MÂINE: Vernisajul expoziției „Confesiuni cromatice” a pictorului sebeșean Voicu Preja, la Primăria Municipiului Sebeș
MÂINE: Vernisajul expoziției „Confesiuni cromatice” a pictorului sebeșean Voicu Preja, la Primăria Municipiului Sebeș
Marți, 7 mai 2024, începând cu ora 17.00, la Primăria Municipiului Sebeș va avea loc vernisajul expoziției „Confesiuni cromatice” a pictorului sebeșean Voicu Preja. Evenimentul aduce în atenția publicului lucrările unui talentat pictor local și are o dublă semnificație pentru autorul acestora: este o expoziție personală și, în același timp, aniversară, artistul împlinind de curând o frumoasă vârstă.
Voicu Preja abordează teme diverse, ca portretul, peisajul, scenele de gen și natura statică, manifestând o predilecție către primele două. Ca tehnică, preferă uleiul pe pânză și grafica, creion pe hârtie, dar a abordat și altele, precum acuarela și pastelul. Lucrările sale sunt apreciate de iubitorii de artă, fiind caracterizate de o sensibilitate aparte, dată de tratarea artistică a subiectelor abordate și de cromatica plăcută folosită la redarea acestora.
Citește și: Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai
Născut în 2 mai 1954, Voicu Preja a urmat liceul în Sebeș, iar după absolvirea acestuia, în 1973, și-a continuat studiile la Facultatea de Mecanică din Timișoara, până în 1978. Pe tărâmul artelor, Voicu Preja este un autodidact. A deprins singur tainele picturii, primele încercări de valorificare a unui talent nativ datând de la începutul anilor ’70. În 1975 avea deja prima lucrare finalizată și datată.
Treptat, exprimarea sa artistică a devenit tot mai complexă și mai rafinată, iar ceea ce a început ca o pasiune a primit, la maturitate, și recunoașterea cuvenită, fiindu-i organizate expoziții personale și participând cu lucrări la numeroase expoziții de grup.
A expus în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la edițiile din 2019 și 2023, la Galeria Cluj Art, unde a participat cu lucrări la expozițiile „Salonul de toamnă al artiștilor plastici”, „18+” și „Salonul de acuarelă” (în octombrie-noiembrie 2020). Aceeași galerie de artă i-a găzduit în octombrie 2020 și o expoziție personală, în care au fost prezentate publicului 73 de lucrări (ulei și acuarelă). A expus, de asemenea, la Muzeul Literaturii Romane din București (2021) și la Teatrul National București (2022), instituției din urmă donându-i portretul actorului Ion Caramitru. În străinătate a expus lucrări la Madrid, în Galeria EKA & MOOR (22-31 ianuarie 2021) și la expoziția internațională „Noaptea Culturii” de la Büdingen, Germania (9 iulie 2022).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan