Rămâi conectat

Actualitate

Măsuri urgente pentru agricultură de la 1 septembrie 2024: Primă de 3.000 de lei pe hectar în caz de secetă. Anunțul Ministrului Agriculturii

Bera Larisa

Publicat

în

Măsuri urgente pentru agricultură de la 1 septembrie 2024: Primă de 3.000 de lei pe hectar în caz de secetă. Anunțul Ministrului Agriculturii

Mininstrul Agriculturii a anunțat marți, 20 august 2024, lansarea unui mecanism revoluționar pentru secetă. Programul care va proteja 7 milioane de hectare de teren în caz de secetă este unic în Europa și prevede acordarea unei prime de asigurare de 3.000 de lei pe hectar. 

Citește și: Când intră banii de la stat pentru fermieri afectați de secetă: Suma minimă a despăgubirilor pe hectar va fi de 200 de euro

Fermierii vor contribui cu 3% din subvenția europeană la un fond de risc. În schimb, Uniunea Europeană va aloca suplimentar 17 milioane de euro anual.

„În momentul de faţă trebuie să luăm alte măsuri urgente pentru agricultură şi îmi asum acest pachet de măsuri pe care trebuie să îl luăm începând cu 1 septembrie în Guvernul României. Am discutat şi cu colegii de la ASF, am creionat un mecanism unic în Europa prin care statul român asigură 7 milioane de hectare la secetă.

De ce spun acest lucru? Pentru că am făcut un fond de risc prin care se reţine de la fermieri 3% din subvenţia de la Uniunea Europeană, iar aplicând acest mecanism prin care practic asigurăm la secetă aceste culturi mai primim în plus de la Uniunea Europeană încă 17 milioane de euro anual. În compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat, astfel încât cele 7 milioane de hectare să fie asigurate de statul român”, a precizat Barbu.

Când va fi oferită prima de asigurare?

Ministrul a precizat că prima de asigurare va fi de aproximativ 3.000 lei pe hectar și va fi oferită fermierilor odată ce aceștia primesc adeverința de la APIA pentru plata pe suprafață.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a explicat că prima de asigurare va fi în jur de 3.000 lei pe hectar. El a adăugat că, având în vedere că fermierii vor beneficia de această primă, băncile din România vor fi dispuse să ofere linii de credit.

Aceasta deoarece, fiind asigurate culturile, băncile sunt sigure că își vor recupera banii.

„Acea primă de asigurare este undeva la 3.000 lei şi automat că oricare fermier care are 1.000 de hectare şi are o primă de asigurare de 3.000 lei pe hectar, asta înseamnă (…) că orice bancă, şi am avut discuţii cu băncile din România, va da linii de credit pentru că, fiind asigurate (culturile – n. r.), sigur îşi vor recupera aceşti bani”, a afirmat şeful MADR.

În plus, fermierii vor primi un ajutor de 200 de euro pe hectar pentru culturile afectate de secetă, acoperind în prezent două milioane de hectare.
Un alt sprijin direct pentru fermierii afectaţi de secetă

„Am discutat cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu şi vom da anul acesta un sprijin de 200 euro pe ajutorul de secetă pe hectar. Dacă facem un calcul simplu: vorbim de două milioane de hectare ori 200 de euro, sunt 400 de milioane de euro pe care noi anul acesta trebuie să le dăm despăgubiri către fermieri.

Dacă gândim economic şi ştim să facem acest plan privind asigurarea celor 7 milioane de hectare în România, vreau să vă spun că banii pe care anul acesta îi dăm pe despăgubiri ne-ar fi asigurat necesarul de bani pe o perioadă de 8 ani pentru aceste asigurări”, a adăugat Barbu.

Ministrul Agriculturii a menționat că sistemul antigrindină este eficient și că investițiile în acest domeniu vor continua.

„Am luat o decizie într-o anumită zonă (de a opri lansarea rachetelor antigrindină – n. r.), pentru că, în zona Prahova, din cele 119.000 de hectare care erau acoperite cu acest sistem antigrindină, fermierii au venit cu semnături pe aproape 100.000 de hectare. Am luat această decizie printr-un ordin de ministru, pentru că am vrut să iau această presiune, să vedem dacă lucrurile intră într-o normalitate.

Vă spun sincer că în perioada aceea, într-o săptămână şi jumătate, în Prahova, chiar a plouat peste 150 litri/mp. Dar lucrurile trebuie să intre într-o normalitate, iar sistemul antigrindină este unul bun şi investiţiile vor continua (…) voi face un studiu şi împreună şi cu ANM încercăm să lansăm aceste rachete. Bineînţeles că deja Ministerul Economiei lucrează şi la o rachetă pentru însămânţare de nori, dar lucrul acesta se poate face doar în perioada de toamnă şi de primăvară.

Degeaba spun anumiţi specialişti că pe perioada de vară: cum au fost 5 zile de peste 40 de grade poţi să însămânţezi cu orice rachetă că ploaia n-are cum să vină, dar în perioadele de toamnă şi de primăvară putem creşte capacitatea şi scăderea deficitului (de apă – n. r.) din sol”, a explicat el.

Marți, oficiali din ministere și instituții au luat parte la conferința intitulată „Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”, organizată de Antena 3 în colaborare cu Administrația Națională de Meteorologie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea