UPDATE Marius Pop ex-comandantul Poliţiei Teiuş a fost trimis în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia
Comisarul-şef Marius Pop, ex-comandant al Poliţiei Teiuş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia luni, 2 aprilie. Primul termen are loc pe data de 17 aprilie 2012. Pop este acuzat de favorizarea infractorului, fals intelectual, uz de fals, omisiunea sesizării organelor judiciare şi instigare neurmată de executare la săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.
Marius Pop a fost reţinut în 7 martie de procurorii DNA Alba Iulia şi eliberat câteva zile mai târziu prin decizie a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie. Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a urmăririi penale dată publicităţii de DNA, Pop ar fi recurs la aceste fapte pentru a-şi ajuta un subaltern, pe agentul de poliţie Eugen Ioan Popa, care în noiembrie 2011 a distrus un proces-verbal de contravenţie, înlocuindu-l cu un avertisment. Pop nu a beneficiat de bani sau favoruri în schimbul faptelor sale.
Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului POP MARIUS-MIRCEA, ofiţer de poliţie, şeful Poliţiei oraşului Teiuş din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba la data producerii faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– favorizarea infractorului,
– omisiunea sesizării organelor judiciare,
– fals intelectual,
– uz de fals,
– instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Pop Marius-Mircea, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu toate că avea această obligaţie în conformitate cu prevederile Statutului poliţistului.
În plus, în cursul lunii ianuarie 2012, după ce a aflat că procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba îl cercetează pe subordonatul său pentru infracţiunea de abuz în serviciu, inculpatul Pop Marius – Mircea a făcut demersuri pentru a îngreuna tragerea acestuia la răspundere penală, urmărind denaturarea stării de fapt şi crearea voită a unei confuzii.
De asemenea, la data de 19 ianuarie 2012, pentru a-şi ameliora situaţia juridică referitoare la faptul că nu a sesizat faptele de natură penală ale subordonatului său, a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul I.P.J. Alba. De asemenea, pe parcursul efectuării cercetărilor în acest dosar penal, Pop Marius – Mircea i-a cerut unui alt subordonat să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii sale în calitate de martor dar acesta nu a dat curs solicitărilor şefului său.
La data de 8 martie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a inculpatului Pop Marius – Mircea pe termen de 29 de zile iar la 14 martie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în libertate a inculpatului Pop Marius Mircea şi luarea faţă de acesta a măsurii de a nu părăsi ţara, pe o durată de 30 de zile de la data punerii efective în libertate (comunicatul nr. 133/VIII/3 din data de 8 martie 2012).
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba-Iulia.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan