Marile averi, luate ”la puricat” de ANAF: Patru persoane din Alba, în vizorul Fiscului, în cadrul primei tranșe a programului PFRF
Averile a 313 persoane din mai multe județe din țară vor fi luate ”la puricat” de ANAF, în cadrul primei tranșe a ”Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal”, potrivit unei informări de presă.
Pe lista cu averi suspecte se numără și 4 persoane din Alba.
ANAF a făcut publică distribuția pe județe a primelor 313 persoane verificate în cadrul programului PFRF, iar zonele cu cele mai multe persoane fizice cu venituri fiscale mari, luate în vizor, sunt municipiul București (31), alături de județele Ilfov (34) și Suceava (14).
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat încă de săptămâna trecută începerea acțiunii.
ANAF va urmări categorii precum maneliștii, cămătarii și personalități ale vieții publice, anunța președintele institutiei, Gelu Stefan Diaconu. Decizia a fost luată de conducerea ANAF ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Direcția Verificări Fiscale asupra persoanelor fizice.
ANAF va aduna date de la banci, cadastru, notari si de la institutiile unde sunt inmatriculate masinile, ambarcatiunile si avioanele private. ANAF a găsit 7.879 de cetateni in cazul carora va incepe verificarea amanuntita, in prima faza urmand sa fie verificati 5.399. Ei sunt impartiti in cateva mari categorii de risc: interlopi, vedete din show-biz, patroni bogati de firme sarace.
Printre cei care vor fi verificati de Fisc se numara romanii cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate. Actiunea Fiscului vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand cu anul 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.
Cum au fost selectate personele ce urmează să fie verificate
Fiscul a dat publicitatii si procesul prin care au fost selectate persoanele fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal, mai exact cele cu averi afisate semnificative – imobile, autoturisme de lux, bunuri de mare valoare, depuneri importante in conturi bancare si cheltuieli personale ridicate – nejustificate de veniturile declarate.
Procesul verificarii averilor va contine mai multe etape si va dura cel mult sase luni. Totusi, daca sunt necesare informatii din strainatate, durata controalelor s-ar putea intinde pana la un an.
In total, peste 14 milioane de persoane au venituri impozabile in Romania, precizeaza ANAF, care le-a identificat pe cele cu cheltuieli semnificative. Este vorba despre actionari care imprumuta firme cu peste 200.000 de lei si persoane fizice care cumpara bunuri sau case de peste 70.000 de euro, masini mai scumpe de 25.000 de euro sau au depozite anuale mai mari de 150.000 de lei. Aceste persoane sunt in numar de circa 295.000.
Dupa ce au fost supuse unei analize de risc, au rezultat aproximativ 132.000 de persoane care prezinta diferente mai mari de 10% intre veniturile estimate si cele declarate, insa nu mai putin de 50.000 de lei.
Inspectorii ANAF au determinat apoi cazurile semnificative, rezultand 5.800 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal. Cu alte cuvinte, acest lucru inseamna riscul nedeclararii a un milion de lei intre anii 2011-2013, achizitii de proprietati imobiliare de minimun 700.000 de lei sau achizitii de masini in valoare totala de 350.000 de lei in acelasi interval.
Ulterior, inspectorii ANAF au determinat posibilitatea de acoperire a riscului intre rude si au eliminat in jur de 1.100 de persoane, pentru ca riscul de nedeclarare a peste un milion de lei era acoperit de veniturile sotilor.
Profilul persoanelor cu suspiciuni de evaziune
Astfel, au mai ramas circa 4.700 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal, insa intregul esantion este mai mare, intrucat acestora li s-au adaugat peste 3.100 de persoane (rude sau afini pana la gradul II) cu risc fiscal.
In final, aproape 7.900 de persoane au fost propuse pentru verificarea amanuntita si impartite in patru grupe.
Patroni bogati de firme sarace – detin case si masini scumpe care nu corespund cu veniturile declarate, mult mai mici, sau detin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste.
Persoane bogate, dar fara activitati economice cunoscute – in cazul acestora exista posibilitatea sa obtina venituri fie din activitati legale, dar nedeclarate, fie din activitati ilegale, cum ar fi camatarie sau trafic de persoane.
Persoane cu venituri volatile, mai exact personalitati din showbiz, ale caror castiguri provin din drepturile de imagine si evenimente, fara sa existe un contract permanent care sa permita urmarirea veniturilor.
Alte persoane care nu intra in cele trei profiluri, dar prezinta riscuri semnificative.
ANAF a infiintat 8 servicii distincte de verificari fiscale, impartite in toate zonele tarii: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Galati, Ploiesti si Craiova, unde vor lucra 100 de angajati.
Angajatii ANAF au inceput sa lucreze la primele 313 cazuri.
(C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]