Rămâi conectat

Curier Județean

Măsurile dispuse de către DSVSA Alba pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

Ziarul Unirea

Publicat

în

În perioada sărbătorilor de iarnă când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil inspectori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba vor verifica, în perioada imediat următoare, în baza unui program bine stabilit, modul în care se produc, depoziteaza, transportă și valorifică carnea de porc destinată consumului uman.

Acțiunile de supraveghere și control, pentru verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare se vor desfăşura în târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelarii, magazine alimentare, supermarketuri etc.) precum și în unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Controalele oficiale vor urmări în principal aspecte legate de:

– condițiile sanitar veterinare de funcționare a unităților care comercializează produse de origine animală
– condițiile de funcționare a unităților înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentației publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum și a piețelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală
– modul în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii.

”În cazul în care, în urma controalelor oficiale, sunt identificate neconformități, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu legislația în vigoare (retragerea/confiscarea produselor alimentare, sancționarea contravențională, suspendarea sau interzicerea activității unităților etc.). De asemenea, față de verificarile dispuse în sensul celor prezentate anterior, o atenție deosebită se acordă în această perioadă modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodariile populației”, precizează directorul DSVSA Alba, dr. Florean Bălgrădean.

În acest sens, instituția a dispus următoarele măsuri:

– Instruirea sub semnătură în cadrul LSVSA județean a personalului sanitar veterinar de pe raza județului Alba care efectuează examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislației în vigoare;
– Suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul DSVSA Alba în vederea asigurării efectuării în bune condiții a examenului trichineloscopic;
– Asigurarea unui program de permanență, începând cu data 05.12.2015 la sediul LSVSA Alba din cadrul DSVSA Alba, în vederea confirmării probelor pozitive.

La nivelul județului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul Circumscripțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor din localitățile Câmpeni, Teiuș, Aiud, Sebeș, Blaj, având un program de lucru între orele 8.00-16.00, în cursul săptămânii (luni-vineri), iar sâmbăta între orele 9.00-15.00.

Pe lângă aceste circumscripții, în județul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul cabinetelor medicale veterinare private care funcționează atât la nivelul orașelor, cât și la nivelul comunelor din județ.

În municipiul Alba Iulia examenul trichineloscopic se poate efectuta la următoarele cabimete medicale veterinare: SC Mart Vet SRL, Alba Iulia, Calea Moților, nr.108; SC Canis Vet SRL, Alba Iulia, str.Milenium,nr.2; Roman Help Vet Alba Iulia, str. Livezii, nr. 59A; CMV Filimon Dorin, Alba Iulia, str. Ansberg, nr.6; SC Albavet SA Alba Iulia, str. V.Goldiș, nr.9; CMV Dr. Cornea Clinic Vet Alba Iulia, str. Cloșca, nr.19.

În acest context, pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp., Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba recomandă tuturor consumatorilor:

– Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gosposdăriile populației, precum și a cumpărării de carne și produse de origine animală obținute numai din unități autorizate/ înregistrate sanitar veterinar;
– Consumul de carne de porc numai după ce a fost supusă examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnăvire de trichineloză;

Pentru porcii diagnosticați cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia sa fie identificaţi (crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar veterinare conform legislației în vigoare. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Masă specială de Crăciun la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Cu ce bunătăți vor fi serviți pacienții internați în perioada sărbătorilor

Bera Larisa

Publicat

în

Masă specială de Crăciun la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Cu ce bunătăți vor fi serviți pacienții internați în perioada sărbătorilor Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au anunțat faptul că, le vor face o bucurie pacienților care își petrec Crăciunul departe de familie. Aceștia au pregătit un meniu special de sărbători pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea