Masa festivă de REVELION acasă sau la restaurant: Cum asociem mâncarea cu vinul potrivit. Ce alegem pentru carnea roșie, pește, pui sau desert
Masa festivă de REVELION 2023 acasă sau la restaurant: Cum asociem mâncarea cu vinul potrivit. Ce alegem pentru carnea roșie, pește, pui sau desert
Pentru o experiență completă, fie că mănânci acasă sau la restaurant, preparatul culinar pregătit ar trebui savurat cu un anumit tip de vin, spun specialiștii în gastronomie. De altfel, probabil știi deja că este recomandat câte un pahar de vin, seara, la cină, pentru persoanele care nu au probleme de sănătate și nu au „interzis”, din diverse motive, să consume alcool. Aveți grijă să consumați această băutură alcoolică în cantități moderate.
Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion
Vinul roșu se asociază perfect cu carnea roșie, de porc, vită sau vânat. Cel roșu sec este potrivit îndeosebi când este asociat cu preparatele culinare picante și carnea roșie.
Vinul alb este ales de specialiștii în domeniu pentru preparatele din pește și pui. Cel alb sec, de asemenea, are o savoare aparte când este consumat lângă preparatele din pește sau pui.
Pentru desert, potrivite sunt vinul alb și vinul roșu dulce pentru că nu alterează gustul. Vinurile spumante, precum șampania, au un gust slab de dulceață motiv pentru care, consumate cu alimente sărate, sunt revigorante, scrie shtiu.ro.
Citește și: Obiceiuri de Anul Nou • Datini şi tradiţii de Anul Nou la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova
De ce fiecare pahar de vin trebuie însoțit de un pahar de apă
Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, a explicat la interviurile Spectacola și DC News, de ce fiecare pahar de vin trebuie însoțit, la masa de sărbători, de un pahar de apă.
„Știm că la masa de Crăciun este de nelipsit un pahar de vin sau poate chiar două. Ca sfat, fiecare pahar de vin ar trebui să fie însoțit de un pahar de apă”, a spus consultantul nutriționist.
Potrivit celor spuse de Elena Pogurschi, un pahar de apă ne hidratează, dar ne și suprimă pofta de mâncare. Astfel, nu ajungem să mâncăm în exces din preparatele pregătite: „Apa nu doar că ne hidratează, dar ne și suprimă pofta aceasta de mâncare pe care o avem când vedem bunătățile.”
De ce să nu mai combini vin cu apă minerală pentru spriț
Acest obicei este foarte des întâlnit în rândul românilor, fiind la mare căutare la o petrecere sau ieșire în oraș. Însă combinarea vinului cu apă minerală este total greșită.
Citește și: Mesaje de Anul Nou haioase • Mesaje de Anul Nou amuzante • Mesaje de Anul Nou hazlii
„Este greșit să bem șpriț. Dacă vrei să bei un cocktail revigorant, bazat pe vin cu apă minerală nu e neapărat cel mai greșit lucru. Îl bei înainte de masă, din când în când. Dar n-o face că regulă și nu-l bea doar în varianta asta. Dacă bei un vin, lasă-i aromele, nu-l dilua. Punându-i apă minerală, nu-i vei îmbunătăți gustul, dimpotrivă”, este de părere somelierul Marius Danciu.
Un alt motiv pentru care nu ar trebui combinat vinul cu apă minerală este dioxidul de carbon, care deshidratează.
„E foarte important –acesta este al doilea motiv pentru care nu e bine să bem șpriț: dioxidul de carbon din apă deshidratează. A două zi vei suferi de mahmureală. Este dovedit științific”, mai spune el.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Trenurile Soarelui 2025 | 54 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării. Tarife, reduceri și facilități pentru călători
Trenurile Soarelui 2025 | 54 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării. Tarife, reduceri și facilități pentru călători CFR Călători lansează programul estival „Trenurile Soarelui”, prin care 54 de trenuri vor asigura zilnic legătura dintre principalele orașe din țară și stațiunile de la Marea Neagră. CFR […]
Știați că munca la stat e periculoasă? Magda Bistriceanu: „Aproape toți bugetarii angajați în ministere primesc sporuri”
Știați că munca la stat e periculoasă? Magda Bistriceanu: „Aproape toți bugetarii angajați în ministere primesc sporuri” Deși pare greu de crezut, o mare parte dintre angajații din ministerele României beneficiază de sporuri consistente pentru „condiții periculoase” sau „vătămătoare de muncă”. În total, există peste 50 de tipuri de sporuri acordate bugetarilor, de la cele […]
VIDEO viral pe TikTok: Tinerii, încurajați să-și dea demisia pentru „aventura vieții”. Psiholog: „Un sabotaj național”
VIDEO viral pe TikTok: Tinerii, încurajați să-și dea demisia pentru „aventura vieții”. Psiholog: „Un sabotaj național” Un nou trend de clipuri virale circulă pe TikTok, promovând valuri cu ideea unei „evadări” din rutina profesională și financiară. Tinerii sunt îndemnați să renunțe la locul de muncă, să plece fără o destinație clară și să trăiască spontan, […]