Media la BAC, principalul criteriu de admitere la Universitatea „1 Decembrie 1918” în anul academic 2013 – 2014
Pentru anul academic 2013 – 2014 la toate facultăţile admiterea la studii de licenţă la Universitatea „1 Decembrie 1918” se va face exclusiv pe baza mediei de la examenul de bacalaureat. Excepţii vor fi specializările Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi Educaţie fizică şi sportivă din cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, unde candidaţii vor trebui să susţină şi probe de aptitudini vocaţionale, respectiv sportive. De asemenea, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, media de la BAC va reprezenta 50% din media de admitere, iar 50% o va constitui nota de la proba de interviu.
Un candidat declarat admis poate beneficia de loc finanţat prin granturi de studii pentru o singură specializare, pe durata legală a studiilor. O altă specializare poate fi urmată doar în regim cu taxă. Candidaţii din promoţia 2013 cu performanţe la olimpiade şi concursuri şcolare de nivel naţional (premiul I, II sau III în unul din ultimii 2 ani de liceu) şi internaţional (premiul I sau medalie de aur în ultimii 4 ani ori distincţii europene, olimpice sau mondiale, în ultimii 2 ani de liceu) pot fi admişi fără concurs (fără aplicarea criteriilor de selecţie), în cadrul cifrei de şcolarizare aprobate.
Absolvenţii cu sau fără diplomă de licenţă/absolvire ai învăţământului superior de stat sau particular pot concura pentru a fi admişi la a doua specializare (diferită de prima), în cadrul domeniilor de licenţă oferite de UAB. Studenţii de la instituţiile de învăţământ superior de stat sau particulare cu specializări acreditate sau autorizate pot să-şi continue studiile la UAB, prin concurs de admitere, la aceeaşi specializare, în anii II-III (IV) de studiu, dacă există locuri libere în cadrul specializării conform numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi, în regim cu taxă, peste numărul de locuri stabilit pentru anul I, cu condiţia să aibă o medie de admitere mai mare sau cel puţin egală cu media ultimului admis pe locurile cu taxă la specializarea respectivă.
Admiterea se va organiza în sesiunea de vară, în perioada 15 iulie – 23 august, dar UAB poate organiza şi o sesiune de toamnă, în luna septembrie. În anul 2013 – 2014 vor exista 619 locuri subvenţionate, 685 de locuri cu taxă, 225 de locuri ID, 6 locuri pentru romi, 10 locuri pentru cetăţeni din Republica Moldova şi 33 de locuri pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate. Pentru primul an de studiu, nivelul taxelor este cuprins între 1.900 şi 2.400 de lei/an, în funcţie de specializare.
La studii de masterat, admiterea se va face în limita numărului de locuri, în ordinea descrescătoare a mediilor generale de admitere. Candidaţii care optează pentru locurile finanţate prin granturi de studii (indiferent dacă au optat şi pentru locurile cu taxă) sunt admişi pe baza următoarelor criterii: media de la examenul de licenţă – 50%; interviu sau/şi lucrare scrisă – 50%. Candidaţii care optează doar pentru locurile cu taxă sunt admişi pe baza mediei de la examenul de licenţă. Calendarul admiterii este acelaşi ca pentru studiile de licenţă. În total, la master vor fi 240 de locuri bugetate şi 639 cu taxă, cuantumul taxei de şcolarizare fiind cuprins între 2000 şi 2300 de lei/an, în funcţie de specializare. Metodologia integrală de admitere poate fi consultată pe site-ul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, la adresa www.uab.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități
Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor