Rămâi conectat
MA-RA-MU

Cultură Educație

MARȚI: Maria Mazilu prezintă, la Alba Iulia, ”Frământările unui pisoi salvat”, o carte fenomen, pentru copii și părinți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cartea fenomen a Mariei Mazilu ”Frământările unui pisoi salvat” va fi lansată și la Alba Iulia.  Întâlnirea autoarei cu publicul e programată în inima Cetății Alba Carolina pe 27 februarie 2018, la Cafeneaua Framm’s, la ora 18.30.  Cartea cu care Maria Mazilu vine să cucerească cititorii din Alba Iulia are două „chipuri”: pentru cei mici este o istorie cu tâlc despre trei pisoi abandonați si salvați , iar pentru părinți povestea unor căutări și îndoieli personale, a experiențelor inițiatice ale autoarei. Ele sunt ascunse în blana unui pisoi negru, care trăiește pisicește, dar vorbeste și gândește omenește. 

Evenimentul de lansare va fi prezentat și moderat de cunoscutul jurnalist și realizator de televiziune Emanuel Drăgușin. Doamna Ioana Todor, Conf. Dr. la Universitatea “1 Decembrie 1918” va vorbi despre demersul literar și psihologic al Mariei Mazilu, iar domnul Sorin Chirilă, Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, va prezenta, din perspectiva realităţii, implicaţiile abandonului, dar şi ale adopţiei. Ele constituie firul roşu care străbate cartea de la început şi până la ultima filă.

„Frământările unui pisoi salvat „ a  fost lansată în decembrie 2017 la București , iar la începutul acestui an la Brasov si Sibiu, in parteneriat cu Librăriile Cărturești.În Alba Iulia, evenimentul de lansare al cărții  „Frământările unui pisoi salvat ” va fi prezentat și moderat de cunoscutul jurnalist și realizator de televiziune Emanuel  Dragusin . Dna. Ioana Todor, Conf. Dr. de la Universitatea 1 Decembrie va vorbi despre demersul literar și psihologic al Mariei Mazilu.

Încercând să explice, după primele lansări, demersul său literar, Maria Mazilu se autocaracterizează și justifică aventurile personajului principal Bumbi prin pădurea carpatină și relația sa cu alte animale.

“M-am născut și am copilărit în Bușteni, în coasta muntelui și la marginea pădurii. Am fost un fel de Mowgli pe variantă feminină și ceva mai modern. Când a venit vremea să merg la școală și părinții m-au luat la București, lumea mi s-a schimbat brusc. Atunci s-a născut și s-a și terminat relația mea cu orașul. În anii ce au urmat, a fost un loc în care am funcționat bine și atât. Acasă a rămas mereu Bușteni și de el am rămas prinsă cu un elastic invizibil.”

Maria Mazilu aduce publicului cititor un nou tip de personaj, într-o perioadă în care noile generații de copii sunt în cautarea unor altfel de eroi. Maria ”a crescut” cu Mowgli si Bagheera din ”Cărțile Junglei”. Fascinată de aceste personaje legendare, inițial pe Bumbi l-a botezat cu numele panterei negre. Acum ea speră la rândul ei să facă dintr-o felină un personaj iubit de copii și chiar să-i confere cel puțin la fel de multă celebritate ca a altui motan autohton -Arpagic, motanul Anei Blandiana.

Deși povestea  “pisoiului salvat”  Bumbi  este în cea mai mare parte ficțiune, ea este construită pe extrem de multe întâmplări adevărate petrecute la poalele Vârfului Caraiman. Imaginația autoarei lucrează perfect, într-o logică solidă și justifică cu lux de amanunte fiecare mișcare și întamplare în care Bumbi participă activ.

Tot ceea ce scrie Maria Mazilu vine și dintr-un evident spirit justițiar dobândit în anii de studenție și ulterior de absolventă a Facultății de Drept a Universității București .  Bumbi are caracterul și mintea Mariei. El fură experiențe asemeni celei care l-a făcut personaj de poveste, are aceeași fervoare și dorință ca și Maria în viața de zi cu zi.  Maria este omul experiențelor trăite și acumulate, e omul care încearcă să își explice tot ce trăiește. După 15 de ani de practică în domeniul insolvenței, a renunțat la această carieră și s-a dedicat pasiunii sale din adolescneță, scrisul. Pentru acest lucru ea are o explicatie mai degrabă pragmatică decât sentimentalistă.

“Când am ales Facultatea de drept, a fost o opțiune de conjunctură, în contextul schimbărilor de după ’89. Am făcut-o fără să iau în considerare înclinațiile și preocupările literare vechi din adolescență. Pe măsură ce a trecut timpul, eu am fost tot mai absorbită de activitatea profesională, iar ele s-au manifestat tot mai timid. Însă plăcerea de a scrie nu m-a părăsit. Eu cred că și-a așteptat partenera să crească, pasiunea mea pentru călătorii. Iar când s-au întâlnit, în viața mea a fost un boom: m-am regăsit. Eram în călătorie în Asia când m-am surprins scriind cu bucuria din adolescență. Se întâmpla în al 13-lea an al biroului de insolvență.” spune Maria Mazilu privind inapoi cu rațiune.

Experiențele literare ale Mariei Mazilu nu sunt singulare cu „Frământările unui pisoi salvat”. Ea verbalizează cu ritm, imaginație si talent, produsele scrisului său putând fi evaluate într-un blog personal ce a reunit o sumă  de ”Povestiri din realitate”. Acestor istorii din mediul virtual i-au urmat în mod logic „Frământările unui pisoi salvat”, cartea tipărită și „simțită”de Maria Mazilu ca fiind cu două chipuri.

„Frământările unui pisoi salvat” este o carte despre temeri, neîncrederi, despre diferitul din noi și acceptarea lui. Povestea este însă și un semnal tras oamenilor în relația cu animalele. Chiar dacă au limbaj diferit, ele înțeleg, simt și știu. Sunt ființe cu nevoi și dorințe proprii și nu niște accesorii însuflețite, iar viața lor este în grija noastră.
„Frământările unui pisoi salvat” este o carte-metaforă: realitatea îmbrăcată în simboluri, este mai ușor de spus și acceptat.

“Am ales să mă ascund într-un pisoi, în a cărui blană am pus temeri și îndoieli personale” recunoaște Maria Mazilu și susține că acest demers literar, fără pretenții de capodoperă a genului, este un soi de terapie comportamentală descriptivă și analitică în relația om-om și om-animal. „Cartea este doar începutul unui drum, pe care eu și pisoiul Bumbi am pornit. Ascunsă în blana lui, vom călători împreună, căutând oameni și locuri să ne inspire.” Asta spune Maria despre noul ei parcurs. Cu siguranță și în Alba Iulia va găsi oameni, locuri și fapte care să-i inspire evoluția scriitoricească și întâmplări care să-i ofere lui Bumbi posibilitatea de a evolua în noi experiențe.

Maria Mazilu vă invită să descoperiți pisica din voi!

Așa cum spune Ernest Hemingway, „pisica este întotdeauna onestă din punct de vedere sentimental. Oamenii, dintr-un motiv sau altul, își pot ascunde trăirile, însă o pisică nu va face acest lucru.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea