Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

Manifestare publică în favoarea drapelului naţional şi a românismului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Cu acest prilej s-au sărbătorit şi 130 de ani de la naşterea mareşalului Ion Antonescu!

 

 Festival de Romania 2024

După cum aţi putut afla din paginile cotidianului nostru la momentul oportun, vineri, 22 iunie 2012, la Alba Iulia a avut loc o manifestare dedicată drapelului naţional şi românismului. Aceasta a fost organizată de către Asociaţia „Realitate şi Adevăr, Alba Iulia – Chişinău”, căreia i s-au alăturat Asociaţia „1 Decembrie 1918, pentru unitatea şi integritatea României”, Asociaţia „Cultul Eroilor” Alba, Asociaţia Veteranilor de Război, Filiala Alba şi Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu”, Filiala Alba Iulia. Organizatorii au ales această dată de 22 iunie pentru desfăşurarea manifestării, din două motive. Mai întâi pentru că în data de 26 iunie se sărbătoreşte anual Ziua Drapelului României, un drapel care are aceleaşi culori şi aici, în ţară, dar şi în „cealaltă” ţară românească, de dincolo de Prut, cea care ne-a fost răpită şi care a fost recuperată (din păcate doar vremelnic) în timpul ultimei conflagraţii mondiale, din ghearele Rusiei. Iar această recuperare (care cândva tot va trebui împlinită!) a fost realizată în urma ordinului memorabil emis de către mareşalul Ion Antonescu, în data de 22 iunie 1941, către Armata Română: „Ostaşi români, vă ordon: treceţi Prutul! (…) Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!” Considerat şi azi „criminal de război”, mareşalul Ion Antonescu, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 130 de ani, ar merita în zilele noastre recuperarea memoriei sale de mare patriot şi de bun român, poate chiar o revizuire a procesului său astăzi, când regimul comunist a fost înlăturat, deoarece el a fost judecat şi condamnat la moarte de un aşa-zis „tribunal al poporului”. Dar al cărui popor? Al celui rus, care tocmai pusese cizma stăpânitoare pe pământul strămoşilor noştri… Astfel, nici atât cât a fost în viaţă şi, din nefericire, nici după moartea sa, din pricina unor interese şi a laşităţii unor politicieni, mareşalul Antonescu nu a avut parte de un proces corect. Prin urmare lui nu i se cunoaşte măcar mormântul, nu are ridicat niciun monument în pământul pentru care şi-a dat viaţa şi nici măcar memoria lui nu poate fi cinstită…
Nu intru acum în detalii cu privire la adevărul istoric în ceea ce-l priveşte pe mareşalul Ion Antonescu, pentru că spaţiul nu-mi permite. Recomand, însă, celor ce batjocoresc memoria acestui mare român şi celor ce persistă în a-l condamna chiar şi acum, unii care cunosc doar legende şi au învăţat istoria „după ureche”, lăutăreşte, să parcurgă o lucrare apărută în anul 1992, la Editura „Românul”, intitulată „Secretele guvernării”, care cuprinde o serie de documente de arhivă din care reiese fără niciun dubiu că Ion Antonescu nu numai că nu a fost un criminal de război, ci chiar un şef de stat drept, luminat, cu respect faţă de justiţie şi faţă de popor, ba chiar şi faţă de minorităţile care azi se vaită că au fost victimele lui. Şi, pentru că sunt convins că atacurile mârşave la memoria sa vor continua şi după apariţia articolului de faţă, promit că într-o ediţie viitoare voi face publice câteva dintre aceste documente de arhivă, care demonstrează că lupta lui a fost dusă exclusiv împotriva duşmanilor ţării, a trădătorilor şi a parveniţilor, nicidecum împotriva unor minorităţi etnice! Cine mai ştie azi că Ion Antonescu s-a opus chiar şi jefuirii evreilor de către soldaţii români sau germani, nu numai executării şi comiterii de atrocităţi? Şi există documente în acest sens, în arhive!
Aşadar, voi reveni cu astfel de documente, dar în articolul de faţă mă voi feri să fac publice numele participanţilor la manifestarea de vineri, mai ales ale elevilor şi ale profesorilor care ar putea avea de suferit din această cauză, dar vă voi dezvălui numele oamenilor politici sau ale personalităţilor publice (la solicitarea lor!) care au ţinut să se alăture organizatorilor, cu curaj, fapt pentru care merită toată aprecierea: consilierii liberali Gabriel Pleşa şi Rareş Buglea, alături de consilierii PP-DD Ioan Marincaş şi Marin Cenuşă. De menţionat faptul că manifestarea a avut aprobarea Primăriei Alba Iulia, dar în cererea depusă pentru aceasta nu se menţiona numele mareşalului Antonescu, aşa că oficialităţile administrative locale şi judeţene nu au fost prezente, probabil pentru a nu atrage reacţii publice negative. Au fost însă prezenţi la datorie jandarmii, care au vegheat să nu aibă loc incidente. Şi nici nu s-au înregistrat evenimente nedorite. De menţionat faptul că directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a fost o gazdă demnă şi echilibrată a acestei manifestări, ce a constat în depunerea de jerbe la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste, o defilare pe B-dul Transilvaniei cu drapelul în frunte şi o serie de comunicări tematice ce au avut loc la Sala Unirii. Printre vorbitorii din rândurile organizatorilor s-a aflat şi fostul director al Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul nostru, Constantin Sârbu, care a recitat două poeme tulburătoare semnate de Nichita Stănescu şi Ion Sângereanu.

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea