propunere c-am mai putea vorbi determină dezgust, respingere şi evitare”, arată dr. Gabriel Diaconu.
Medicul psihiatru speculează că de vină pentru această situaţie, în care lumea nu mai ia în seamă avertismentele şi preferă să ignore pericolele, rezidă în lipsa de educaţie. „Ştiam că o conversaţie raţională cu mulţimea primitivă nu poate avansa, e o distanţă prea mare de acoperit, prea mulţi ani lipsă pe băncile şcolii. Democraţia dă drepturi egale, deci numitorul comun va fi ca la grădiniţă, împrejurul celui mai mic (sau mai prost, sau mai puţin instruit, după caz). N-am îmbunătăţit democraţia cu unele proprietăţi sanitare absolut necesare în caz de molimă, altfel decât prin instituirea a tot felul de stări: de urgenţă, de alertă, de treci codrii de aramă. Cacofonia unei urgenţe care nu se mai termină nu poate fi subliniată suficient. Idioţenia unei stări de alertă perpetue e fix acolo lângă codurile galbene de caniculă sau portocalii de precipitaţii: nimeni nu se uită”, constată dr. Gabriel Diaconu.
Odată cu valul 4 al pandemiei e posibil ca sistemul medical din România să fie din nou în prag de colaps, fapt care va avea consecinţe directe atât asupra bolnavilor COVID, cât şi a celor cronici. Ambele categorii vor fi din nou în situaţia de a nu primi cel mai bun tratament, în cel mai scurt timp.
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu e de părere că în primul an de pandemie România şi-a atins capacitatea maximă de răspuns, atât în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei de criză, cât şi în ceea ce priveşte acţiunea de prevenţie. Cu alte cuvinte, autorităţile şi-au epuizat argumentele în încercarea de a convinge populaţia asupra pericolului real pe care îl reprezintă SARS-CoV-2.
Cine va câştiga în lupta dintre medici şi vraci?
Dr. Gabriel Diaconu spune că medicii vor fi ignoraţi şi în valul 4 al pandemiei. Indiferent câte eforturi vor face ei pentru a informa corect populaţia, psihiatrul arată că vocea lor va fi acoperită de valul de dezinformare din media şi de reţelele de socializare. „E bine totuşi, mă gândesc, că medici se numesc doar cei care-au făcut o facultate, carevasăzică au studii, carevasăzică o brumă de gândire critică. Fix pe ăia i-aţi batjocorit. Ei, vină sezonul nou din comedia asta infernală, şansele sunt c-au să rămână în atenţie doar vracii, vârcolacii şi alţi doi, trei neobosiţi, puricieni şi astărăstoici, care să-i tot dea înainte cu drepturile omului, cu democraţia, cu e dreptul fiecăruia să aleagă, n-ai ce-i face dacă omul a ales”, conchide medicul.
Dr. Gabriel Diaconu face referire în pasaj la actorul Dan Puric şi la medicul Vasile Astărăstoae, doi promotori ai teoriilor conspiraţioniste pe tema pandemiei.
sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan