Rămâi conectat

Curier Județean

MEDICI sau VRACI : Portret psihologic în pandemie. „Pe români nu-i mai impresionează nimic”. Analiza românului la debutul valului 4

Publicat

în

MEDICI sau VRACI : Portret psihologic în pandemie. „Pe români nu-i mai impresionează nimic”. Analiza românului la debutul valului 4

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu face o analiză a comportamentului românilor la debutul valului 4 cu varianta Delta a SARS-CoV-2. După un an şi jumătate de pandemie, psihiatrul încearcă să desluşească ce anume îi face pe români să accepte mai degrabă teoriile conspiraţioniste, decât sfaturile avizate şi avertismentele medicilor.

Din analiza medicului rezultă că dezinteresul românilor cu privire la ameninţarea COVID-19 este generat de un cumul de factori, între care se regăsesc lipsa de educaţie, negarea că li se poate întâmpla tocmai lor, oboseala de a fi „bombardaţi” zi de zi cu informaţii nefiltrate, dar şi „democratizarea” libertăţii de exprimare până la punctul în care orice opinie, fie şi nefondată, circulă „la liber” pe net, unde tot se găsesc câţiva să o ridice la rang de axiomă.

„Sunt câteva diferenţe majore în psihologia maselor astăzi, iulie 2021, faţă de, să zicem, iulie 2020 sau chiar iulie 2019. Prima mare diferenţă e indiferenţa socială. Ştirile privind orice vectori patogeni contagioşi lasă lumea maxim placidă. Avem West Nile în Cişmigiu? Ei, şi ce mare brânză, o meningită mică acolo n-a omorât pe nimeni. Da, dar e letală meningita asta. Aş, sunt doar nişte ţânţari. Avem noroviroză la Râşnov, unde-au ajuns peste 100 de oameni la spital, şi e o posibilă contaminare aquiferă în reţeaua lor de apă potabilă. Ce vorbeşti, băi nene, nu mai are voie lumea să se cufurească? Şi o să ne tâmpim, din nou, când urcă flama covidiană prin popor, şi iar morţi, iar dramă, iar tragedie. Noi nu ne mai tâmpim că pur şi simplu nu ne mai pasă, lasă lucrurile să decurgă de la sine, cine-a trăi, a trăi, cine-a muri, va muri”, a scris pe Facebook dr. Gabriel Diaconu.

Electrica Furnizare Discount

Acesta face referire la situaţia din Bucureşti, unde în urmă cu o săptămână a fost identificată prezenţa virusului West Nile, care se transmite la om exclusiv prin înţepăturile ţânţarilor. De asemenea, o epidemie de Norovirus este în evoluţie în oraşul Râşnov, peste 140 de persoane prezentându-se la medic după ce au avut vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice. Infecţia cu Norovirus (sau „boala mâinilor murdare”, cauzată de virusul Norwalk) este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid.

Pe români nu-i mai impresionează nimic

Medicul psihiatru constată că românii rămân nepăsători la avertismentele autorităţilor sanitare atât în ceea ce priveşte cele două cazuri amintite, cât şi la cele legate de ameninţarea tulpinii Delta a SARS-CoV-2.

„E o grozăvie, în fapt şi de drept, schimbarea asta la faţă a societăţii, dincolo de oboseala morală previzibilă. Nu e o resemnare, căci oamenii chiar şi când sunt resemnaţi vor răspunde unor comenzi, unor avertismente, unor repere de alarmă. Pretutindeni, în schimb, subiectul a fost atât de exploatat, atât de traficat, s-a scris (şi-am scris) atât de mult de el încât simpla propunere c-am mai putea vorbi determină dezgust, respingere şi evitare”, arată dr. Gabriel Diaconu.

Medicul psihiatru speculează că de vină pentru această situaţie, în care lumea nu mai ia în seamă avertismentele şi preferă să ignore pericolele, rezidă în lipsa de educaţie. „Ştiam că o conversaţie raţională cu mulţimea primitivă nu poate avansa, e o distanţă prea mare de acoperit, prea mulţi ani lipsă pe băncile şcolii. Democraţia dă drepturi egale, deci numitorul comun va fi ca la grădiniţă, împrejurul celui mai mic (sau mai prost, sau mai puţin instruit, după caz). N-am îmbunătăţit democraţia cu unele proprietăţi sanitare absolut necesare în caz de molimă, altfel decât prin instituirea a tot felul de stări: de urgenţă, de alertă, de treci codrii de aramă. Cacofonia unei urgenţe care nu se mai termină nu poate fi subliniată suficient. Idioţenia unei stări de alertă perpetue e fix acolo lângă codurile galbene de caniculă sau portocalii de precipitaţii: nimeni nu se uită”, constată dr. Gabriel Diaconu.

Odată cu valul 4 al pandemiei e posibil ca sistemul medical din România să fie din nou în prag de colaps, fapt care va avea consecinţe directe atât asupra bolnavilor COVID, cât şi a celor cronici. Ambele categorii vor fi din nou în situaţia de a nu primi cel mai bun tratament, în cel mai scurt timp.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu e de părere că în primul an de pandemie România şi-a atins capacitatea maximă de răspuns, atât în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei de criză, cât şi în ceea ce priveşte acţiunea de prevenţie. Cu alte cuvinte, autorităţile şi-au epuizat argumentele în încercarea de a convinge populaţia asupra pericolului real pe care îl reprezintă SARS-CoV-2.

Cine va câştiga în lupta dintre medici şi vraci?

Dr. Gabriel Diaconu spune că medicii vor fi ignoraţi şi în valul 4 al pandemiei. Indiferent câte eforturi vor face ei pentru a informa corect populaţia, psihiatrul arată că vocea lor va fi acoperită de valul de dezinformare din media şi de reţelele de socializare. „E bine totuşi, mă gândesc, că medici se numesc doar cei care-au făcut o facultate, carevasăzică au studii, carevasăzică o brumă de gândire critică. Fix pe ăia i-aţi batjocorit. Ei, vină sezonul nou din comedia asta infernală, şansele sunt c-au să rămână în atenţie doar vracii, vârcolacii şi alţi doi, trei neobosiţi, puricieni şi astărăstoici, care să-i tot dea înainte cu drepturile omului, cu democraţia, cu e dreptul fiecăruia să aleagă, n-ai ce-i face dacă omul a ales”, conchide medicul.

Dr. Gabriel Diaconu face referire în pasaj la actorul Dan Puric şi la medicul Vasile Astărăstoae, doi promotori ai teoriilor conspiraţioniste pe tema pandemiei.

sursa: adevarul.ro

Publicitate

Curier Județean

Două femei, de 70 și 90 de ani, au ajuns la spital după ce au fost lovite de oblonul unei autoutilitare. Șoferul „ghinionist” avea „una mică la bord”

Publicat

în

Două femei, de 70 și 90 de ani, au ajuns la spital după ce au fost lovite de oblonul unei autoutilitare. Șoferul „ghinionist” avea „una mică la bord”

Un bărbat de 44 de ani, din Cugir, în timp ce conducea o autoutilitară, a încetinit, pentru a opri în apropierea unui magazin, împrejurare în care unul dintre obloanele autoutilitarei, care nu ar fi fost asigurat corespunzător, s-ar fi deschis, lovind două femei, de 70 și 90 de ani, din Cugir.

În urma accidentului, cele două femei au suferit leziuni ușoare și au fost transportate la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,14 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Electrica Furnizare Discount

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai mult

Curier Județean

Polițiștii din Blaj l-au depistat „pișcat” la volan pe un tânăr de numai 22 de ani. Ce indica aparatul etilotest

Publicat

în

Polițiștii din Blaj l-au depistat „pișcat” la volan pe un tânăr de numai 22 de ani. Ce indica aparatul etilotest

La data de 26 septembrie 2021, în jurul orei 04,20, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au depistat un tânăr de 22 de ani, din comuna Valea Lungă, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Costache Negri din Blaj, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Curier Județean

Polițiștii l-au „mirosit” băut în trafic pe un bărbat din Câmpeni în timp ce conducea pe o stradă din localitate. Ce indica aparatul etilotest

Publicat

în

Polițiștii l-au „mirosit” băut în trafic pe un bărbat din Câmpeni în timp ce conducea pe o stradă din localitate. Ce indica aparatul etilotest

În data de 25 septembrie 2021, în jurul orei 19,30, polițiștii din Câmpeni au depistat un bărbat de 65 de ani, din Câmpeni, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Transilvaniei din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare