MCSI: 4.500 de școli gimnaziale vor avea acces la internet wireless, printr-un proiect de aproape 45 de milioane de euro
Potrivit Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), 4.500 de școli gimnaziale vor fi dotate cu echipamente wireless, iar în cel puțin 2.000 de instituții de învățământ va fi creată infrastructura tehnică necesară utilizării resurselor și serviciilor de tip OER și WEB 2.0 în educație, prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene.
Contractul de finanțare aferent proiectului ”Platformă Națională Integrată – Wireless Campus” a fost parafat de MCSI și Ministerul Fondurilor Europene (MFE) cu Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare.
”Am spus de nenumărate ori că investiția cea mai bună în viitorul țării noastre este reprezentată de susținerea sistemului educațional. Adaptarea școlii românești la noile direcții de dezvoltare a fost o prioritate pentru Guvernul din care fac parte. Este motivul pentru care a fost semnat acest contract de finanțare. Munca în echipă alături de colegii noștri de la Ministerul Fondurilor Europene a dat rezultate. Oferim astfel copiilor posibilitatea de a utiliza, în procesul educațional, tehnologii informatice noi și facilităm accesul la resursele educaționale digitale. Acestea sunt indispensabile pentru un învățământ modern în care se folosesc, pe scară largă, modele și metode flexibile pentru dobândirea unui bagaj cât mai mare de informații”, a declarat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Prin intermediul acestui proiect se urmărește crearea, în cel puțin 2.000 de școli din România, a infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor și serviciilor de tip OER și WEB 2.0 în educație, precum și dotarea a 4.500 de școli gimnaziale cu echipamente wireless. De asemenea, este vizată creșterea cu 15% a numărului de profesori care utilizează internetul prin ”Wireless Campus”.
Valoarea totală a contractului semnat este de 44,95 milioane de euro, iar perioada de implementare de 36 de luni, timp în care peste un milion de elevi și profesori se estimează că vor beneficia de rezultatele proiectului.
Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, susține faptul că noul proiect facilitează comunicarea, colaborarea, creativitatea și, mai ales, accesul rapid la informație.
”Utilizarea tehnologiei a devenit o parte esențială a vieții noastre. Tehnologia informației și comunicațiile, cu precădere cele mobile, ocupă un rol vital în parcursul tinerelor generații, inclusiv în sistemul educațional. A devenit vitală modernizarea sistemului de educație, iar acest proiect răspunde tocmai acestui obiectiv. Accesul la resurse și servicii digitale, prin utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor, devine așadar o resursă esențială în procesul de predare-învățare”, a spus Plumb.
Potrivit MCSI, prin obiectivele sale, proiectul răspunde priorităților cuprinse în Agenda Digitală Europa 2020, concepută pentru a crea un cadru european uniform în ceea ce privește existența unor rețele digitale rapide, fiabile și conectate, care stau la baza economiilor și activității și vieții private.
”Platforma Națională Integrată – Wireless Campus” se încadrează în obiectivele Agendei Europene ”Communication on Opening Up Education”, adoptată de Comisia Europeană în anul 2013, de implicare a tuturor părților interesate, de la instituții de învățământ, factori de decizie, profesori, școli, părinți și copii, printr-o serie de acțiuni concrete în cadrul a patru piloni: medii de învățare și resurse educaționale deschise, conectivitate și acțiuni concertate pentru a profita de oportunitățile revoluției digitale în educație și formare.
MCSI are calitatea de Organism Intermediar pentru Axa prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă.
Programul Operațional Competitivitate (POC), în cadrul căruia este dezvoltat proiectul ”Platforma Națională Integrată – Wireless Campus”, contribuie, prin intervențiile sale, la creșterea competitivității și la dezvoltarea economică, prin îmbunătățirea accesului, securității și utilizării TIC și prin consolidarea CDI. POC beneficiază, în actuala perioadă de programare, de o alocare de 1,32 miliarde de euro, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]