Maxime termice record și cel mai mic strat de zăpadă la Bâlea Lac, din ultimii 45 de ani
La Bâlea Lac s-a înregistrat cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani, dar și maxime termice record, spun meteorologii.
Primele zile din 2023 au adus valori istorice la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, fiind înregistrate recorduri de căldură şi cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani de când se fac măsurători, a declarat miercuri, meteorologul Narcisa Milian de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu.
„Astăzi (miercuri – n.r.) sunt 26 de centimetri de zăpadă la Bâlea Lac. Nu am mai avut 26 de centimetri, am avut 30 de centimetri în 1990”, a explicat Narcisa Milian, pentru Agerpres.
Meteorologii estimează că va ninge în cursul nopţii şi joi, după care se va opri, fiind aşteptată din nou zăpadă începând cu 9 ianuarie. „O să ningă un pic în noaptea asta şi mâine noapte, pe urmă se opreşte şi mai vine un val în 9, 10 şi 11 ianuarie, când va ninge sigur în toată zona de munte”, a adăugat Narcisa Milian.
Stratul mic de zăpadă înseamnă că nu există risc de avalanşă, ştiut fiind faptul că avalanşele sunt ceva obişnuit pentru Munţii Făgăraşului, în lunile de iarnă. Zăpada este foarte puţină în această perioadă la Bâlea Lac, din cauza încălzirii temperaturii, dovadă că în zilele de 1 şi 2 ianuarie şi în nopţile ce le-au urmat, termometrele de la staţia meteo au înregistrat maxime istorice.
„A fost foarte cald, au fost maxime, recorduri de temperaturi la majoritatea staţiilor. A fost frumos la munte şi s-a topit zăpada. De câteva zile sunt recorduri de temperaturi”, a mai spus meteorologul. Potrivit acesteia, în 1 ianuarie s-a înregistrat un record de temperatură la Bâlea Lac, unde au fost 6,5 grade ziua şi 4,8 grade noaptea, fiind cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie aici, de când se fac măsurători, adică de 45 de ani.
De asemenea, şi ziua de 2 ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo, la Bâlea Lac, pentru că aici ziua au fost 8,3 grade şi noaptea 3,4 grade. Faţă de precedentele recorduri de temperatură, noaptea de 1 spre 2 ianuarie a fost mai caldă cu două grade Celsius la Bâlea Lac, iar ziua şi noaptea de 2 ianuarie, mai calde cu peste trei grade, potrivit datelor meteorologilor.
Începând cu 3 ianuarie, temperatura a scăzut la staţia meteo Bâlea Lac şi nu s-au mai înregistrat maxime istorice. Staţia meteo de la Bâlea Lac se află în zona turistică cu acelaşi nume unde mai există o bază Salvamont, câteva cabane şi un hotel de gheaţă, singurul de acest fel din ţară.
Accesul în zona turistică Bâlea Lac se face în această perioadă numai cu telecabina, traficul rutier fiind închis pe Transfăgărăşan de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac.
Sursa: digi24.ro
FOTO: balealac.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Proiectul de modificare a regulilor de pensionare pentru magistrați, aviz favorabil al deputaților din Comisia de buget
PENSII 2025: Proiectul de modificare a regulilor de pensionare pentru magistrați, aviz favorabil al deputaților din Comisia de buget Deputații din Comisia pentru buget au avizat favorabil, marți, 22 aprilie 2025 proiectul de modificare a regulilor de pensionare pentru magistrați, inițiat de liderii coaliției de guvernare, proiect care propune ca de la începutul anului 2026 […]
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru
Când vor avea loc funeraliile Papei Francisc: Șefi de stat, demnitari şi credincioşi, participanți la ceremonialul de la Bazilica Sfântul Petru Congregaţia Cardinalilor a decis că funeraliile Papei vor avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 10.00 (ora 11.00, ora României), la Bazilica Sfântul Petru. Sicriul Papei va fi transferat la Bazilica Sfântul Petru în […]
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România Costă aproape patru mii de lei pe metru şi au salvat până acum sute de vieți, pe șoselele din România. Vorbim despre parapetele pe rulouri care au început să fie montate în ultimii ani şi în […]