Mamele din România cer o lege pentru alăptatul în public. Petiție online, cu mii de semnături
Peste 4.500 de mame din România au semnat o petiție online, prin care cer o lege care să le protejeze dreptul de a-și alăpta copiii în spații publice. Un argument este că, în ultima vreme, tot mai multe femei au fost criticate pentru că au încercat să-și hrănescă bebelușii în parcuri sau la terase.
”Dorim în România o lege care să recunoască dreptul mamelor de a alăpta în spaţiul public şi să ateste faptul că este discriminare a le cere acestora să se acopere ori să părăsească localul. Totodată, această lege garantează şi dreptul bebeluşului la hrană.
- Să protejeze dreptul mamei de a-şi alăpta copilul (indiferent de vârsta acestuia) în spaţiul public
- Să interzică discriminarea femeilor care alăptează în parc, mall, cafenele, restaurante, instituţii, etc, adică oriunde accesul cu copii este permis.
- Să fie interzis prin lege a-i cere unei femei sa alăpteze în alt loc, să ii spui sa se acopere sau sa foloseasca un spatiu mai retras, indiferent de situaţie sau de locul în care se află (exceptand zonele cu risc de sanatate sau securitate –langa anumite zone cu chimicale, radiaţii sau alte pericole)
E nevoie de această lege în România pentru a sprijini alăptatul, libertatea noastră ca mame şi respectul pentru copiii noştri”, se arată în petiție.
Laura are o fetiță de aproape doi ani și jumătate, pe care o alăptează în continuare, ori de câte ori este nevoie. Tânăra spune că nu toată lumea privește cu ochi buni când face acest lucru în public.
„Mi s-a întâmplat să fie respins gestul, nu mi s-a spus nimic personal, am văzut doar că erau vizibil deranjați de acest fapt. (n.r. – Eram la) o terasă”, afirmă o mamă.
La Cluj însă, o mamă care alăpta în holul unui hotel a fost trimisă de angajați să își hrănească bebelușul în toaletă. O altă femeie a fost fotografiată într-un autobuz, iar imaginea a apărut pe internet și în presa de scandal cu titlul „Dezgustător”. Mamele au luat atitudine și au inițiat o petiție pe internet.
„Este nevoie de o lege și în România, care să protejeze mamele care aleg să alăpteze în public. Un bebeluș nu are răbdare, nu înțelege „mai stai 10 minute, să ajungem acasă”. El plânge de foame”, spune Miruna Ioani, inițiator petiție.
Cele două mame au alăptat astăzi în parc, iar trecătorii spun că nu s-au simțit lezați.
Părerile trecătorilor:
Mi se pare normal, atâta timp cât păstrează, totuși, un pic de decență
Nu mă deranjează când mă plimb în parc să văd o mamă alăptând, deoarece și soția a alăptat în parc.
Dacă atunci i se face foame bebelușului, corect
„Nu trebuie stabilit un orar de alăptare. Când copilul are nevoie, indiferent de loc, copilul trebuie să fie alăptat. Copilul este primordial, indiferent de ceea ce cred ceilalți vizavi de treaba aceasta”, spune Anca Vidrighin, medic pediatru.
Cei care doresc să semneze această petiţie o pot face AICI
În petiție, mamele din România cer sancțiuni pentru cei care le refuză acest drept, indiferent dacă este vorba despre un parc sau terasa unui restaurant privat. Mamele au nevoie de 100.000 de semnături ca să poată depune proiectul legislativ în Parlament. O cale mai scurtă, speră ele, este să convingă parlamentarii din România de necesitatea legii, iar aceștia să îi dea forma unui proiect, înainte de strângerea semnăturilor.
Ţări precum Anglia, Franța, Islanda și Spania, au legi care protejează dreptul femeilor de a alăpta în public.
sursa:digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan