Marius Ceteraş: Fapte, nu vorbe!
La începutul campaniei electorale, dată fiind dubla mea calitate de preşedinte al Clubului Municipal de Şah Alba Iulia şi candidat pe lista de consilieri locali ai Partidului Democrat Liberal Alba Iulia, am decis să evit până în 10 iunie orice implicare a mea în activităţi şahiste şi să privesc detaşat la modul cum unul dintre candidaţii la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia încearcă să-şi construiască mesajul electoral folosind imaginea pozitivă a sportului minţii. Din păcate, candidatul PP-DD la Primăria Alba Iulia, deranjat probabil de faptul că este ignorat de candidaţii serioşi la fotoliul de primar şi, mai ales, de alegătorii care nu îi apreciază suficient talentele şahiste, a decis că a sosit momentul să-şi direcţioneze atacul asupra mea şi a Clubului Municipal de Şah, publicând un articol electoral deloc colegial în ziarul „Unirea” din 23 mai 2012. Deoarece nu doresc să intru într-o polemică electorală cu un coleg de club, mă voi rezuma la a prezenta cititorilor ziarului „Unirea” câteva informaţii, ca răspuns la afirmaţiile negative din articolul mai sus menţionat, referitoare la activitatea mea şi a Clubului Municipal de Şah. Din respect faţă de foştii şi actualii colegi şahişti albaiulieni, nu le voi menţiona numele în acest articol atunci când voi face referire la unele activităţi pe care le-am desfăşurat împreună, deoarece nu consider normal ca numele celor care au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea şahului albaiulian să fie folosite în lupta electorală, aşa cum ne-a obişnuit în ultima vreme candidatul PP-DD.
În anul 2005, după o perioadă de 5 ani în care am activat ca antrenor şi jucător la CS Potaissa Turda, am revenit la Clubul Municipal de Şah Alba Iulia, la insistenţele mai multor prieteni şahişti albaiulieni, dar şi a primarului Mircea Hava, pentru a pune umărul împreună la revigorarea activităţii şahiste albaiuliene. Încă de la început, eforturile mele, făcute în mod voluntar ca antrenor şi apoi ca preşedinte al clubului, s-au concentrat pe două direcţii: promovarea şahului juvenil albaiulian şi organizarea de competiţii şahiste. Dintre rezultatele obţinute de juniorii clubului municipal în perioada 2005-2009, la care probabil o cât de mică contribuţie am avut şi eu, dar la care cu siguranţă candidatul PP-DD nu şi-a adus niciun aport, aş aminti aici doar cele 25 de medalii în campionatele naţionale de juniori, dintre care 9 medalii de aur şi 6 medalii în competiţiile europene, dintre care un titlu de campion al Uniunii Europene de juniori, cu menţiunea că o bună parte dintre aceste rezultate au fost obţinute în ultimii 4 ani, perioadă în care „acest club a existat doar pe hârtie”, dacă ar fi să luăm de bune afirmaţiile domnului Şerdean. Atât cât a fost posibil, atunci când am solicitat sprijin, Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia au susţinut activitatea Clubului Municipal de Şah prin asigurarea de locaţii pentru antrenamente şi competiţii, premieri pentru sportivii cu rezultate deosebite, finanţarea participării la unele competiţii şi asigurarea de premii pentru turnee organizate în Alba Iulia, iar faptul că suntem în campanie electorală nu mă împiedică să spun că toţi consilierii locali albaiulieni, indiferent de culoarea lor politică, au apreciat şi au susţinut activitatea clubului în egală măsură.
Este adevărat că începând cu a doua jumătate a anului 2009, după numirea mea într-o funcţie de conducere la nivel judeţean a unei societăţi comerciale cu capital de stat, datorită faptului că am pus obligaţiile profesionale înaintea hobby-ului meu, implicarea mea în activitatea şahistă locală a fost mult mai redusă, dar chiar şi în această perioadă am continuat să organizez competiţii şahiste în Alba Iulia, am sprijinit activităţi şahiste din alte oraşe din judeţul Alba, indiferent de culoarea politică a administraţiilor locale care au organizat acele manifestări, am organizat acţiuni de promovare a şahului şcolar şi chiar am reuşit să public o carte pentru iniţiere în şah apreciată de public, în care am introdus, pe cheltuială proprie, şi o secţiune de promovare a turismului din Alba Iulia şi judeţul Alba. În lipsa unor antrenori albaiulieni care să dispună de timp liber pentru a se implica regulat în pregătirea juniorilor de mare performanţă, în perioada 2010-2011 activitatea în cadrul Clubului Municipal de Şah s-a rezumat la iniţierea copiilor albaiulieni în tainele sportului minţii, juniorii de mare performanţă făcând pasul spre cluburi puternice din România, care dispun de antrenori de mare valoare şi care le pot asigura o pregătire de cel mai bun nivel tehnic. Chiar şi în aceste condiţii, în prezent peste 20 de copii albaiulieni frecventează regulat cursurile de şah organizate de club, iar unul dintre juniorii clubului a obţinut recent rezultate foarte bune, pe care candidatul PP-DD fie nu le cunoaşte, fie nu le apreciază atunci când spune că clubul municipal nu mai există decât pe hârtie.
Referitor la acuzaţia candidatului PP-DD că m-am asociat „unor demersuri politice goale de conţinut”, îi reamintesc colegului meu că eu nu fac parte din categoria celor care se agaţă din mers de scările unui „tren politic” aflat în mişcare, din dorinţa disperată de a ajunge la o destinaţie numită Primăria municipiului Alba Iulia. M-am înscris în Partidul Democrat în 1 mai 1996, într-un moment în care acest partid era în opoziţie şi fără perspective politice deosebite, iar calitatea de membru al acestui partid nu m-a împiedicat să colaborez foarte bine în ultimii 16 ani cu reprezentanţi ai tuturor partidelor politice în activitatea şahistă şi profesională. N-ar fi rău dacă şi domnia sa ar înţelege că sportul nu are culoare politică şi că folosirea lui ca armă electorală nu îi aduce vreun beneficiu. Alegătorii nu te votează pentru cât de bine şti să muţi piesele pe o tablă de şah, ci pentru ceea ce poţi să faci pentru comunitate, în cazul în care eşti ales într-o funcţie publică.
Desigur este mai simplu să-i critici pe alţii, care poate nu au făcut suficient de mult pentru şahul din Alba Iulia şi judeţul Alba, decât să-ţi prezinţi propriile realizări, atunci când ele nu există. Iar dacă tot a decis să folosească imaginea pozitivă pe care o are şahul albaiulian în scop electoral, ar fi normal ca domnul Şerdean, care de ani buni este preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Alba, să lase promisiunile electorale deoparte şi să spună alegătorilor câte turnee şi acţiuni de promovare a şahului în judeţul Alba a organizat, câte proiecte de susţinere a şahului din judeţul Alba a depus, în aceeaşi calitate de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah Alba, la Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba şi primăriile din judeţ, sau cum s-a implicat în sprijinirea cluburilor de şah din judeţul Alba în ultimii ani. Cei cărora le cereţi votul aşteaptă de la dumneavoastră fapte, nu vorbe, domnule Şerdean!
Marius Ceteraş, maestru FIDE
Palmares ca jucător (Clubul Municipal de Şah Alba Iulia, CS Apulum Alba Iulia, RATB, Petrolul Ploieşti, CS Potaissa Turda, GDDF Matosinhos – Portugalia): dublu campion naţional de juniori, campion balcanic cu echipa României de juniori, campion naţional de seniori pe echipe, locul 8 la Campionatul European de juniori, locul 6 în Campionatul Naţional individual de seniori.
Palmares ca antrenor (Clubul Municipal de Şah Alba Iulia, Potaissa Turda, GDDF Matosinhos – Portugalia): peste 30 de medalii în competiţii naţionale şi internationale de juniori, vicecampion naţional de seniori pe echipe.
Autor al cărţilor „Ghid pentru învăţarea jocului de şah” şi „Ghidul jocului de şah pentru elevi”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii