Ziarul Unirea

Marius Hațegan: ”PSD și moftul românesc al proprietății”

Nici nu s-au dezmeticit bine românii de pe urma recentelor aberații în materie fiscală introduse de guvernul Ponta (supraacciza la combustibil și impozitul pe construcții speciale),  că o nouă lovitură este pe cale să fie dată cetățenilor și mediului de afaceri. 

Neavând susținere bugetară pentru mult trâmbițata reducere cu cinci puncte procentuale a contribuțiilor la asigurările sociale plătite de angajatori, guvernul Ponta, prin ministerul său de finanțe intenționează să suprataxeze  proprietatea  privată.

ELIT

Astfel, prin proiectul de modificare a codului fiscal postat pe site-ul ministerului de resort, persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plati un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizari de până la 1.600 centimetri cubi. În cadrul proiectului se stabilește că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să plătească pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.  În final se va ajunge ca persoanele fizice să fie taxate în mod similar firmelor care dețin astfel de clădiri.  Modificări vor fi efectuate de Guvern și la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plata va creste proporțional cu rangul și zona localității, ajungându-se la creșteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.  Pentru proprietarii de mașini, impozitul va crește de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru mașinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv. Majorări de impozit vor fi efectuate și pentru mașini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

Astfel, printr-o singură lovitură este puternic afectată baza economică a țării precum și bruma de avere care a rezistat ultimilor ani de criză. Se știe că în orice societate democratică, axa de dezvoltare și de stabilitate a țării se realizează în jurul clasei mijlocii. Ori, tocmai acest segment -destul de fragil și așa în România – este în principal vizat și afectat de măsurile fiscale socialiste  ale guvernului Ponta. Dacă lucrurile vor ramane așa, vom asista la o nouă deteriorare a puterii de cumpărare,  precum și la reducerea locurilor de muncă. Cum se va simți un roman obligat să scoată din buzunar un impozit majorat până la de 20 de ori față de perioada anterioară? Dar o societate comercială obligată să achite ca impozite sume aberant de mari pentru mijloacele de transport deținute ?

Să nu uităm că proprietatea a constituit, din cele mai vechi timpuri, un element în jurul căruia s-a fundamentat ideea de economie de piață și de societate liberă. Proprietatea apare ca un rezultat al unui efort derulat într-un timp îndelungat de economisire sau de achitare a unor rate la credite. Este realizată din venituri care au fost supuse deja impozitării, așa că este deosebit de imoral ca statul să pretindă contribuabililor plata încă o dată a acestor proprietăți într-un termen de cca. 5o de ani.

Vehement contestat deja de mass-media, proiectul a fost retras după o zi de pe site-ul ministerului, la comanda expresă a premierului Ponta, puțin doritor să-și “șifoneze” imaginea în preajma alegerilor prezidențiale. Rămâne de văzut prin ce scamatorie o să fie reintrodus “prin ușa din dos” a forului legislativ și  adoptat de mașina de vot a alianței socialiste.

În cele din urmă, acesta nu este decât un nou episod al modului în care își manifestă liderii PSD disprețul față de proprietatea privată, catalogată mai demult de Ion Iliescu drept “un moft”.

Prin măsurile fiscale promovate, se pare ca și pentru Victor Viorel Ponta,  bunăstarea și proprietatea românilor  reprezintă numai un moft, ce-i drept destul de costisitor!

Marius HAȚEGAN, secretar general al PDL Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CIORNĂ – SONDAJ | Comasarea voluntară prin absorbție a U.A.T-ului Alba Iulia și a U.A.T-ului Ciugud. Ce declară actualii primari

Prezentul sondaj dorește să determine opinia cetățenilor din U.A.T – ul Alba Iulia și din U.A.T – ul Ciugud cu… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

20 Comentarii

soimul de munte 16 iulie 2014 at 16:43

asta or votat, asta au; si inca se poate spune ca este la inceput- sa vedeti ce apare dupa alegari, daca piaza rea aduce usl-ul la presedintie

unU! 16 iulie 2014 at 19:33

Boule ….tu ai citit ce se scrie alb pe negru in initiativa legislativa ? Ce inseamna „cladire nerezidentiala” ? Cladiri aflate in proprietate privata in care sunt magazine si se face comert, odata cu o concurenta neloiala pt societatile comerciale proprietare pe spatiul in care fac si ele comert ! Da`…impozitarea la particular e 0,1 %, iar la societati de 2 %, adica de 20 de ori mai mare !

Status-Quo 16 iulie 2014 at 20:38

Asculta bai clanta PSD-ista,

tu ai fost la pompa in ultimul timp? Cat era benzina? Dar motorina? Preturile vechi erau concurenta neloaiala? Cu cine? Germania? Sau cu Franta?

Banuiesc ca de concurenta neloiala il freca grija pe Pinochio cand a decis cresterea impozitului pe respectivele cladiri. Asta era ultima lui grija!

Ia zi clanto: cui se va transfera diferenta din cresterea impozitului? Si tie cumva? S-ar putea cumva sa se transfere mai mult decat cresterea?

Da’ cresterea de 3 ori a impozitului pe cilindree sub 1600 era tot concurenta neloiala?

soimul de munte 17 iulie 2014 at 9:03

@unU-daca nu erai pus doar sa combati pe forum si ai fi avut experienta in a duce in spate o firmulitza cit de mica, ai stii ca apartamentul proprietate a unei firme a fost bagat pe amortizare, deci nu s-a platit impozit pe suma defalcata de amortizat- pe cind cei care au apartamentul personal cu destinatie schimbata din rezidential in ”scop comercial” nu au putut sa-si amortizeze valoarea apartamentului si au platit impozit ca fiind proprietate a persoanei, eventual cu 100% mai mare daca i-au considerat-o a doua sau a treia locuinta- deci pus in balanta, niciunul nu a beneficiat fatza de celalalt de un semnificativ avantaj- doar o minte de bugetar poate judeca ca tine – si din ordin de partid; iar daca mai vii cu apelative de bou sau alte lighioane usl-iste, te rog taci, ca nu faci cinste nici natiei, nici partidului care din nefericire pentru el te-a naimit sa scri pe aici

sebesanul 16 iulie 2014 at 21:19

Daca gica contra de mai sus, impreuna cu amicii lui nu ar fii papat la greu banii nostrii probabil ca acum nu ar fii fost nevoie de acciza pe motorina. Imi aduc aminte cum se dadeau de ceasul mortii si sareau in apararea taxei forfetare impuse firmelor spunand ca cine nu are bani sa plateasca cateva sute de euro pe an sa faca bine sa isi inchida firma. Si multe firme cu unu sau 2 angajati au inchis portile. De asemenea in plina recesiune firme care aveau cifre de afaceri maridar adaosuri comerciale mici sau trezit nevoite sa plateasca sute de milioane de lei, si au intrat in insolventa. Dupa capul lor, important era sa fie bani de tocat de beizadelele lor fara sa se puna nimic in loc.
Acum ies si arata cu degetul un proiect gandit de alti isteti care nu isi mai permit din cauza premierului sa faca dupa capul lor si il supun discutiei publice si il trec prin toate etapele legale lucru pe care ei nici gand sa il faca.
Parca azi il vad pe fostul lor sef cum a dat ordin sa se taie salarile si sa se impoziteze pensile nesimtite, fara sa mai intrebe pe nimeni. Nu te impiedica nimeni stimabile sa iti spui parerea dar invata cum se fac lucrurile in o tara normala. Inteleg ca pentru unii fosti si actuali bugetari e greu sa plateasca impozit marit avand in vedere valoarea terenurilor si imobilelor dobandite in o viata de amarat bugetar, din salariul lui amarat. Nu e nici o problema! In curand ce nu poate justifica se confisca, deci nu va mai fii cazul sa se gandeasca cu groaza ca nu va avea de unde platii impozitul.

Status-Quo 16 iulie 2014 at 22:00

Draga sebesene,

banuiesc ca pe mine ma numesti gica-contra.

Nu stiu daca sa intru sa nu cu tine intr-un schimb de mesaje pentru ca probabil nu esti destul pregatit pentru asta. Esti un biet telespectator care a capatat oarece accente propagandistice.

Totusi te rog sa clarifici una-doua chestiuni:
1. care din amicii mei a papat banii nostri?
2. de ce a fost rau impozitul minim (asa zisa taxa forfetara)? de ce a fost bun?
3. te rog sa traduci textul urmator:
”…Acum ies si arata cu degetul un proiect gandit de alti isteti care nu isi mai permit din cauza premierului sa faca dupa capul lor si il supun discutiei publice si il trec prin toate etapele legale lucru pe care ei nici gand sa il faca…”
4. de ce a trebui ca ”seful lor” sa dea ordin sa se taia pensiile si salariile respectiv sa se taie pensiile nesimtite
5. cum se fac lucrurile intr-o tara normala?

Inca ceva: ”…nu ar fii papat…” e nu ar fi papat.

No, te bagi or ba?

@Status-Quo 17 iulie 2014 at 2:16

Unora le e ciuda ca romanilor a inceput sa le mearga un pic mai bine ! Asta dupa ce le-au fost inapoiate salariile, retinerile din pensii si – pt prima data de la promulgarea legii pensiilor s-a acordat si o indexare a acestora ! Urmeaza si alte masuri, iar in initiativa aia legislativa, chiar despre diferenta de impozitare ( 1 / 20 !!!) dintre magazinele aflate unele in spatii din cladiri rezidentiale fata de cele aflate in cladiri nerezidentiale e vorba ! Iar asta chiar ca se traduce in concurenta neloiala dintre magazine. In rest….propaganda ta basista e inca in voga. Macar daca ai sustine masuri de dreapta, dar…….si aici sunteti „pe invers”. Masurile de dreapta – una ar fi CAS mai mic cu 5 % – sunt promovate (culmea !) de partide de stanga, care si-au dat seama de valoarea economica a masurii. Iar voi…..automat „pe invers” – nu ??? Chiar daca masura e benefica mediului de afaceri !

Agreez ... 17 iulie 2014 at 7:46

Da, agreez comentariul de mai sus, în totalitate, dar îţi recomand amice să nu te mai strofoci să-l convingi pe handicapatul ăluia care-i răspunzi, pt. că nu-i decât un capsoman paranoic, îndoctrinat în stare malignă de băsism canceros, un neicanimeni care în schizofrenia din capu’ lui are impresia că el le ştie pe toate, şi atunci bagă replici de genu’: „.Nu stiu daca sa intru sa nu cu tine intr-un schimb de mesaje pentru ca probabil nu esti destul pregatit pentru asta…” Lasă-l să se „băsească” in pace amice, că mai are puţin …! Dar, să revenim. Cum spuneam, agreez comentariul tău şi spre deosebire de tâmpitul despre care vorbeam mai sus, eu îţi propun un schimb de idei. DA, ăştia care se pretind „de dreapta” sunt într-adevăr „pe invers” atunci când este vorba despre o măsură (de dreapta) gen reducerea CAS la angajator, iar iniţiativa nu vine din tabăra lor … Dovada cea mai elocventă vine chiar din partea mentorului lor spiritual, guru Băse, care, când i s-a subliniat de către ministrul economiei, că reducerea CAS este o măsură de dreapta şi că dumnealui, fiind declarat un politician de dreapta şi conducătorul unui partid zis de dreapta (PMP), deci dumnealui i-a răspuns pe un ton mârlănesc, pervers şi ipocrit : „ eu nu am partid, partidul meu este ţara !” Râsu’ curului …
Măscărici într-un spectacol de doi bani, un circ, pt. că, sunt convins că , apropo de legea asta cu reducerea CAS, în final tot o să o promulge, indiferent dacă va primi sau nu, „explicaţiile” suplimentare pe care, chipurile, le cere … Un vaporean semidoct, care ne dă lecţii de macro-economie, el, care nu cu multă vreme în urmă, găsea tăierea pensiilor şi a salariilor şi majorarea TVA, ca fiind singura şi cea mai academică măsură de redresare a economiei … Si nu i-a cerut nimeni explicaţii suplimentare care sunt „veniturile suplimentare” din care românii îşi vor acoperi deficitul …

Status-Quo 17 iulie 2014 at 9:39

Ia uite-o frate si pe harwardista forumului!

Fă cristino, mai traiesti? Parca ziceai ca nu mai raspunzi la postari?! A… scuza-ma… esti altcineva acum: ”agreez”… Agreezi pe draqu…

Ai idee ce insemna sa fii proasta sa dai in gropi? Adica atat de proasta incat daca pe un drum sunt 5 gropi (sau 5pp de la CAS) tu sa nu ratezi nici una.

Status-Quo 17 iulie 2014 at 9:32

@@Status…

te chinuie taleuntu’, monser. La ora 2:16 in loc sa dormi, cum face tot omu’ normal, te-ai apucat sa postezi raspunsuri. Bine… si inca ce postari!

A sustine ”masuri de dreapta” nu inseamna sa sustii niste prostii.

Mai repet odata poate ”analistu” din tine pricepe ceva:
5 pp (nu 5%) din CAS angajator inseamna 50 de lei la 1000 lei brut. E avantajos pentru angajator sau nu, analistule?

Masura e o prostie. Nu ma intereseaza cine-o sustine, e o prostie. Nu e de natura sa duca acolo unde se presupune ca ar duce.

Nici un angajator cu – sa zicem pana la 10 angajati – nu va angaja in plus daca i se reduce CAS cu 5pp. Singurul caz in care un angajator va angaja in plus e daca va avea comenzi de pe piata. Si daca piata inseamna in finalul-finalului consumatorul apai acolo trebuie actionat. Consumatorul final nu este relaxat acum. vede cum i se maresc taxe peste taxe. E retinut.

soimul de munte 17 iulie 2014 at 8:54

@agreez- dupa limbaj si abordare esti usl-ist cu legitimatie si cotizatie la zi, deci nu are rost sa discutam, atita vreme cit, oricine are alta parere decit cea a asistatului caruia ii pare bine ca cine munceste este supraimpozitat, e considerat a fii ”basist” ceea ce e profund gresit; eu o sa-mi permit sa platesc noile taxe, sa vedem daca tu iti vei permite sa cumperi de la mine cu noile preturi- ca altii o sa-si permita

Agreez ... 17 iulie 2014 at 12:12

@ soimul de munte –
Da, agreez ideea şi sunt de acord cu tine : chiar nu are rost să discutăm ! De altfel, la cât de incoerent eşti, cred că nici nu am avea ce discuta … Aşa că, deşi nu ştiu ce ai de vânzare, stai liniştit că nu sunt interesat să cumpăr de la tine, cu noile preţuri ! Eşti naiv, cocoşele (de munte) dar trebuie să recunosc însă că m-a distrat comentariul tău !

horea 17 iulie 2014 at 12:52

…am fost mereu un antibasist indarjit dar m-a uns pe suflet cum l-a demascat pe minciunel……PONTAMINCIUNELUL!!!!!!!

Gaude Amus 17 iulie 2014 at 13:48

… domnule Horea, de fapt de aproape zece ani, dl. Basescu de aşa ceva se ocupă : demascări, intrigi, atmosferă de mahala şi ceartă cu toată lumea – cu jurnalişti, cu politicieni, cu societatea civilă, dar ce-i mai grav, cu toţi românii care sunt de altă parera decât a lui. E jenant să vă amintesc deja arhicunoscuta expresie – marca băsescu – „ românii-s găozari”, şi altele. Aşa că şi ultima întrevedere cu Ponta şi min. Economiei, n-a fost altceva decât o bălăcăreală specifică preşedintelui, de neânţeles, mai ales că şi el preşedintele agreează reducerea CAS şi cu siguranţa va promulga această lege, dar nu s-a putut abţine de la o mârlănie în plus.

sebesanu 17 iulie 2014 at 14:55

Ai cerut cateva modele de papat banii, Colega?
Ok
Strazi reabilitate complet dupa care cineva isi aduce aminte ca a uitat sa se bage o teava de stiu eu ce. Dupa interventie se asfalteaza din nou si uimire.. nu trece mult si asfaltul trebue inlocuit complet.
Se scoate la licitatie un drum dar culmea, podetele se refac dupa o alta licitatie castigata tot de aceasi firma dar ghinion…. drumul e ca un cofrag de oua si trebue refacut iar si culmea nu pe banii constructorului.
Refacerea covorului asfaltic, acolo unde nu era cazul pentru ca drumul era ca masa mea din bucatarie. Nu trece bine o iarna si curat ghinion dam din o groapa in alta. Daca nu ma crezi hai la sebes si tine mijlocul drumului, dar tine-te bine de volan. Sunt curios cine a semnat receptia lucrarii si daca nu a citit rezultatele testelor de laborator in caz ca au existat asa ceva…
Dar de drumurile judetene care crapa dupa cativa ani ce ne poti spune?
Chiar credeti ca avem memorie scurta sau sunteti zidit in cetate si din masina dumneavoastra nu se vede si nu se simte nimic?

Status-Quo 17 iulie 2014 at 16:05

@sebesanu,

Colega, cateva precizari:
1. nu-mi amintesc sa-l fi laudat pe Dancila sau pe alt primar anterior, nici pe altii care au facut parte din administratie
2. te-am intrebat niste chestiuni specifice, nu mi-ai raspuns
3. stiu foarte bine cum sunt drumurile in Sebes
4. m-ai acuzat ca impreuna cu prietenii mei am papat banii. Totusi, care sunt prietenii mei si ce bani am papat impreuna?

Pentru informarea ta eu nu ”pap bani de la stat” ci dau statului sa pape bani.

Mi se pare ca esti cam incoerent, colega! Nu ti-ar strica o țâră de precizie.

sebesanu 18 iulie 2014 at 10:27

Chiar daca nu suntem colegi si nici nu vom fii, nu ma refer la Dancila care asa putine cate a facut in mandatul asta a facut in asa fel incat sa nu mai trebuiasca sa mai ia nimeni la mana o strada in urmatoarele decenii. Probabil ca si din cauza ca oamenii au deschis ochii si nu au acceptat jumatati de masura iar el a ascultat si pus in practica sfatul. Imi cer scuze pentru lipsa de precizie dar am raspuns in putinul timp ramas la dispozitie.
Ma refeream la Alba Iulia, Drumul Alba -Sebes, Drumul Sebes-Orastie, Sebesel -Rachita, si daca mai vrei alte exemple continuam,
Pe de alta parte daca tot ai deschis subiectul Dancila, nu uita ca primarul aplica in practica hotararile CL a carui componenta o cunosti exact. De asemenea sunt sigur ca cunosti exact numarul de membrii de partid cu acte sau fara din primaria Sebes a PDL si extraordinara lor competenta.

Sîc ! 18 iulie 2014 at 12:56

Sîc, Stătute Qoaie, foste Espinosa Eschimoasa ! Hă, hă , hă !

Status-Quo 18 iulie 2014 at 22:32

@sic-cristina-plici si alte sute si sute de pseudonime

ma cristino da toanta mai poti fi!

Nu-mi amintesc, bai frate, sa mai fi vazut o asemenea creatura primitiva si grobiana, buna de dat exemplu negativ pana si in ultima puscarie de muieri din Rusia.

Esti un fel de Nikita de Alba. Un poluant al formului.

Singurul motiv pentru care imi pierd vremea cu tine e ca ma uimesti la fiecare postare. Tot mai urate, tot mai soparloase. Pentru igiena forumului simt in mod real nevoia sa-ti dau un dos de palma (la figurat) peste bot.

Zero idei, zero argumente, numai injuraturi si laturi.

***Acesta este un material cu caracter pur sanitar, igienizant. Rugam a fi tratat ca atare.***

Status-Quo 18 iulie 2014 at 23:03

@sebesanu,

nu eu am folosit mai intai termenul ”coleg”. L-am preluat si folosit ironic.

Nu-l apreciez pe Dancila absolut deloc. Si am motivele mele unele pe care nu le pot expune pe forum si altele care pot fi expuse.

Cand n-ai facut mare branza pentru oras decat sa consumi un buget picat din cer (vezi investitori) nu te poti numi mare primar. Nu stiu cat de bune sunt lucrarile facute, probabil tot atat de bune cat altele de prin zona. Cand 2 primari baga 1.000.000 de dolari intr-o strada (Viilor), esti tare! Cand in ultima sedinta de consiliu din primul mandat vrei sa-i dai, pe sest, casa unde a stat marele Lucian Blaga lu Ilie tiganu, esti tare!

Ai dat Sirinii Lancramului sa-si faca unii fabrica de bere la pret mic, iar esti tare! Ti-ai numit pretinu si sef de spital iar frate-tu e manager la acelasi spital esti tare!

Te bati cu caramida-n piept ca ai adus investitori (hai sa fim seriosi) iar esti tare!

Ai adus 0 euro din fonduri europene la Sebes, esti tareee!

La Alba Iulia asteapta sa vezi cum va merge in urmatorii 10-20 de ani. Ce se va alege de constructia din Cetate si care-i vor fi efectele. Dupa putem vorbi de succesul celor 200.000.000 euro bagati acolo. Altfel…

La nivel de Sebes nu exista o strategie pe termen lung, nimeni nestiind unde va merge orasul peste 5-10-25 de ani. Care ne sunt prioritatile? Care sunt resursele impartite pe prioritati?

Nu cred ca Sebesul a avut un primar care sa poata duce orasul spre cei 10-20 de ani care vin si unde pot exista modificari serioase. Nu cred ca actualul format de administrare a oraselor este viabil.

O adunare de oameni alesi (consiliu) un fel de mic parlament local care nu imi dau seama daca stiu care le e menirea.

N-am prea inteles unde bati pentru ca esti cam ambiguu. Te-am rugat… putina precizie!

Nu sunt membru de partid si nu cred ca voi fi niciodata. Asta nu inseamna ca nu-mi vad interesul sustinand un vehicul politic.

Comentariile sunt oprite