Rămâi conectat

Actualitate

Masa de Revelion – Cum trebuie așezată și care sunt regulile de bune maniere de care trebuie să ții cont

Ioana Oprean

Publicat

în

Masa de Revelion – Cum trebuie așezată și care sunt regulile de bune maniere de care trebuie să ții cont

Masa de revelion trebuie să arate foarte bine, iar aranjării aceasteia trebuie să i se acorde o atenție specială, deoarece se spune că omul inteligent se hrănește cu ochii.

Citește și: Masa festivă de REVELION acasă sau la restaurant: Cum asociem mâncarea cu vinul potrivit. Ce alegem pentru carnea roșie, pește, pui sau desert

Așezarea mesei de sărbători

Cu ocazia Revelionului, se obișnuiește să se organizeze o masă festivă la care avem și invitați. Astfel este esențial să ştii cum se face aşezarea mesei corect. În acest caz, gazda va trebui să aranjeze masa cu mult timp înainte de sosirea invitaților, pentru a se putea apoi ocupa de ultimele pregătiri culinare și de primirea oaspeților.

Fața de masă trebuie să fie curată, călcată și chiar apretată, iar cele mai elegante sunt considerate cele de culoare albă, spun specialiștii. Însă, de Crăciun și Revelion se folosesc foarte mult fețele de masă de culoare roșie, pentru a fi în ton cu sărbătoarea. Într-un cadru mai familial sunt acceptate și cele colorate sau cu motive specifice sărbătorii. Când avem musafiri nu vom folosi o față de masă din plastic, oricât de bine ar imita orice țesătură, ci din material textil.

Ca musafirii să se simtă confortabil trebuie păstrat un spațiu de minimum 50 centimetri între comeseni. Musafirii trebuie așezați în așa fel încât să poată sta unii în fața altora pentru a putea discuta în voie.

Așezarea mesei – cum punem farfuriile

Numărul farfuriilor, paharelor și al tacâmurilor va fi stabilit în funcție de felurile de mâncare. Fiecare farfurie va fi dublată de alta, folosită doar pentru a așeza pe ea farfuria din care mâncăm, aceasta va fi farfuria de serviciu. Peste această farfurie se pune farfuria pentru primul fel de mâncare.

Peste ea se pune șervetul din pânză, împăturit. Lângă fiecare farfurie, în partea stângă se vor pune furculițele aliniate de la stânga la dreapta, în ordinea utilizării lor. În partea dreaptă a fiecărei farfurii, lingura și cuțitele cu partea tăioasă spre farfurie și tot în ordinea utilizării lor (de masă, de pește, de gustări). Cel mai îndepărtat de farfurie va fi cel pentru primul fel de mâncare. Tacâmurile pentru desert se vor pune în fața farfuriilor.

Rânduiala paharelor

Paharele la aşezarea mesei de Craciun vor fi puse în fața farfuriilor în ordinea mărimii lor (pentru apă, pentru vin roșu, vin alb, pahar pentru sherry, pentru țuică și pahar pentru lichior). Astfel încât ele să fie utilizate de la dreapta la stânga, în ordinea servirii băuturilor.

Dacă este cazul se va pune și câte o cupă pentru șampanie. După folosire, paharele de țuică se iau de pe masă. Sticlele de vin vor fi dispuse pe masă la îndemâna bărbaților care vor servi sau dacă alegem să nu le punem pe masă, paharele vor fi umplute și servite de către gazdă.

La aşezarea mesei festive se ține cont ca din loc în loc să se aşeze coșulețe pentru chifle sau pâine, suportul cu condimente, coșuri cu fructe și vaze scunde cu flori naturale, precum și lumânări pentru a încânta privirea oaspeților. Florile să fie scunde, pentru ca invitații să se poată privi.

În timpul mesei, vinurile mai ales cele albe, vor fi servite reci. După masă se servesc cocteiluri și lichioruri. Salata se servește în castroane separate pentru fiecare invitat în parte.

Femeile au prioritate la masă

Primele servite la masă sunt femeile, chiar dacă sărbătoritul este un bărbat. Întâi cele mai în vârstă, apoi cele mai tinere, pe urmă bărbații, tot în ordinea descrescândă a vârstei. La o masă unde se sărbătorește o femeie, aceasta va fi servită prima, indiferent de vârstă. Dacă la masă sunt și copii, aceștia vor fi serviți primii. Deși, recomandabil este să fie așezați la o altă masă, eventual într-o altă încăpere.

La alcătuirea meniului se va avea grijă ca să nu se servească același aliment preparat în mai multe forme. Înainte de servirea desertului se vor strânge de pe masă solnițele, condimentele și toate celelalte lucruri care nu mai sunt necesare. Acest lucru se face pentru a nu incomoda, iar pe masă vor rămâne doar tacâmurile pentru desert și paharele necesare.

Unele fructe, cum sunt merele, strugurii, perele, se servesc direct din fructieră. Căpșunile, fragii, zmeura se servesc în compotieră, eventual împreună cu frișcă. Se recomandă să se servească în final un pahar de lichior, un cocktail, o vișinată sau un coniac.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ministrul Educației dorește reintroducerea burselor olimpice: „Se numără printre prioritățile pe termen foarte scurt, din prima parte a anului viitor”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Daniel David dorește reintroducerea burselor olimpice Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, a anunțat că are în plan să reintroducă bursele de excelență olimpică și că reprezintă o prioritate pentru prima parte a anului viitor. „Prioritățile pe termen foarte scurt, din prima parte a anului viitor, sunt bursele studenților și bursele olimpicilor, trebuie să analizăm […]

Citește mai mult

Actualitate

Cardul european de sănătate 2025: Crește perioada pentru anumite categorii de persoane. Anunțul CNAS

Ioana Oprean

Publicat

în

Cardul european de sănătate 2025: Crește perioada pentru anumite categorii de persoane. Anunțul CNAS Un nou proiect legislativ, care a fost inclus în cel de-al doilea pachet de măsuri fiscal-bugetare și validat recent de Curtea Constituțională a României, aduce modificări importante pentru milioane de români. Documentul prevede extinderea perioadei de valabilitate a cardului european de […]

Citește mai mult

Actualitate

Premierul Ilie Bolojan despre o eventuală demisie: „Eu pot să plec mâine. Dar să mi se spună care sunt soluţiile geniale, care corectează lucruri şi nu deranjează pe nimeni”

Ioana Oprean

Publicat

în

Ilie Bolojan despre o eventuală demisie: „Eu pot să plec mâine. Dar să mi se spună care sunt soluţiile geniale, care corectează lucruri şi nu deranjează pe nimeni” Premierul Ilie Bolojan a declarat că poate în orice moment să renunţe la funcţie, dar solicită să i se spună care sunt „soluţiile geniale” prin care deficitul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea