Rămâi conectat

Politică Administrație

Marius Hațegan: ”PSD și moftul românesc al proprietății”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nici nu s-au dezmeticit bine românii de pe urma recentelor aberații în materie fiscală introduse de guvernul Ponta (supraacciza la combustibil și impozitul pe construcții speciale),  că o nouă lovitură este pe cale să fie dată cetățenilor și mediului de afaceri. 

Neavând susținere bugetară pentru mult trâmbițata reducere cu cinci puncte procentuale a contribuțiilor la asigurările sociale plătite de angajatori, guvernul Ponta, prin ministerul său de finanțe intenționează să suprataxeze  proprietatea  privată.

Astfel, prin proiectul de modificare a codului fiscal postat pe site-ul ministerului de resort, persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plati un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizari de până la 1.600 centimetri cubi. În cadrul proiectului se stabilește că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să plătească pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.  În final se va ajunge ca persoanele fizice să fie taxate în mod similar firmelor care dețin astfel de clădiri.  Modificări vor fi efectuate de Guvern și la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plata va creste proporțional cu rangul și zona localității, ajungându-se la creșteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.  Pentru proprietarii de mașini, impozitul va crește de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru mașinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv. Majorări de impozit vor fi efectuate și pentru mașini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

Astfel, printr-o singură lovitură este puternic afectată baza economică a țării precum și bruma de avere care a rezistat ultimilor ani de criză. Se știe că în orice societate democratică, axa de dezvoltare și de stabilitate a țării se realizează în jurul clasei mijlocii. Ori, tocmai acest segment -destul de fragil și așa în România – este în principal vizat și afectat de măsurile fiscale socialiste  ale guvernului Ponta. Dacă lucrurile vor ramane așa, vom asista la o nouă deteriorare a puterii de cumpărare,  precum și la reducerea locurilor de muncă. Cum se va simți un roman obligat să scoată din buzunar un impozit majorat până la de 20 de ori față de perioada anterioară? Dar o societate comercială obligată să achite ca impozite sume aberant de mari pentru mijloacele de transport deținute ?

Să nu uităm că proprietatea a constituit, din cele mai vechi timpuri, un element în jurul căruia s-a fundamentat ideea de economie de piață și de societate liberă. Proprietatea apare ca un rezultat al unui efort derulat într-un timp îndelungat de economisire sau de achitare a unor rate la credite. Este realizată din venituri care au fost supuse deja impozitării, așa că este deosebit de imoral ca statul să pretindă contribuabililor plata încă o dată a acestor proprietăți într-un termen de cca. 5o de ani.

Vehement contestat deja de mass-media, proiectul a fost retras după o zi de pe site-ul ministerului, la comanda expresă a premierului Ponta, puțin doritor să-și “șifoneze” imaginea în preajma alegerilor prezidențiale. Rămâne de văzut prin ce scamatorie o să fie reintrodus “prin ușa din dos” a forului legislativ și  adoptat de mașina de vot a alianței socialiste.

În cele din urmă, acesta nu este decât un nou episod al modului în care își manifestă liderii PSD disprețul față de proprietatea privată, catalogată mai demult de Ion Iliescu drept “un moft”.

Prin măsurile fiscale promovate, se pare ca și pentru Victor Viorel Ponta,  bunăstarea și proprietatea românilor  reprezintă numai un moft, ce-i drept destul de costisitor!

Marius HAȚEGAN, secretar general al PDL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea