Maidanezii Cugirului adunaţi de primărie, revendicaţi de localnici
De mai bine de o lună de zile, adminstraţia locală din Cugir continuă eforturile de rezolvare pe cât posibil a problemei câinilor comunitari. O situație deloc simplă care presupune destule dificultăţi, inclusiv de natură financiară.
Primăria se străduieşte, după cum am constatat la faţa locului, să respecte prevederile legale în conformitate cu Legea nr 155\2001, încercând să asigure minimum de condiţii pentru nevinovatele patrupede fără stăpân. În acest sens, într-un spaţiu aparţinând fostelor grajduri de animale ale UM Cugir au fost amenajate un număr destul de mare de cuşti, la dimensiunile standard, prevăzute de lege, în care câinii sunt repartizaţi după sexe și talie, iar condiţiile de igienă și curăţenie sunt în mare parte asigurate tot în baza unor reguli prevăzute de amintitul act normativ.
Aici, animalele sunt supuse unor operaţii de dezinfecţie și sterilizare de către persoane cu atribuţii și de către un medic de specialitate. Celor aproape 40 de animale aflate în padocul improvizat de autoritățile locale nu le lipseşte nici hrana și nici condițiile minime de conviețuire, primăria îngrijindu-se ca acestea să dispună de alimentaţia corespunzătoare, specială pentru câini cu produse achiziționate din unităţile comerciale.
Cu toate acestea, administraţia locală se confruntă cu o serie de reacţii venite din partea unor așa-zise asociații de protecţie a animalelor dar și din partea unor localnici care au trimis primăriei mai multe scrisori prin care îşi arată nemulţumirea faţă de felul cum sunt prinse şi tratate animalele. Unii dintre cetăţeni acuză felul brutal în care maidanezii ar fi luaţi de pe strada, deşi această operaţie se face de către o firmă de ecarisaj din Simeria, care susține că metodele folosite sunt cele mai corecte și nu aduc suferinţă câinilor.
Există de asemenea, persoane care se deplasează la locul unde sunt închise animalele și care revendică anumiţi câini, susținând că aceștia le-ar aparţine și pe care doresc să-i ducă acasă. Or, acest lucru nu se poate realiza, spun edilii locali, atâta timp cât cei cu astfel de pretenţii nu prezintă niciun document în acest sens, și care probabil nu doresc decât ca animalele să ajungă din nou pe stradă.
Am văzut însă și localnici, al căror nume au dorit să nu le fie făcut public, care aproape zilnic le duc câinilor, hrană cumpărată, din magazine comerciale sau resturi de la carmangeriile din oraș și care permanent sunt interesați de soarta acestor patrupede. Din discuţiile purtate cu mai mulţi cugireni am constatat că acțiunea începută înseamnă în opinia lor un pas important (deși numărul câinilor adunați e mult prea mic), menit să conducă la rezolvarea unei mari probleme acute cu care se confruntă localitatea. Dar, acest demers trebuie, după cum preciza primarul Adrian Teban, sprijinit și de comunitatea locală.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii